Lagstiftningen beträffande strandskyddet ställer till många problem. Denna förbudslagstiftning hämmar i många fall en positiv utveckling i många delar av vårt land. Inte minst gäller detta stagnerande glesbygdssamhällen.
Det är enligt min uppfattning fel att ha en generell bestämmelse för hela landet. Hänsyn bör kunna tas till faktiska förhållanden. Det är ett skäl för att strandskyddslagen bör ändras. I Sverige finns sammantaget så mycket strandmark att ett frisläppande på intet sätt utgör något hot mot allmänhetens möjligheter att fritt kunna nå stränderna.
Det är säkerligen inte möjligt att helt upphäva strandskyddsbestämmelserna. Vissa strandavsnitt behöver skyddas från exploatering. Kommunen skall då i detaljplan kunna undanta sådan strand från bebyggelse.
Genom att ge kommunerna denna rättighet ökas servicegraden gentemot allmänheten. Bygglovsansökningar som är berörda av strandsskyddsbestämmelserna behöver inte översändas för prövning hos länsstyrelsen. Nuvarande bestämmelser innebär byråkratiskt krångel med långa handläggningstider som följd. Varje byggnadslovsärende som berörs av strandskyddsbestämmelser förlänger handläggningstiden på grund av remissförfarandet till länsstyrelsen med ungefär sex månader.
Det är ingen som helst tvekan om att kompetensen finns hos byggnadsnämnderna i landets kommuner att utan prövning hos länsstyrelsen avgöra denna typ av byggnadlovsfrågor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändring av strandskyddsbestämmelserna.
Stockholm den 24 januari 1992 Karl-Gösta Svenson (m)