Utgångspunkter
En bra bostad är en social rättighet jämförbar med rätten till vård, omsorg och utbildning. Vänsterpartiets målsättning är att verka för att tillgodose allas rätt till en bostad efter behov och till en rimlig kostnad.
Bakgrund och sammanfattning
Den svenska bostadspolitiken har varit och är mycket framgångsrik. Den används ofta som ett föredöme i internationell bostadsdebatt. Svenskarna har idag en mycket hög bostadsnivå. Bostäderna har i huvudsak hög materiell standard och är modernt utrustade. Tillgång och kvalitet kan med andra ord betecknas som god. Men hög hyra/bostadskostnad gör att många hushåll med låga inkomster inte kan utnyttja utbudet.
Vid uppbyggandet av den nuvarande bostadsstandarden har statens ekonomiska stimulans, via ett omfattande subventionssystem, haft avgörande betydelse. Subventionerna har ökat för varje år, men enligt vänsterpartiets uppfattning har de inte i tillräcklig utsträckning stärkt svaga grupper på bostadsmarknaden.
Vänsterpartiets bedömning är att en genomsnittlig höjning av bostadsstandarden inte behövs. Däremot förespråkar vi en omfördelning av bostadsstödet. Detta är helt i linje med vänsterpartiets miljöpolitik och internationella/nationella solidaritetspolitik.
För att åstadkomma en bostadsfinansieringsform som är långsiktigt hållbar förespråkar vänsterpartiet att det räntelånesystem som en gång beslutats av riksdagen i december 1990, men rivits upp av den borgerliga majoriteten i december 1991, genomförs. Ikraftträdandet föreslås till den 1 januari 1993.
Efter beslut i riksdagen under våren 1992 finns tid för regeringen att utforma förordningar, samt mindre justeringar. Räntelånesystemet förutsätts ge betydligt minskade utgifter för staten. En försiktig bedömning för första halvåret 1993 är att detta medför besparingar på ca 1 500 000 kronor för staten. Därefter ökar besparingar ytterligare vid låg inflation och låg ränta. Räntelånesystemet ersätter systemet med ränteavdrag och räntebidrag, som alltför mycket gynnat höginkomsttagare.
Vänsterpartiet avvisar regeringens förslag till sänkta räntebidrag, investeringsbidrag m.m. och anvisar förslag som leder till att upprätthålla nödvändig bostadsproduktion och sysselsättning inom byggbranschen.
Sammanfattningvis leder vänsterpartiets förslag till lägre utgifter för staten, ökat boendeinflytande, lägre byggkostnader och därmed till lägre hyror.
Problem
Trots den framgångsrika svenska bostadspolitiken återstår betydande problem. För att upprätthålla och utveckla den svenska modellen bör bl.a. detta uppmärksammas:
Problemet med segregation i boendet är inte lika allvarligt i Sverige som i andra jämförbara länder men utgör ändå ett stort problem.
Storstadsungdom från låginkomsttagarfamiljer, studenter, inflyttade till tätorter, flyktingar, invandrare, äldre är grupper vars situation på bostadsmarknaden speciellt måste uppmärksammas.
Miljonprogramområdena i våra större tätorter måste även i fortsättningen tilldelas generösa resurser för en nödvändig omdaning på de boendes villkor. Detta kan också påverka det rådande arbetsmarknadsläget gynnsamt.
Andra problem inom bostadssektorn är starkt ökade kostnader för nyproducerade lägenheter, uppkomst av svarta marknader, orättfärdiga skillnader i hyra mellan olika årgångar av lägenheter, svårigheter att upprätthålla bruksvärdesprincipen. Slutligen är det svårt för enskilda människor att förstå systemen/marknaden och handla därefter.
Vänsterpartiet anser att samhällets åtgärder måste koncentreras på att utjämna skillnaderna i bostadskonsumtionen. Det betyder att de generella bostadssubventionerna på lång sikt kan minska. Det riktade bostadsstödet till hushåll med låga inkomster kan dock behöva ökas, t.ex. bostadsbidrag till boende med svag ekonomi såsom ungdomar, pensionärer med låg pension, m.fl.
Den borgerliga regeringens åtgärder är typexempel på hur det inte ska gå till beträffande förutsägbarhet, fördelningspolitik och möjlighet till långsiktig planering. Utvecklingen av den goda svenska bostadspolitiken måste ske långsiktigt, välplanerat och utifrån ovannämnda sociala och ekologiska mål. Den borgerliga yxhuggspolitiken hotar allt detta.
Kris i byggandet
Ett särskilt problem i dagens bygg- och bostadsmarknad utgör de stora svängningarna mellan över- och underproduktion. Efter flera års överhettning på byggmarknaden, med höga byggkostnader till följd, är vi nu överraskande snabbt inne i en period av lågkonjuktur och kris på fastighetsmarknaden.
För närvarande är ca 21 000 byggnadsarbetare, eller 15 % av landets hela byggnadsarbetarkår arbetslös. På vissa orter är siffran ännu högre. Mycket pekar på att siffran stiger till 25 % mot slutet av året -- om inte kraftfulla åtgärder sätts in. Åtgärder måste sättas in för att motverka krisen. Hittills har regeringens förslag till åtgärder till stor del verkat i motsatt riktning.
En viss nedgång i byggandet -- särskilt av kontor -- är en anpassning till en rimligare nivå än den som rått under år av högkonjunktur. Men för att snabbt vända den alarmerande nedåtgående trenden måste tydliga signaler gå ut för att trygga bostadsförsörjningen och ta tillvara byggbranschens resurser. Oron för framtidens villkor är för närvarande så stor att många större bostadsprojekt läggs på is.
Åtgärder på kort sikt 1. Den borgerliga regeringen föreslår att ca 1,8 miljarder i räntebidrag för ny- och ombyggnader enligt det nuvarande provisoriska systemet skall försvinna under 92--93. Dock preciseras inte hur detta skall ske. Vänsterpartiet motsätter sig detta förslag.
2. Riksdagens beslut att sänka investeringsbidraget från 9,3 % till 3,1 % har redan fått mycket negativa konsekvenser för viljan att fullfölja planerade byggen. Det är vänsterpartiets uppfattning att en förlängning av investeringsbidraget på nuvarande nivå behövs ytterligare ett år för att få igång åtskilliga byggen. Införs räntelånesystemet kvarstår investeringsbidraget även i framtiden.
3. Omfattande ROT-program i offentliga lokaler: Medel till upprustning av skolor har tidigare utgått med till exempel 213 miljoner kronor till Stockholms län. Dessa medel som finns i hela landet kan fördubblas och ge mycket god utdelning. Här behövs en samordning med arbetslöshetsersättningen -- se vidare vänsterpartiets ekonomiska motion.
4. Tidigarelägg investeringar i infrastruktur.
5. Fortsatta lån och bidrag till kommunalt förköp av småhus i skärgårdskommuner.
6. Behåll tilläggslån för reparation och avhjälpande av byggfel, mögel och radon.
7. Behåll ungdomsbostadsstödet.
8. Förnyelsebidragen aktiveras igen i avvaktan på nytt stöd till bland annat miljonprogramområdena.
9. Bidraget till konstnärlig utsmyckning bibehålls.
10. Ramen för allmänna samlingslokaler bibehålls.
11. Tillfälliga extra lånemedel till allmännyttiga bostadsföretag, så att de kan köpa upp bostadshyresfastigheter, där ägaren kommit på obestånd eller gått i konkurs, så att hyresgästerna inte råkar illa ut.
12. Återinför ett reformerat förvärvslån för flerbarnsfamiljer.
Samtliga ovanstående åtgärder behövs för att bryta den onda cirkeln med få investeringar -- ökad arbetslöshet -- rädsla för nya investeringar -- lågt byggande -- låg bostadsproduktion.
De statliga bostadssubventionerna m.m.
De statliga subventionerna till bostadsbyggandet har ökat starkt under de senaste åren. Ökningen är bland annat ett resultat av hög ränta med omfattande bostadsbyggande och inflation Källa: Prop. 1990/91:100 bil. 13).
Bostadssubventioner och intäkter av fastighetsskatt och hyreshusavgift åren 1983--1990. Miljarder kr., löpande priser t5,p3g,2wb,p3g,2wb,p3g,2wb,p3g,2wb,p3g,2wb,p3g,2wb,p3g,2wb,p3g,2wb 1983 1984 1985 1986 1987 1988 1989 1990
Subventioner Bostadsbidrag 6,8 6,9 7,1 7,2 7,5 8,1 8,3 8,8 Räntebidrag 9,9 10,5 12,3 14,5 13,3 15,2 20,5 22,6 Skattesubvention till egnahems- ägare 10,9 10,7 13,0 13,2 13,2 16,5 17,2 17,3 Summa 27,6 28,1 32,4 34,9 34,0 39,8 46,0 48,7 Intäkter Fastighetsskatt m.m. 0,7 1,0 3,6 4,6 5,8 6,0 6,1 8,6 Netto 26,9 27,1 28,8 30,3 28,2 33,8 39,9 40,1
Bakgrunden till bostadssubventionerna har bl.a. varit att garantera alla invånare möjlighet till en god bostadstandard till en rimlig kostnad. T.ex. bor 23 % av ensamstående och 50 % av tvåpersonershushållen i egnahem. 70 % av barnfamiljerna bor i egna hem. Antal rumsenheter (rum och kök) uppgår till 17 miljoner eller nära två per invånare. Varje invånare har i snitt tillgång till 45 kvadratmeter.
Ett annat mål har varit att motverka segregation i boendet, dvs. att människor bosätter sig utifrån ekonomisk eller social status.
Tittar man på vad boendet (år 1989) kostar i genomsnitt är hushållens nettoutgift för bostaden -- bruttoutgiften minskad med bostadsbidrag och skatteeffekt för egnahemsägare -- följande:
(+/- 3 %)
Egnahemsägare: 23 % av den disponibla inkomsten Hyresrätt: 19 % '' Bostadsrätt: 17 % ''
Hushållens utgifter för boendet har under den senaste 20-årsperioden inte förändrats relativt sett. Ser man däremot på vad det kostar att bo i en nyproducerad lägenhet är resultatet annorlunda. Skillnaderna i boendekostnader är oerhört stora mellan nya och gamla bostäder.
Under de senaste decennierna har försök gjorts att definiera vad som är rimlig kostnad för en bra bostad. 15 till 20% av en genomsnittlig lön före skatt för en industriarbetare har angetts som ett mått på vad som bör vara nivån för en normal nybyggd tvåa.
Det är idag svårt att använda måttet ''procent av en normal industriarbetarlön''. Om det är rimligt eller inte beror på hur mycket den enskilde får behålla efter skatt och vilka faktiska möjligheter det finns till valmöjlighet vad gäller kostnad och standard för den boende. Begreppet ''rimlig kostnad'' måste således ytterligare analyseras och ses i ett större sammanhang. Det är dock viktigt att ta fram ett mått. Vi föreslår att regeringen ger Boverket i uppdrag att göra detta.
Den generella subventioneringen har medfört vissa nackdelar. Bland problemen som delvis beror på detta kan nämnas: överföring av kapital från hyresgäster till egnahemsägare/bostadsrättshavare, dvs från låginkomsttagare till höginkomsttagare. Detta beror främst på de stora skatteavdragen.
Begreppet ''bostadssubvention'' kan också diskuteras. Dessa subventioner betalas av skattebetalarna, dvs. de boende betalar sitt boende både genom hyra och via skattsedeln. Via dessa transfereringar av pengar försöker staten bl.a. göra en omfördelning mellan olika grupper. Denna omfördelning har dock under många år gynnat fel grupper ur vänsterpartiets synvinkel, dvs. höginkomsttagare.
Nytt bostadsfinansieringssystem
Vänsterpartiet föreslår att det en gång beslutade räntelånesystemet införs. Det garanterar en omfördelning av kostnaderna över tiden. Bostadssubventioner i form av ränteavdrag till villaägare avskaffas i och med räntelånesystemet. Höginkomsttagare har hittills gynnats på bekostnad av låginkomsttagare via avdragsrätt, räntebidrag m.m. Det nya systemet ska också öka de boendes och bostadsökandes valfrihet och inflytande.
Finansieringssystemet måste garantera en nödvändig och jämn nivå på nyproduktionen. Systemet ska vara begripligt och förutsebart för gemene man. Till räntelånesystemet finns en koppling till investeringsbidragen. Dessa ska finnas kvar på nuvarande nivå som kompensation till utebliven momsbefrielse. Självklart kan det finnas behov av att revidera detaljer i räntelånesystemet. Ett exempel utgör de så kallade förvärvslånen till flerbarnsfamiljer med låga inkomster och bostadsbidrag.
Spekulationsfri bostadsförsörjning
Bostaden som social rättighet innebär att bostadsförsörjningen så långt som möjligt ska befrias från spekulation i alla led. Det gäller finansiering, markupplåtelse, byggmaterial, byggande, förmedling, förvaltning och prissättning.
Samtidigt bör det utvecklas en större känslighet för marknadens behov och önskemål, dvs. de boendes och bostadssökandes krav. Sådan marknadsanpassning bör genomföras via ett kraftigt ökat boinflytande, genom att beslutsmakten ligger hos de berörda på det lokala planet och genom att människor i högre grad än idag själva beslutar över sin egen bostad. Därmed åstadkoms variation och mångfald.
Utveckling av hyresrätten
Cirka en tredjedel av bostadsbeståndet i Sverige består av hyresrättslägenheter. Det är viktigt att det finns olika upplåtelseformer och att hyresrätten blir ett lika attraktivt boende som ett eget hus eller bostadsrätt. För att tillhandahålla variation och mångfald är det också angeläget att inte minska hyresrättens andel av det totala bostadsbeståndet.
Om andelen hyresrätter minskar finns det risk för att boende i hyresrätt bara accepteras av den som inte kan välja, och att fastigheter med hyresrätter enbart bebos av människor med sociala och/eller ekonomiska problem.
Hyresrättshavarens ställning bör stärkas genom förstärkt besittningsskydd och bytesrätt. Ändringar bör göras i hyreslagstiftningen som ökar möjligheterna till ekonomiskt boinflytande och hyresgäststyrt underhåll. Betalningsanmärkningar vad gäller hyran ska behandlas som andra betalningsanmärkningar och inte som anledning för uppsägning och vräkning.
Hyresrättshavarna ska bestämma och kunna ta initiativ individuellt när det gäller den egna lägenheten och kollektivt när det gäller huset.
Den primära förhandlingsskyldigheten bör utvidgas till ägarbyte, bestämning av förstagångshyra och underhåll/upprustning/ombyggnad. Det senaste som komplement till vetorätten enligt bostadssaneringslagen och tolkningsföreträdet vad gäller varsamhetskravet. Hyresgästrepresentation bör införas i de allmännyttiga företagens styrelser. Andrahandsgästers ställning ska stärkas bl.a. genom överlåtelserätt efter tre år.
Hyresrätt, kooperativ hyresrätt, bostadsrätt m.m.
Kooperativ förvaltning i form av bostadsrätt är en bra idé i sig. Men när handeln frisläpptes blev det efter en tid omöjligt för flertalet att köpa en bostadsrätt i bristområden. Kooperativ hyresrätt kan i stället vara ett bra alternativ.
Allmännyttiga bostäder bör inte säljas ut till privata ägare. Däremot kan hyresgästerna helt eller delvis överta förvaltningsansvaret inom hyresrättens eller den kooperativa hyresrättens ram.
Den kooperativa hyresrätten och andra varianter ska prövas och utvecklas men kontantinsatsen bör maximeras till så låg nivå som möjligt.
Konkurrens, självbyggeri, m.m. i bostadsproduktionen
Byggkostnader har länge stigit snabbare än konsumentprisindex. Anledningen till detta är främst starka monopol och oligopol inom bygg- och byggmaterialbranschen, samt överhettningen vad gäller kontorsbyggen. Nu har dock kostnadsökningarna stannat upp p.g.a. lågkonjunkturen.
Vad gäller byggverksamheten måste åtgärder vidtas mot alla tendenser till monopol och karteller. Småföretagsverksamheten bör stimuleras. Det gäller även byggmaterialproduktionen som mår väl av ökad internationell konkurrens vilket leder till lägre byggmaterialpriser och därmed lägre boendekostnader. Det så kallade konkurrensvillkoret bör behållas för att bevaka att fri konkurrens råder. Byggreglerna måste kunna tillämpas smidigt med hänsyn till de boendes och bostadssökandes krav.
En gammal fin svensk tradition är att helt eller delvis bygga bostaden på egen hand. Genom självbyggerinsatser och återbruk av material kan byggkostnaderna hållas nere. Detta bör stimuleras både vad gäller småhus och flerbostadshus vid såväl nyproduktion som underhåll/ombyggnad.
Bosparande
Regeringen har som allmän inställning markerat att sparande ska löna sig. Vänsterpartiet anser också att det är önskvärt att bosparandet ökar.
Idag finns särskilt premierat bostadssparande, med extra bonus för ungdomar 16--25 år. Men det borde vara möjligt att även stödja bosparande för barn eller vuxna på annat sätt. Enligt Bofrämjandet finns ett väl utvecklat system i Tyskland. Riksdagen bör ge Boverket i uppdrag att se hur ett sådant system kan tillämpas i Sverige.
En lika intressant variant på bosparande utgör Hyresgäströrelsens förslag att låta hyresgästerna bospara hos sitt eget bostadsföretag. Avsikten är därmed att både sänka hyran och/eller förbättra lägenheten. Dessa tankegångar bör ingå i utredningsdirektiven till Boverkets utredning.
Behovsprövat boendestöd som komplettering
Vänsterpartiets inställning är att människor bör kunna hyra sin lägenhet utan individuellt stöd. Men bostadsbidrag m.m. måste finnas som komplettering till det generella stödet för att i det individuella fallet täcka skillnaden mellan hushållets betalningsförmåga och den verkliga hyran. Bostadsbidragens utformning leder i viss mån till oönskade marginaleffekter och behovsprövningar som kan upplevas som kränkande av den personliga integriteten. Förbättringar och förenklingar i bostadsbidragssystemet bör övervägas för att komma tillrätta med nackdelarna. Vänsterpartiet återkommer till denna fråga i samband med att förslag i vår läggs från regeringen.
Grupper som har svårt att klara sin boendekostnad kan också kompenseras via ökade barnbidrag, studiestöd, ökad KBT etc.
Att avskaffa ungdomsbostadsstödet avvisas bestämt. Ungdomar från låginkomsttagarfamiljer är en grupp vars situation speciellt behöver uppmärksammas -- särskilt i storstadsområdena.
Detta stöd utgår till fastighetsägarna via kommunerna med 200 kronor/ månad för varje anskaffad lägenhet till en person under 25 år. Ungdomen mottar således inte bidraget själv. Men det utgör ett bra ekonomiskt stöd på 45 miljoner till kommuner som skaffar bostäder till ungdomar. Det kan också användas till att sänka hyran.
Indirekta bostadsskatter
En alltför stor del av regeringens skatteomläggning finansieras genom ökad skattebelastning på boendet. I regeringens skattepaket på boendeområdet ingick bl.a. särskild skatt på de företag som driver fastighetsskötsel i egen regi. Detta drabbar bl.a. många allmännyttiga och kooperativa bostadsföretag, och leder till ökade hyreskostnader. Uttagsskatten har den säregna konsekvensen att den främst riktar sig mot de bostadsföretag som drivs utan vinstintresse. Vänsterpartiet föreslår att uttagsbeskattning avskaffas från den 1 januari 1993. Detta ger ett inkomstbortfall på ca 0,5 mdr för budgetåret 1992/93.
Fjärrvärme: Momssatsen sätts till 0%. Detta är motiverat av såväl bostadspolitiska som miljöskäl. Boendekostnaderna kan pressas ned. För att momsreduceringen verkligen skall resultera i sänkta hyror fordras tid för övergångsförhandlingar. Vänsterpartiet föreslår att 0-skattesatsen skall gälla från den 1 januari 1993. Skattebortfallet kan beräknas till ca 1,8 mdr per helår, eller ca 0,9 mdr för budgetåret 1992/93.
Nyproduktion, delning och upprustning
Det är svårt att bedöma behovet av bl.a. nya bostäder. Just nu upplever vi att drygt 20 000 lägenheter står tomma i hela landet på grund av höga hyror. En dramatisk ökning av det antalet kan väntas med fortsatt borgerlig politik. Detta är ett stort slöseri med resurser och höjer kostnaderna totalt. För den bostadslöse på ''fel'' ort är det naturligtvis hårt.
Trots att det på sina håll finns ett visst överskott, behövs ändå totalt en nyproduktion på åtminstone 30 000 lägenheter/år. Enligt bl.a. Boverket föreligger en reell bostadsbrist, särskilt i större städer/universitetsorter. Ca 100 000 förefaller vara bostadslösa. Den borgerliga regeringens åtgärder gör nu att byggmarknaden rasar ihop vilket får mycket allvarliga konsekvenser för landets hela ekonomi och äventyrar den framtida bostadsförsörjningen.
Nyproduktionen måste kompletteras med ett bättre utnyttjande av det befintliga beståndet. Det är främst i egnahem man finner en överstandard vad gäller bostadsutrymmen.
Genom skärpta krav på underhåll av befintliga hus kan ombyggnaden av bostäder minskas till sin omfattning. Miljonprogramområdena bör dock som tidigare framhållits ges möjlighet att erhålla ett bostadssocialt stöd för upprustning av miljö och för annan verksamhet.
Det är socialt viktigt att kunna bo kvar där man slagit rot och har sin trygghet, sitt sociala nätverk. Det är dock angeläget att underlätta för önskvärd rörlighet.
Till exempel kan man ge stimulans till de som bor för stort för avspjälkning av en (mindre) lägenhet. Boverket bör ges i uppdrag att lämna förslag till hur en sådan stimulans kan utformas.
Vidare vill vi stimulera ombyggnad av kontor till bostäder (så som initierats i Göteborg) och avkontorisering av bostäder samt friställande av övernattningslägenheter.
Kommunal bostadsanvisningsskyldighet
Lediga lägenheter bör i största möjliga mån förmedlas av en organisation med integritet och utan vinstintressen. Det är idag bara samhälleliga (kommunala) bostadsförmedlingar som motsvarar det kravet. Försöken att komma överens om bostadsanvisningsverksamheten har misslyckats eller blivit mycket otillräckliga. Boverket har visat att många större kommuner helt saknar bostadsförmedling.
En ny lag om bostadsanvisningsskyldighet behövs. Anvisningsskyldigheten ska vara påhittig och fantasifull. Den ska även omfatta byten och andrahandsupplåtelser. Fastighetsägaren ges skyldighet att acceptera anvisad hyresgäst.
Bruksvärdeshyran
En social bostadspolitik förutsätter en kombination av hyresreglering och kvarboenderätt (besittningsskydd). Bruksvärdeshyressystemet som innebär att självkostnadshyran hos allmännyttan är maxhyra för likvärdiga lägenheter är bra i princip men bör skärpas, utvidgas till lokaler och ges en tillämpning där åldersfaktorn betyder mindre.
Vårt krav är som tidigare: ta bort påtaglighetsrekvisitet dvs. den regel som gör att privata fastighetsägare alltid kan ta ut lite mer hyra än allmännyttiga. Kostnader för bilplats, telefon, tidningsprenumeration och kabel-TV-installation får inte ses som en del av hyran.
Däremot anser vi det rimligt att som bland annat hyresgäströrelsen har accepterat att hyran varierar på grund av ett flertal faktorer; närhet till service och natur, kommunikationsmöjligheter, bullerstörningar etc.
Sjuka hus
Under senare år har alltför många fall av byggfusk, olämpliga material och konstruktioner samt bristfällig ventilation uppdagats. Det har varit svårt att utkräva ansvar av dem som felat. De boende har kommit i kläm. De medel som finns för att bidra till ombyggnader av mögelskadade hus eller hus med hög radonhalt bör finnas kvar.
Vi har föreslagit en bomiljölag, produktkontroll och en byggfuskavgift. Våra krav på byggherrens och entreprenörens ansvar har delvis tillgodosetts med den tioåriga byggnadsgaratin som ska införas. Lagen om byggnadsgaranti bör snarast träda i kraft, inte ytterligare skjutas på framtiden som regeringen önskar. Detta är ett område som måste följas upp noga för att undvika framtida misstag.
Byggregler
Byggreglerna måste ses över utifrån grundläggande krav på kvalitet, boinflytande, varsamhet, resurshushållning, handikappanpassning och ekologi. Kraven måste ständigt skärpas så även bygg- och boendesektorn utvecklas och blir en del av ett ekologiskt anpassat samhälle. Staten ska stötta och driva på FoU- verksamhet och snabbt se till att experiment i fullskala även finns för större flerfamiljshus.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar införa det tidigare beslutade räntelånesystemet rörande bostadsfinansiering från 1 januari 1993,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder på kort sikt för att lindra bygg- och bostadskrisen,
3. att riksdagen beslutar att återställa investeringsbidraget till tidigare nivå, 9,3
%,
4. att riksdagen till Investeringsbidrag för bostadsbyggande för budgetåret 1992/93 anvisar 160
000
000 kr. utöver vad regeringen har föreslagit,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att stärka hyresrättshavarens ställning,
6. att riksdagen hos regeringen begär att boverket får i uppdrag att ta fram ett förslag om bosparande enligt vad i motionen anförts,1
7. att riksdagen hos regeringen begär att boverket får i uppdrag att lämna förslag om stöd till avspjälkning av mindre lägenheter,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en ny lag om bostadsanvisningsskyldighet,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att noga följa och utvärdera problematiken kring sjuka hus.
Stockholm den 26 januari 1992 Lars Werner (v) Bertil Måbrink (v) Elisabeth Persson (v) Björn Samuelson (v) Annika Åhnberg (v) Rolf L Nilson (v) Eva Zetterberg (v)
1 Yrkande 6 hänvisat till FiU