Nationalstaterna förlorar kraft och makt till förmån för ett framväxande övernationellt Europas Förenta Stater. Vi är på väg mot ett regionernas Europa.
Ett för oss svenskar nytt politiskt begrepp spelar en framträdande roll, nämligen subsidiaritet. Allt politiskt ansvar skall enligt den principen delegeras ned till lägsta möjliga effektiva nivå. Kraven på nationalstaterna att släppa delar av sin makt nedåt till regioner och kommuner kommer att öka samtidigt som vissa politiska uppgifter, som nu ligger hos nationalstatens parlament överförs till EG- parlamentet.
Nere i Europa ser man hur regiontanken vinner insteg. I Sverige har debatten just börjat. I Skåne diskuterar man att slå samman länen till en större och ekonomiskt starkare region. Länen runt Mälaren för en diskussion om att gå samman i en Mälarregion. Liknande tankar har också framförts i Norrlandslänen.
Den nuvarande länsindelningen, som i princip varit oförändrad sedan 1600-talet, visar sig nu i en lång rad avseenden ha sina brister. Kommunsammanläggningarna under 1960- och 1970-talen och den medvetna delegeringen av arbetsuppgifter och ansvar till de stora kommunerna har förändrat länsstyrelsernas regionala roll. Den kommunala beskattningsrätten och det direkta demokratiska inflytandet över verksamheten saknar länsstyrelserna i motsvarande grad.
Den tekniska utvecklingen på kommunikationsområdet har skapat andra förutsättningar att leda samhällelig verksamhet. Näringslivet i landets olika delar arbetar ytterst sällan med länen som planeringsregioner.
Enligt min mening är det rimligt att utgå ifrån att vi i en nära framtid kommer att ställa krav på att i större utsträckning än hittills ute i regionerna själva få avgöra vad vi skall använda skatteintäkter till.
Det är inget som säger att regering och riksdag bäst kan bedöma, prioritera och fördela resurserna som finns ute i Sveriges olika delar. Det går lättare och är mera rationellt om prioritering mellan vägar, utbildning, sjukvård etc. görs regionalt. Det är ute i regionerna som man starkast känner behoven.
Kommunerna bör förenas i stora regioner omfattande en befolkning på mellan 500 000 och 1 000 000 personer. Dessa regioner skall ha egen beskattningsrätt och ledas av ett regionparlament. De nuvarande arbetsuppgifterna, som vilar på landsting och länsstyrelse och som av olika skäl inte anses lämpliga att föra ned till den kommunala nivån överlåtes till den regionala nivån. Likaså kan en del frågor -- speciellt sådana som har med den fysiska planeringen och infrastrukturen att göra -- och som i dag avgörs på nationell nivå, decentraliseras till den regionala.
I Norrland har vi till ytan stora men befolkningsmässigt små län, som måste sammanföras till större näringsgeografiska enheter. Västerbotten och Norrbotten kan sammanföras till en region. Västernorrlands, Jämtlands, Gävleborgs och möjligen Kopparbergs län, som har en i stort sett likartad näringsstruktur kan sammanföras till en region.
De nya regionerna kan också fungera som valkretsar vid valen till EG-parlamentet och garantera, att Sveriges olika delar blir representerade.
Frågan om en ny regional indelning av Sverige, som skall ersätta den nuvarande länsindelningen, bör utredas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att slå samman de nuvarande länen till större och mera självständiga regioner.
Stockholm den 27 januari 1992 Per-Richard Molén