Många hus som byggdes på 70-talet visade sig ha sådana fel att de efter några år drabbades av fukt och mögel. Många människor kan vittna om genomträngande mögellukt och småbarn med astma och eksem. Det är av såväl sociala skäl som hälsoskäl nödvändigt att skadorna åtgärdas på rätt sätt till rimlig kostnad och utan onödig tidsspillan. Kostnader för att åtgärda de hälsovådliga skadorna är för den enskilde oerhört stora och oron för följderna att bo i ett skadat hus är mycket stor. Sedan 1986 har det funnits möjlighet att få bidrag till sanering ur den s.k fukt- och mögelskadefonden.
Antalet ansökningar hos fonden är betydande och tyder på att fonden inte spelat ut sin roll.
Vi anser att en avveckling av fukt- och mögelskadefonden bör anstå, tills det är klarlagt hur människor som utan förskyllan blivit drabbade av sjuka hus kan få ekonomisk hjälp, när en dyrbar sanering måste göras.
Vi vill samtidigt framhålla vikten av ett garantisystem som tryggar att den enskilde ej drabbas, detta bör åligga branschen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avveckling av fukt- och mögelskadefonden.
Stockholm den 25 januari 1992 Stina Eliasson (c) Tage Påhlsson (c)