Tvångsförvaltning av flerfamiljshus blir allt vanligare och en realitet för allt fler hyresgäster. Tvångsförvaltning är ett särskilt begrepp. Fastighetsägaren brister i den dagliga tillsynen. Det långsiktiga periodiska underhållet i fastigheten blir mer och mer eftersatt och till slut upphör el- och värmeleveranserna. I sådana situationer kan en tvångsförvaltning komma att aktualiseras.
Enligt bostadsförvaltningslagen (BFL) har kommun men också hyresgästorganisation möjlighet att hos hyresnämnd ansöka om särskild förvaltning av fastighet. Särskild förvaltning är beslut om antingen förvaltningsåläggande, dvs. att fastighetsägaren lämnar över förvaltningen till en särskild förvaltare, eller tvångsförvaltning som innebär att fastigheten ställs under förvaltning av särskild förvaltare.
Beslut om förvaltningsåläggande gäller minst tre år men upphör vid ny ägare av fastigheten.
Beslut om tvångsförvaltning gäller högst fem år med förlängning därefter med tre år i taget. Tvångsförvaltning gäller även mot ny ägare. Inom begreppet tvångsförvaltning reglerar lagen även frågor om t.ex. information till hyresgästerna, årlig redovisning av förvaltningen till hyresnämnden, möjligheten att inteckna i fastigheten m.m.
Om tvångsförvaltning inte leder till förbättringar och missförhållandena i fastigheten kvarstår kan kommunen genom inlösen ta över fastighet.
Ansökan om tvångsförvaltning har oftast använts som en sista utväg och när inga andra medel stått till buds för att komma till rätta med långvarig misskötsel av en fastighet. Ansökningsförfarandet har använts i lägen när förhandlingar, åtgärdsföreläggande, myndighetsingripande m.m. inte lett till förbättringar. Likaså har ansökan om tvångsförvaltning gjorts vid akuta situationer, när t.ex. el- och värmeleveranser upphört.
Enligt en undersökning som TT nyligen gjort har en kraftig ökning av antalet ansökningar om tvångsförvaltning av fastigheter skett hos landets 12 hyresnämnder. Från ca 30 ansökningar 1989 till ca 100 1990. Fastighetsspekulation och de senaste årens täta ägarbyten av fastigheter anses vara en förklaring till att ökningen kommer nu. Det finns vissa skäl som talar för att ökningen kommer att fortsätta.
Tvångsförvaltning är ett kraftigt ingripande. Det är därför naturligt att såväl kommunen som hyresgästföreningen tillgripit ett sådant förfarande som en sista utväg och att man har uppfattningen att en ansökan måste vara synnerligen väl underbyggd för att inte riskera ett avslag i hyresnämnden. För om en ansökan lämnas utan bifall återstår få möjligheter att reda upp dåliga förhållanden i fastigheten.
Vid beslut om särskild förvaltning har hyresnämnd att ta ställning till och bedöma fastighetsägarens försummelse i vården av fastigheten och underlåtelse att vidtaga åtgärder. Beträffande tvångsförvaltning kan nämnas att många av dessa beslut föregåtts av akuta problem som t.ex. stoppade oljeleveranser.
När hyresnämnden fattar beslut om tvångsförvaltning skall också förvaltare vara utsedd. Här finns vissa problem. Det är inte alltid lätt att finna någon som är beredd att ta över förvaltningen och som dessutom av hyresnämnden kan accepteras som förvaltare. Kommun och hyresgästorganisation skall också uttala sig om förvaltares lämplighet. Det är viktigt att det vid ett beslut om tvångsförvaltning ställs höga krav på att förvaltaren verkligen är seriös.
När tvångsförvaltningen väl är beslutad så har förvaltaren, med de hyresintäkter som kan drivas in, till uppgift att svara för en tillfredsställande skötsel av fastigheten. Förvaltaren skall undanröja olägenheter, modernisera fastigheten och dessutom verka för en skälig avkastning.
De hyresgäster som finns i fastigheten och som sannolikt bott där under lång tid i dåliga förhållanden vill naturligtvis snarast ha undanröjt bristerna. I de fall tvångsförvaltning är beslutad för kortare tid kan situationen bli svårlöst för förvaltaren och problemen för hyresgästerna kvarstå i många delar.
Fastighetsägare i konkurs och antalet exekutiva auktioner har ökat under senare tid. Dessa företeelser leder oftast till att hyresnämnderna avvaktar sitt ställningstagande om tvångsförvaltning.
I princip borde ej så vara fallet då kontinuitet och tillräcklig tid för förvaltning framstår som den bästa lösningen för att uppnå en fungerande fastighetsförvaltning. Vid exekutiv auktion tillkommer problemet att förvärvsprövning enligt tillståndslagen inte är tillämplig.
I det här sammanhanget skall ej förbises hyresnämndens möjlighet att vid all tvångsförvaltning, om så upp till fem år, under förvaltningens gång besluta om upphörande om skälen för tvångsförvaltning undanröjts.
BFL har tillkommit i syfte att komma till rätta med trilskande fastighetsägare, som brister i tillsyn av sina fastigheter, och stärka hyresgästernas ställning på bostadsmarknaden.
Lagstiftningen är dock förenad med vissa brister. I takt med att antalet ansökningar om tvångsförvaltning har ökat har svagheterna i lagstiftningen blivit mer uppenbara och röster höjts för en översyn.
Enligt vår mening är kraven om en översyn av BFL berättigade. Den närmare innebörden av begreppet tvångsförvaltning bör bli föremål för utredning. En översyn av BFL bör också ta sikte på att anpassa lagstiftningen till dagens förhållande på fastighetsmarknaden och syfta till att i de situationer som berörts i motionen stärka hyresgästernas ställning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av bostadsförvaltningslagen i syfte att stärka hyresgästernas ställning.
Stockholm den 15 januari 1992 Kurt Ove Johansson (s) Lars-Erik Lövdén (s)