Inledning
Bostaden är en grundläggande social rättighet i likhet med arbete, utbildning och sjukvård. Allas rätt till en god bostad är det grundläggande målet för den sociala bostadspolitiken.
När målet formulerades för 50 år sedan var dess innebörd att undanröja den bostadsslum, trångboddhet och bostadsbrist som präglade den tidens Sverige. Dessa förhållanden var i hög grad en följd av den marknadsinriktade bostadspolitik som dittills förts.
I dag är denna nöd och brist avskaffad. Sverige har ett stort och modernt bestånd av bostäder av hög kvalité. Bostäderna är modernt utrustade och trångboddheten är i det närmaste avskaffad. Antalet bostäder med hög utrymmesstandard är mycket stort. Boendet har utvecklats över hela landet. Den solidariska bostadspolitiken i kombination med en aktiv regionalpolitik har gjort detta möjligt.
Den sociala bostadspolitiken har således varit framgångsrik. Det innebär inte att alla problem är lösta. Fortfarande finns en rad viktiga bostadspolitiska åtgärder som behöver vidtas.
Vi måste kunna upprättahålla en bostadsproduktion över hela landet som gör det möjligt att realisera målet om allas rätt till en bra bostad. Bostadsfinansieringen måste ges en sådan inriktning att behovet av bostaden blir det utslagsgivande för konsumenternas efterfrågan. Inflytandet för de boende över bostaden måste utvecklas ytterligare. Inomhusmiljön måste förbättras. Omfattande insatser krävs för att ge de äldre bra boendevillkor.
Det är några exempel på viktiga bostadspolitiska frågor som måste få sin lösning. De kan ges en acceptabel lösning bara om den sociala bostadspolitikens mål blir vägledande för politikens inriktning.
Socialdemokratin slår därför vakt om den sociala bostadspolitikens mål.
En viktig del i vår bostadspolitik är att skapa valfrihet. Medborgarna skall kunna välja vilken boende- och upplåtelseform de vill bo i. Vi har ca 4 miljoner bostäder. Av dessa är ungefär 45 % upplåtna med äganderätt, 40 % med hyresrätt och 15 % med bostadsrätt. I hyresrätten har de allmännyttiga bostadsföretagen drygt 20 % och de privata fastighetsägarna resten. Socialdemokratin vill bedriva en bostadspolitik som värnar denna mångfald och som ger reella möjligheter för medborgarna att välja bostad.
Under 1980-talet förändrades bostadssituationen snabbt från överskott till stor bostadsbrist. När vi övertog regeringsansvaret fanns det ett stort antal tomma lägenheter, bostadsbyggandet var lågt och arbetslösheten i byggsektorn stor.
Vi genomförde en rad åtgärder för att öka byggandet. Genom den ekonomiska politiken kom industriinvesteringarna igång. Arbetslösheten minskade och efterfrågan på bostäder ökade. Överskottet på bostäder förbyttes i bostadsbrist. Det gällde att öka nyproduktionen av bostäder.
Genom de åtgärder vi satte in, bl.a. begränsning av kontors- och näringslivsbyggandet i storstäderna, kunde resurser i form av arbetskraft och material föras över till nyproduktionen av bostäder. Denna ökade från ca 25 000 lägenheter 1985 till ca 70 000 1990. Det omfattande bostadsbyggandet har gjort, att bostadsbristen kunnat hävas i många kommuner. Fortfarande är dock bostadsbristen en realitet i en rad kommuner, inte minst i de stora kommunerna. Till detta kommer bl.a. det stora behovet av äldrebostäder, behovet av bostäder för unga, för att klara flyktingarnas boende och för den fortsatta hushållningssplittringen. Vår bedömning är därför att nyproduktionen under 1990-talet bör uppgå till ca 40 000 lägenheter per år.
Den väg den borgerliga regeringen nu slagit in på leder bort från de bostadssociala målen. Regeringens strävan att låta marknadskrafterna helt styra utvecklingen på det bostadspolitiska området inger oro. Denna väg prövades i Sverige under de första decennierna av 1900-talet. Den har också prövats i Storbritannien och i en rad andra europeiska länder. Överallt har resultatet blivit detsamma. Ett oerhört kraftigt segregerat boende, bostadsslum och bostadsnöd. Därtill växande svårigheter för inte minst ungdomar att få bostäder.
Vi beklagar att den borgerliga regeringen nu vill genomföra sådana experiment också i vårt land. Vi tar avstånd från detta. Samtidigt konstaterar vi att regeringen genom splittringen av bostadsfrågan på flera departement tagit bort förutsättningarna för att föra en samlad bostadspolitik.
Bostaden måste vara en grundläggande social rättighet. Därför måste bostadspolitiken utgå från en social målsättning. Samhället och de boende måste ha ett avgörande inflytande över bostadsförsörjningen. Detta kommer att vara vägledande för socialdemokratisk bostadspolitik också framöver. Riksdagen bör ge regeringen till känna att den sociala bostadspolitiken även fortsättningsvis skall vara vägledande för samhällets insatser.
Bostadsfinansiering
Riksdagen beslöt i december 1990 att införa ett nytt system för bostadsfinansiering vid ny- och ombyggnad (prop. 1990/91:34, BoU4, Rskr. 92). I maj 1991 beslutade riksdagen om kompletteringar till detta beslut (prop. 1990/91:144, BoU20, Rskr. 380). Med stöd av besluten utarbetades förordningar och föreskrifter. Det nya finansieringssystemet skulle gälla för hus som påbörjas efter 1 januari 1992 och från den 1 januari 1993 för hus med räntebidrag enligt gällande regler.
Riksdagen beslöt i december 1991 att upphäva det tidigare beslutet och i stället låta det gamla räntebidragssystemet fortsätta att gälla. De förenklingar på byggområdet, som var en del av räntelånesystemet genomförs. Det är bra. Däremot är de principiella förändringar som genomförts negativa och fördyrar bostadsbyggandet.
Det sätt som regeringen hanterat den viktiga frågan om hur vårt bostadsbyggande skall finansieras, har skapat stor oro och ovisshet inom byggbranschen och medverkat till det byggstopp och kaos som nu råder.
Bostadsbyggandet är långsiktigt. Därför är det nödvändigt att aktörerna vet vilka villkor som skall gälla när bygget är färdigt och det är dags att lyfta lånen. I dag vet man inte vilka förutsättningar för byggandet i Sverige som gäller från den 1 januari 1993.
I stället görs nu en snabbutredning av en särskild utredare. De vaga direktiven ger ingen annan riktlinje för finansieringen från 1993 än att det kommer att bli dyrare för den enskilde. Helt naturligt reagerar byggherrar och entreprenörer på dessa signaler genom att skjuta upp allt byggande som över huvud taget går att skjuta upp. Därmed har regeringen i själva verket medverkat till nära nog ett totalstopp på bostadsbyggandets område, något som regeringen självt medger genom sina skrivningar i finansplanen.
Utöver upprivandet av räntelånesystemet i höstas har riksdagen efter regeringens förslag beslutat att sänka investeringsbidraget från 9,3 till 3,1 %. Också denna åtgärd ökar kostnaderna i nybyggandet dramatiskt. I praktiken motsvarar en sådan sänkning av investeringsbidraget en höjning av momsen på 5--6 procentenheter. En rad andra åtgärder -- återinförandet av räntetrappan, borttagandet av räntebidragen för 10- och 20-årigt lägenhetsunderhåll, att parkeringsanläggningar inte längre får inräknas i bidragsunderlaget för bostadsprojekt -- som regeringen föreslagit och riksdagen beslutat om, ökar också kostnaderna i byggandet kraftigt.
Sammantaget betyder dessa beslut om man jämför med det av riksdagen tidigare beslutade räntelånesystemet att t.ex. en vanlig trerumslägenhet i nyproduktionen blir 1 500 kr. dyrare i månaden. Jämfört med 1991 års system är kostnadsökningen ca 350 kr. för motsvarande lägenhet.
Vi avvisar regeringens förslag. Vi föreslår i stället att det av riksdagen tidigare beslutade räntelånesystemet skall återinföras.
Detta innebär också att de beslut upphävs som riksdagen tog i december om återinförande av räntebidragstrappan och att fullt räntebidrag bara lämnas till 95 % av bidragsunderlaget, om att parkeringsanläggningar inte får ingå i bidragsunderlaget och om att räntebidrag för 10- och 20-årigt underhåll inte skall utgå.
Vi föreslår vidare att markvillkoret och den kommunala bostadsanvisningsrätten återinförs, samt att det förslag till produktionskostnadsprövning som vi närmare utvecklade i vår motion 1991/92:Bo2 prövas.
Byggande för framtiden
Byggandet är en viktig motor i samhällsekonomin. En förutsättning för ekonomisk tillväxt är därför en omfattande byggproduktion. I dag sjunker omfattningen i byggverksamheten katastrofalt. Arbetslösheten bland byggnadsarbetarna var i januari nästan 15 %. Prognoserna pekar mot att arbetslösheten i april 1992 kommer att vara högre än 20 %. Strängt taget hela den svenska arbetsmarknaden påverkas av nedgången i byggproduktionen.
Regeringen redovisar i årets finansplan en mycket dyster bild av byggverksamheten under de närmaste åren. För 1992 räknar man med en minskning av nybyggandet av bostäder på 30 % och för 1993 26,5 %. En rad faktorer samverkar till det kraftiga raset. Regeringen anger t.ex. det sänkta investeringsbidraget och osäkerhet om hur stödet till bostadsproduktionen skall utformas efter 1992 som två faktorer.
Boverkets prognoser för 1992 förutser 32 000 påbörjade nya lägenheter och för 1993 ca 25 000 nya lägenheter.
När det gäller ombyggnadsverksamheten tror regering på en viss uppgång under 1992. För 1993 bedöms en oförändrad investeringsnivå. Den prognosen är emellertid inte trovärdig eftersom effekterna av de försämrade ombyggnadsvillkoren i samband med räntelånens avskaffande inte beaktats.
Sammantaget förutses bostadsinvesteringarna falla med över 15 % både 1992 och 1993.
De totala byggnadsinvesteringarna i landet bedöms falla med över 5 % i år och 3 % 1993.
I detta mycket allvarliga läge när stimulansåtgärder skulle erfordras för att öka byggandet väljer regeringen den motsatta vägen.
I budgetpropositionen föreslår regeringen kraftigt försämrade villkor för byggandet.
Räntebidragen skall minskas 1993 med 3,4 miljarder kronor. Det innebär ytterligare kraftigt höjda hyror.
Ungdomsbostadsstödet avvecklas. Det betyder höjda hyror för många ungdomar.
Tilläggslånen för ombyggnad avvecklas. Det innebär att viktiga ombyggnadsprojekt inte kan genomföras.
Fukt- och mögelfonden avvecklas. Det innebär stora problem för berörda småhusägare.
Upprustningen av skolor stoppas när regeringen drar in statsbidraget som riksdagen tidigare beslutat om.
Det är en fullständigt obegriplig linje som inte kan tolkas på annat sätt än att regeringen är beredd att med öppna ögon öka arbetslösheten bland alla de yrkesgrupper som är beroende av byggverksamhet.
Det innebär också att man med öppna ögon är beredd att medverka till att stora delar av den svenska byggnadsindustrin slås ut.
Förslagen leder till kraftigt höjda hyror och medverkar till att en bostadssocial nedrustning nu genomförs.
Vi socialdemokrater säger nej till denna politik som leder till ett helt onödigt slöseri med mänskliga och ekonomiska resurser.
Vi anser att det är nödvändigt att fortsätta bygga för framtiden, att det finns ett stort antal samhällsekonomiskt välmotiverade byggprojekt som bör komma igång, särskilt i den nu rådande situationen. Därför vill vi föreslå ett antal åtgärder för att stimulera byggandet.
Vi socialdemokrater anser att det krävs ett bostadsbyggande i vårt land på ungefär 40 000 nya bostäder om året, om bostadförsörjningen skall kunna upprätthållas. Inte minst den stora ökningen av antalet äldre gör det nödvändigt med kraftfulla insatser inom äldreboendets område.
För att öka bostadsproduktionen är det nödvändigt att villkoren för finansieringen av byggandet är klara. Vi har ovan föreslagit ett omedelbart återinförande av räntelånesystemet. Det skulle skapa denna klarhet.
För att byggherrar och byggentreprenörer skall få besked nu om de finansieringsregler som skall gälla, bör riksdagen besluta, att nu gällande villkor får gälla för alla hus som påbörjas innan nya regler beslutas. Då vet byggherrar och entreprenörer vilka villkor som gäller. Därmed bör byggandet kunna stimuleras.
Vi föreslår vidare att det av riksdagen i december sänkta investeringsbidraget höjs från 3,1 % till 9,3 % retroaktivt från 1 januari 1992.
Boende för äldre
Nästan en femtedel av landets invånare är 65 år och äldre. 95 % av dessa bor i egna lägenheter.
Fram till sekelskiftet kommer antalet ålderspensionärer i stort sett att vara oförändrat. Dock ökar antalet personer som är 80 år och äldre.
1990-talets stora bostadsutmaning blir därför att klara de äldres behov av ett mer anpassat boende. Också ur den aspekten är ett högt bostadsbyggande nödvändigt liksom att de bostäder som byggs blir tillgängliga för rörelsehindrade. Äldre och handikappade skall i största utsträckning kunna bo kvar i sin invanda bostad eller sitt bostadsområde.
Men det behövs också en kraftig utbyggnad av särskilt anpassat boende för de äldre.
Bedömningen pekar mot att det fram till år 2000 behövs ett tillskott på uppemot 100 000 bostäder med god tillgänglighet och med möjligheter till omfattande service och vård av äldre människor. Boverket har vidare pekat på ett dokumenterat behov av 25 000 gruppbostäder under samma period.
Från årsskiftet har ansvaret för de äldres särskilda boende än starkare förts över till landets kommuner. Kommunerna måste därför upprätta program eller planer för att förbättra tillgängligheten i sina bostadsområden samt analysera hur man skall kunna möta de äldres behov av olika typer av bostäder som t.ex. servicebostäder, ålderdomshem och gruppbostäder.
Riksdagen har tidigare, på initiativ av den dåvarande socialdemokratiska regeringen, fattat beslut om särskilda stimulansbidrag till kommunerna för ombyggnader av lokala sjukhem och för byggande av gruppbostäder.
Totalt anvisade riksdagen 5,5 miljarder kronor i bidrag för att genomföra Ädelreformen.
Det är viktigt att landets kommuner nu med förtur löser de äldres bostadssituation.
Det är viktigt att de regler som gäller för bidrag till t.ex. nybyggnad och ombyggnad av gruppbostäder för äldre är flexibla. Det bör i huvudsak ankomma på respektive kommun att utifrån lokala förutsättningar och vissa angivna funktionskrav fatta beslut.
En annan utgångspunkt måste vara att det inte får bli en återgång till tidigare institutionsboende. Av den anledningen anser vi att det bör införas krav om minst kokskåp i varje gruppbostad.
Ungdomars boende
Ett högt bostadsbyggande är också den långsiktiga garanten för ungdomars möjlighet att flytta hemifrån till en egen bostad.
Men det behövs ändå speciella insatser för att underlätta ungdomars inträde på bostadsmarknaden.
Trots att det inträtt en kraftig omsvängning i efterfrågan av bostäder, har det inte nämnvärt förbättrat ungdomars möjligheter att få en bostad. Fortfarande är den övervägande delen av de bostadssökande nästan 60 % ungdomar, som bor kvar hos sina föräldrar.
Ungdomar saknar förankring på bostadsmarknaden och de har ofta svag betalningsförmåga. Därför kommer ungdomar alltid att ha ett utsatt läge jämfört med andra bostadssökande.
Det finns därför skäl att även fortsättningsvis genomföra särskilda åtgärder för att underlätta för ungdomar att tillgodose sitt behov av bostäder.
Vi avvisar därför regeringens förslag att ta bort det särskilda ungdomsbostadsstödet till kommuner för bostäder som hyrs ut till ungdomar under 25 år.
Vi anser också att det även fortsättningsvis behövs någon form av samlad instans som agerar gentemot kommunerna för att få fram bostäder, lämpade för ungdomar. Därför bör regeringen återupprätta den ungdomsbostadsdelegation, som den socialdemokratiska regeringen hade inrättat.
Ombyggnadsverksamheten
Trots att vi har ett i huvudsak modernt bostadsbestånd är många bostadsområden i behov av reparation och upprustning. Det handlar inte minst om många av de bostadsområden som byggdes i slutet av 60-talet.
Områden som av olika orsaker blivit hårt nedslitna och där det förutom fysiska ombyggnader även behövs andra insatser av olika karaktär från kommuner, fastighetsförvaltare och övriga intressenter.
Under 1991 ökade ombyggnadsverksamheten påtagligt, sedan de restriktioner för ombyggnaden som tidigare gällt tagits bort.
Den borgerliga regeringens politik innebär att också ombyggnadsverksamheten dras ner och kraftigt fördyras.
Regeringen föreslår att möjligheterna för ränte- och amorteringsfria lån för vissa reparations- och ombyggnadsarbeten successivt skall avskaffas. Budgetåret 1991/92 var anslaget 315 milj.kr. Endast påbörjade etappindelade ombyggnader får fortsatta lånemöjligheter.
Dessa tilläggslån lämnas i fråga om hyres- och bostadsrättshus som är yngre än 30 år. Företrädesvis handlar det om fastigheter i s.k. miljonprogramområden, men lånen har även använts för att avhjälpa olika byggnadstekniska brister och förbättra inomhusmiljön.
Behovet av och anspråken på dessa tilläggslån är mångdubbelt större än tillgången på medel. Boverket har därför tvingats till en hård prioritering bland ansökningarna.
I ett läge där det är viktigt att hålla sysselsättningen uppe och samtidigt kunna undvika kapitalförstöring av 60- och 70-talshus är dessa bidrag oerhört värdefulla. Reparations- och ombyggnadsarbeten ger också arbetstillfällen för den något äldre arbetskraften.
Vi avvisar regeringens förslag att successivt slopa tilläggslånen. Vi vill i stället föreslå att särskilda åtgärder sätts in som stilumerar ombyggnadsverksamheten. För detta ändamål bör därför riksdagen, utöver regeringens 175 milj.kr., öka ramen ytterligare med 250 milj.kr. för tilläggslånegivningen till totalt 425 milj.kr.
Samlingslokaler
Behovet av samlingslokaler är stort. Under den högkonjunktur som rått under senare delen av 1980-talet, har en mängd projekt på samlingslokalområdet arbetats fram som inte kunnat förverkligas. Det är därför möjligt att mycket snabbt komma igång med samlingslokalbyggande över hela landet. Det skulle ge ett värdefullt tillskott för byggsysselsättningen samtidigt som träffpunkter för människor kommer till. Vi avvisar regeringens förslag att minska anslaget och föreslår i stället att ramen för anslaget till allmänna samlingslokaler höjs med 50 milj.kr. jämfört med innevarande år.
Övrigt byggande
I många kommuner finns ett stort behov av upprustning av skolor och andra kommunala lokaler. I en motion föreslår socialdemokraterna att 300 milj.kr. satsas på upprustning av landets skolor.
Socialdemokraterna föreslår dessutom i motionen om kamp mot arbetslöshet att 780 milj.kr. satsas för att tidigarelägga kommunala investeringar i ombyggnad och upprustning av lokaler.
Tidigareläggande av olika statliga byggen är ett annat instrument som bör tillämpas.
Våren 1991 beslutade riksdagen om inrättandet av ett speciellt infrastrukturanslag. Tillsammans med bl.a. nya finansieringsformer bör det vara möjligt att upprätta ett investeringsprogram för drygt 100 miljarder under 1990- talet. Det är angeläget att de infrastrukturprojekt som beslutats kommer till genomförande så snart som möjligt. Regeringen bör ges i uppdrag att redovisa sådan tidigareläggning för riksdagen.
De ovan redovisade förslagen är exempel på åtgärder som kan sättas in för att stimulera sysselsättningen inom byggområdet, samtidigt som viktiga behov av såväl bostäder som andra angelägna bygginvesteringar kan tillgodoses. Om regeringen inte vidtar omedelbara åtgärder, så slås byggbranschen och dess yrkeskår sönder. Det får följdverkningar inom andra näringar. Det innebär att Sverige går mot en nationalekonomisk förlust av stora mått. Detta måste till varje pris förhindras. Därför vill vi understryka vikten av att byggverksamheten stimuleras.
Byggutmaningen
Byggkostnaderna i nyproduktionen är höga. För att stimulera branschen att ta fram billigare bostäder med bibehållen kvalitet, inbjöd den socialdemokratiska regeringen branschen till en tävling -- Byggutmaningen. Förutsättningarna var, att avsteg fick göras från nybyggnads- och låneregler under förutsättning att vissa funktionskrav på bostaden uppfylldes. Dessa funktionskrav var tillgänglighet, säkerhet, god inomhusmiljö och trivsamhet.
Mark anvisades i fyra kommuner -- Umeå, Östersund, Borlänge och Karlskrona. Bostadsområdenas storlek var 50--200 lägenheter. Olika lägenhetsstorlekar skulle redovisas i samtliga områden. I Östersund var en del av området avsett för småhus. I Borlänge var inriktningen ungdomsbostäder.
Företagen skulle förbinda sig att bygga till de priser som redovisades i tävlingsförslagen. En jury, som bestod av såväl arkitekter som konsumenter, granskade projekten. Ca 50 tävlingsförslag lämnades in.
De projekt som juryn ställde sig bakom höll hög kvalitet till låga byggkostnader.
Det finns därför anledning att utveckla detta initiativ ytterligare. Boverket bör ges i uppdrag att arbeta vidare med byggutmaningen i samråd med kommunerna. Riksdagen bör ge regeringen detta till känna.
Tomma lägenheter
Ytterligare en orsak till att kommunerna tvekar att sätta igång nyproduktion är den på många håll vikande bostadsefterfrågan och risken för att åter hamna i en situation med tomma lägenheter vilket medför stora kostnader.
Antalet lediga lägenheter hos de allmännyttiga bostadsföretagen ökade t.ex. från ca 4 000 i september 1990 till ca 11 000 samma månad 1991.
Boverket uppskattar det totala antalet lediga lägenheter till ca 20 000.
Sedan flera år har de bostadskooperativa bostadsföretagen möjlighet att avsätta medel till en särskild fond för att motverka effekterna av tomma lägenheter.
Enligt vår mening finns det anledning att ge även ägare till hyresfastigheter samma möjlighet. Vi vill därför förorda att de allmännyttiga företagen och de privata fastighetsägarna ges samma möjligheter som bostadskooperationen.
Eftersom behovet av insatser är akut är det tidsmässigt inte möjligt att nu bygga upp en fond av erforderlig storlek. Bostadsföretagen bör därför ges möjlighet att med lån bygga upp en fond. Staten bör ställa upp med en särskild garanti. I takt med att antalet tomma lägenheter sjunker kan lånen betalas tillbaka och fonden successivt byggas upp.
Regeringen bör efter kontakter med de berörda fastighetsägarna återkomma till riksdagen med ett förslag med denna inriktning.
Avreglering
Vi är öppna för att genomföra förenklingar och förändringar i låne- och byggbestämmelser. Ett sådant arbete inleddes också av den socialdemokratiska regeringen i anslutning till den nya bostadsfinansieringen.
De beslut som riksdagen fattade i höstas innebär att komunerna berövas sina möjligheter att planera bostadsförsörjningen och därmed få fram de bostäder som behövs. Detta är oacceptabelt.
Motiven för denna s.k. avreglering är att den skulle leda till sänkta byggkostnader. Detta är ett allmänt påstående. Några belägg för att så skulle ske finns inte.
Ändå är det ett genomgående tema i regeringens beskrivning av den hittills förda bostadspolitiken att just olika s.k. regleringar drivit upp kostnaderna för bostadsbyggandet. Därför skall man nu genomföra långtgående åtgärder för en avreglering som man menar skall resultera i dramatiskt minskade kostnader.
Den dryga hälft av det totala byggandet i Sverige som är inriktat på näringslivets behov av kontors- och företagslokaler styrs helt av marknaden. Under perioden 1985--1990 då överhettningen var som mest utpräglad på byggområdet i vårt land, var det näringslivsbyggandet som drog i väg kraftigast. Näringslivets krav på byggkapacitet -- arbetskraft och material -- var så stora att det uppstod brist på arbetskraft och material, vilket medförde att kostnaderna steg i höjden.
Inom näringslivet var man, för att få fram den byggkapacitet man ansåg sig behöva, beredd att betala de priser som krävdes. Så blev näringslivsbyggandet tändvätskan i den inflationsbrasa som drabbade byggsektorn. Det fick självfallet återverkningar också på bostadssidan, eftersom man konkurrerade om samma tillgängliga kapacitet. Det var situationen. Marknadskrafternas fria spel på den oreglerade delen av byggsektorn var ledande och drev upp kostnaderna även för det reglerade bostadsbyggandet.
Därför är det fel att påstå att den kostnadsuppgång vi hade i bostadsbyggandet under senare delen av 1980-talet berodde på regleringar på bostadssektorn. Den hade samband med den överhettning som de kraftiga kraven på byggresurser från näringslivets sida ledde till.
Vi socialdemokrater anser att det finns anledning att genomföra förenklingar i olika regelverk. Utgångspunkten bör vara att det är funktionerna i olika krav på boendet, som är det viktiga inte hur dessa funktioner genomförs. Vi påbörjade sådana förändringar. Vi kommer att vara beredda att positivt pröva de förslag regeringen kan komma med i detta avseende.
Åtgärder mot sjuka hus och ökat konsumentskydd
Sverige har i jämförelse troligtvis världens högsta bostadsstandard. En målmedveten politik för att bygga bort bostadsnöd och slum har resulterat i ett modernt och bra bostadsbestånd.
Trots detta har under senare år konstaterats en rad brister i inomhusmiljön. Det gäller inte enbart bostäder utan även offentliga lokaler som daghem, skolor m.m.
Främsta orsaken till sjuka-husproblemen är bruket av olämpliga byggnadsmaterial, brister i byggmetoder och projektering samt dålig kontroll.
En allt större del av befolkningen lider av allergier eller överkänslighet, dokumenterat inte minst i den statliga allergiutredningen. Brister i inomhusmiljön anges där som en vanlig orsak till hälsoproblemen.
För närvarande saknas ansvarsregler när det gäller byggandet av flerbostadshus. För småhus gäller sedan länge kravet på garanti för att få statlig belåning.
Den socialdemokratiska regeringen lade förra året fram ett förslag om en tioårig ansvarslag för producenter av flerfamiljshus. Lagen, som skulle gälla från 1 januari 1992, innebar att producenterna skulle stå i ekonomiskt ansvar för de fel och brister som uppstår inom 10 år. Riksdagen antog förslaget.
Den borgerliga regeringen drev i december 1991 igenom att ikraftträdandet av lagen framskjuts till 1 juli 1992.
Vi anser att lagen har en mycket viktig roll att spela när det gäller att komma tillrätta med dåliga inomhusmiljöer. Den kan på ett betydande sätt stärka konsumentskyddet. Vi anser det därför ytterst angeläget att den nya lagen om byggnadsgaranti träder i kraft 1 juli 1992.
I regeringens budgetproposition föreslås att fukt- och mögelfonden avvecklas från den 1 januari 1993 och att inga nya ansökningar inkomna efter den 10 januari 1992 behandlas.
Fukt- och mögelfonden tillkom för att göra det möjligt för småhusägare att sanera fukt och mögelskador som de oförskyllt drabbats av.
Härigenom har många sociala och ekonomiska problem för enskilda kunnat begränsas.
Vi anser att det forfarande finns ett starkt behov av att stödja de småhusägare som drabbats av fukt- och mögelskadade hus och är därför inte beredda att avveckla verksamheten.
I stället bör ramen för beslut om bidrag för avhjälpande av skador på grund av fukt- och mögelskador i småhus ökas med 50 milj.kr. utöver regeringens förslag.
Vi vill i fråga om inomhusmiljön i våra bostäder också redovisa att regeringens förslag att avveckla tilläggslånegivningen får allvarliga konsekvenser för bl.a. satsningar på inomhusmiljön. Saneringen av de bostadsområden som drabbats av problem på grund av användningen av flytspackel hade inte kunnat genomföras utan tilläggslånen.
Bostadsbidrag
I budgetpropositionen läggs inga förslag om bostadsbidragen för 1993. En särproposition om bostadsbidragen avviseras till i vår.
Vi socialdemokrater anser att bostadsbidragen är en viktig del av den sociala bostadspolitiken. Om regeringens övriga förslag inom bostadspolitiken blir verklighet kommer det att ställa stora krav på en justering av bostadsbidragen för 1993, för att motverka socialt negativa effekter.
Vi avser att i samband med regeringens särsproposition i vår om bostadsbidragen återkomma i denna fråga.
Sysselsättningseffekter
De ovan redovisade åtgärderna bör kunna leda till att nyproduktionen av bostäder ökar jämfört med redovisade prognoser med ca 10 000 till ca 40 000 lägenheter under 1992.
Ombyggnadsverksamheten bör också öka kraftigt. Inom byggindustrin totalt, dvs. material- och komponentindustrin inräknad, bör den av oss beräknade ökningen av nyproduktion och ombyggnad leda till en ökad sysselsättning på 30 000 till 40 000 årsarbeten.
Till detta kommer ombyggnaden av skolor och andra kommunala lokaler, satsningar på infrastruktur samt tidigareläggningen av statliga byggen.
Höjda hyror
Regeringen föreslår i bugetpropositionen att räntebidragen skall minskas med 3,4 miljarder för år 1993.
Detta slår direkt på hyrorna samtidigt som inflationen ökar.
Hur hyresökningarna skall läggas ut ges inga besked om. Regeringen tänker återkomma till riksdagen i denna fråga. Man kan därför bara göra vissa antaganden om hur neddragningarna kommer att slå på hyrorna. Vi har valt att göra två olika antaganden som kan belysa effekterna.
1. Regeringen fullföljer den linje som moderaterna länge drivit, nämligen att subventionerna tas bort helt i det äldre beståndet.
För att få ihop 3,4 miljarder kronor måste då samtliga subventioner tas bort i alla flerfamiljshus byggda före 1983. Därtill hälften av subventionerna i de hus som byggdes 1984.
Det ger följande hyreshöjningar för en trerumslägenhet: I hus byggda 1968 stiger hyran med 60 kr. i månaden, 1975 med ca 300 kr. i månaden, 1978 drygt 500 kr. i månaden, 1981 ca 1 500 kr. i månaden och 1983 med drygt 2 000 kr. i månaden.
2. Regeringen väljer att höja den garanterade räntan jämt över. Då behöver räntan höjas med 1,13 % för att det besparande beloppet skall bli 3,4 miljarder.
Det ger föjande hyreshöjningar: I hus byggda 1975 höjs hyran för en trerumslägenhet med ca 150 kr. i månaden, 1981 med ca 320 kr. i månaden, 1984 med nästan 500 kr. i månaden och 1990 med över 700 kr. i månaden.
Detta är konsekvenserna av de förslag som regeringen nu vill genomföra. De är naturligtvis helt oacceptabla och skulle om de genomförs innebära inledningen på en direkt nedmontering av den sociala bostadspolitik som givit Sverige en ledande position i världen när det gäller alla medborgares rätt till en god bostad.
Budgeteffekter
Vårt förslag, att räntelånesystemet skall återinföras ger för såväl budgeåret 1992/93 som för helåret 1993 ett kraftigt förbättrat budgetsaldo jämfört med nuvarande system.
Budgetåret 1992/93 (milj.kr.) (jämfört med regeringens budgetförslag)
Räntelånesystemet införs + 1 500 Minskat räntebidrag p.g.a. ändrad kapitalkostnad -- 780 Investeringsbidraget återförs till 9,3 % -- 160 Tilläggslån behålls -- Ungdomsbostadsstöd behålls -- 25 Bidrag för åtgärder mot fukt och mögel -- Samlingslokaler --
--------------
+ 535 1993 (milj.kr.) (jämfört med regeringens förslag)
Räntelånesystemet + 6 300 Minskat räntebidrag p.g.a. ändrad kapitalkostnad -- 1 560 Investeringsbidraget återgår till 9,3 % -- 900 Tilläggslån behålls -- 125 Ungdomsbostadsstöd behålls -- 25 Bidrag för åtgärder mot fukt och mögel -- 25 Stöd till allmänna samlingslokaler -- 20
--------------
+ 3 645
Fotnot. Beräkningen bygger på att realräntebidraget utbetalas var tolfte månad, dvs. merparten efter 1/1 1994 (enligt boverkets petita). Om beräkningen görs med förutsättningen att det skattekompenserande räntebidraget utbetalas med en viss eftersläpning (enligt boverkets petita) blir beloppet i stället + 8 300 milj.kr.
Bosparande
I detta sammanhang vill vi aktualisera frågan om att ge hyresgästerna liksom de boende inom bostadskooperativ möjligheter till ett bosparande.
Hyresgäströrelsen har tagit upp denna fråga till diskussion med de allmännyttiga bostadsföretagen.
Båda parter har funnit idén intressant.
Principen skulle vara att varje hyresgäst får möjlighet att sätta in pengar på ett eget lägenhetskonto. Beloppet är valfritt.
Avkastningen, som skulle vara förmånligare än i bank, kan sedan användas till att sänka hyran eller förbättra lägenheten.
För bostadsföretagen ökar möjligheten till tillgång på billigt kapital.
Ökad kapitalbildning är av många skäl en strategisk fråga för de allmännyttiga bostadsföretagen under 1990- talet.
Vi anser att denna form av förstärkt inflytande för de boende med hyresrätt, med möjligheter till ett långsiktigt sparande, har många fördelar.
Både bostadsföretag och hyresgäster har mycket att vinna på att företagen lånar pengar direkt av sina hyresgäster och hyresgästerna sparar i sitt boende.
Om den sociala bostadspolitiken skall upprätthållas krävs bostäder i såväl hyres- som bostadsrätt och äganderätt. Som tidigare redovisats är Sverige i dag ett av de länder, som har den största andelen äganderätt i Europa. Ungefär 60 % av våra bostäder är i äganderätt. I hyresrätten har allmännyttan drygt 20 % och de privata fastighetsägarna resten.
För regeringen tycks frågan om utförsäljning av dessa 20 % allmännyttiga bostäder vara en av de viktigaste bostadspolitiska frågorna. Vi anser att en omfattande utförsäljning av allmännyttiga bostäder skulle kunna leda till en kraftig segregation i boendet, motsvarande vad som finns i många andra länder. Därför säger vi nej till detta. I stället bör nya former utvecklas som gör att de boende i hyresrätten ges en ökad delaktighet i förvaltning och skötsel av fastigheten. Bosparande kan vara ett led i denna utveckling.
En helt annan sak är, att det kan finnas bostadsförsörjnings- och förvaltningsskäl för de allmännyttiga bostadsföretagen att genom köp eller försäljning komplettera sitt bostadsbestånd. Detta är en fråga för de lokala allmännyttiga bostadsföretagen att ta ställning till.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den sociala bostadspolitiken,
2. att riksdagen beslutar att införa räntelånen i enlighet med riksdagens beslut den 13 december 1990 och 12 juni 1991 och därmed upphäva riksdagens beslut av den 17 december 1991,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att markvillkoret, den kommunala bostadsanvisningsrätten, skall hävdas som krav för statligt stöd i bostadsfinansieringssammanhang samt att en försöksverksamhet med kommunal produktionskostnadsprövning påbörjas,
4. att riksdagen -- vid avslag på yrkande 2 -- beslutar att för byggnadsprojekt, som igångsätts under tiden fram till dess att nytt riksdagsbeslut fattas om bostadsfinansiering, skall nuvarande finansieringsregler gälla,
5. att riksdagen beslutar att investeringsbidraget för bostadsbyggande skall utgå med 9,3 % fr.o.m. 1 januari 1992,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om flexibilitet med bibehållande av funktionskraven vid byggande av gruppbostäder,
7. att riksdagen beslutar avslå förslaget om att bil. 8 anslag G 4 Ungdomsbostadsstöd avskaffas samt medger att bil. 8 anslag G 4 tillförs 25 milj.kr. för ungdomsbostadsstöd,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ungdomsbostadsdelegationen bör återupprättas,
9. att riksdagen beslutar avslå propositionens förslag om att bil. 8 anslaget G 6 Tilläggslån för vissa reparations- och ombyggnadsåtgärder avskaffas,
10. att riksdagen beslutar att ramen för bil. 8 anslaget G 6 Tilläggslån för vissa reparations- och ombyggnadsåtgärder för budgetåret 1992/93 ökas med 250 milj.kr. utöver regeringens förslag, således 425 000 000 kr.,
11. att riksdagen beslutar att ramen för bil. 14 anslag F 3 Bidrag till allmänna samlingslokaler för budgetåret 1992/93 ökas med 50 milj.kr. utöver regeringens förslag, således 96 000 000 kr.,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det fortsatta arbetet med den s.k. Byggutmaningen,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förslag om fonder för att motverka problem med outhyrda lägenheter,
14. att riksdagen beslutar avslå propositionens förslag om att bil. 13 anslag J 6 Bidrag till fonden för fukt- och mögelskador avskaffas samt medger att ramen för bidrag till fonden för fukt- och mögelskador för budgetåret 1992/93 ökas med 50 milj.kr. utöver regeringens förslag till 405 000 000 kr.,
15. att riksdagen beslutar avslå propositionens aviserade förslag om ytterligare sänkning av räntebidragen inför 1993,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bosparande för hyresgäster i de allmännyttiga bostadsföretagen.
Stockholm den 27 januari 1992 Ingvar Carlsson (s) Jan Bergqvist (s) Birgitta Dahl (s) Odd Engström (s) Ewa Hedkvist Petersen (s) Inger Hestvik (s) Anita Johansson (s) Birgitta Johansson (s) Kurt Ove Johansson (s) Allan Larsson (s) Berit Löfstedt (s) Börje Nilsson (s) Kjell Nilsson (s) Lennart Nilsson (s) Berit Oscarsson (s) Göran Persson (s) Mona Sahlin (s) Pierre Schori (s) Britta Sundin (s)