Under de senaste årtiondena har stora förändringar skett beträffande den yttre miljön. De handikappade har haft stor nytta av dessa åtgärder. Genom en målmedveten politik har den yttre miljön blivit mera tillgänglig för oss.
Man kan säga, att idealet i ett bostadsområde är när där finns extra hjälpmedel så att den handikappade kan klara sig själv.
I ett sådant bostadsområde kommer den handikappade fram till husets entréer, här finns ramper och räcken och man kan därifrån lätt med bil ta sig till servicecentra och offentliga byggnader.
En helt omöjlig situation står den handikappade inför om han eller hon ska upp till de övre våningarna i ett flerfamiljshus, där det inte finns hiss. Är det frågan om en handikappad som är rörelsehindrad så kan han eller hon inte använda trapporna.
Han eller hon måste alltså säga nej tack till ett besök i de övre våningarna i ett flerfamiljshus, om det i detta hus saknas hiss med ett tillräckligt utrymme.
Genom lagstiftningen har man sedan flera år bestämt att hus som är byggda i mer än tre våningar eller högre skall ha hiss.
Förhållandet är detsamma om det gäller ombyggnad av ett äldre hus.
Detta är mycket bra. Det är bara så, att ett hus med två våningar är ett så stort hinder för den rörelsehindrade, att det är fullständigt omöjligt för honom att besöka övre våningen. Det är därför vår uppfattning att man skall undersöka hur de rörelsehindrade utan allt för stora hinder skall ges möjlighet att komma upp till den övre våningen i ett tvåvåningshus.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om flervåningshusens tillgänglighet för rörelsehindrade personer.
Stockholm den 21 januari 1992 Ingvar Björk (s) Bo Nilsson (s)