Den allmänna lågkonjunkturen förstärkt av regeringens bostadspolitik har gjort att byggandet i Sverige nått en så låg nivå att det blir skadligt för landet. Genom att regering och riksdag rev upp beslutet om räntelånesystemet, utan att ange hur den fortsatta bostadsfinansieringen skall se ut, uppstod osäkerhet på byggmarknaden så att den till stora delar avstannat.
Bostadsbyggandet har sjunkit från 55 000 lägenheter 1991 till ca 32 000 för 1992, enligt boverkets beräkningar. Reparationsoch ombyggnadsverksamheten riskerar att avstanna. Kommuner och landsting minskar sitt byggande. Industrins bygginvesteringar har avstannat. Arkitekt- och konsultföretag tvingas halvera sin arbetsstyrka. Arbetslösheten ökar.
I Västernorrland går i dag över 25 % av byggnadsarbetarna arbetslösa, och arbetslöshetstalet har ökat med över två procent per vecka de senaste veckorna. Många ångrar i dag att man har satsat på ett arbete i som man trodde en säker byggbransch.
Under 1991 byggdes i Västernorrland ca 1 500 lägenheter, vilket motsvarar en normal produktion om man jämför med senare år. Prognoser för 1992 visar på minst en halvering av denna produktion. När det gäller reparations- och ombyggnadsverksamheten skedde en stor ökning under 1991, sedan de restriktioner som gällt tagits bort. För 1992 kan befaras att ombyggnadsverksamheten helt avstannar.
Byggsektorn har tidigare ansetts som en motor i samhället. I tider av lågkonjunktur har staten och kommunerna genom olika stimulerande insatser kunnat hålla igång byggverksamheten, och därigenom motverka de svåraste effekterna av lågkonjunkturen.
För att råda bot på den osäkerhet som råder, är det nödvändigt att regeringen ger besked om hur finansieringen skall se ut fortsättningsvis. Låt åtminstone de bostadsprojekt som påbörjas under 1992 få behålla den gällande finansieringen även om de färdigställs senare.
När beslutet togs om att höja byggmomsen, beslutades också om att ett investeringsbidrag till bostadsbyggande på 9,3 % skulle införas. Detta för att motverka de höga byggkostnaderna. I höstas beslutade riksdagen sänka detta investeringsbidrag till 3,1 %. Detta motsvarar i praktiken en momshöjning på 5--6 %, och ökar naturligtvis byggkostnaderna ytterligare. Återställ investeringsbidraget till 9,3 %.
I budgetpropositionen föreslås att räntebidragen skall minska med 3,4 miljarder kronor för år 1993. Därtill kommer den tidigare beslutade upptrappningen av den garanterade räntan på ca 750 milj. kr. Detta innebär stora hyreshöjningar. Något besked om hur dessa skall läggas ut har inte getts. Om man antar att räntehöjningen tas ut jämnt över, skulle det innebära en hyreshöjning för en trerumslägenhet byggd 1990 med över 700 kr. per månad. Vi motsätter oss en sådan höjning och avvisar regeringens förslag.
Vi har i stort sett ett modernt och bra bostadsbestånd, men trots detta finns det behov av reparation och upprustning. Under 1991 ökade ombyggnadsverksamheten påtagligt, sedan de restriktioner som gällt tagits bort. Nu föreslår regeringen att ROT-lånen skall avvecklas. I stället borde dessa lån ökas under lågkonjunkturen, för att angelägna projekt skall kunna startas.
Det råder ingen brist på sådana projekt. I varje kommun i Västernorrland finns det projekt som skulle kunna sättas igång, om låne- och finansmöjligheterna förbättrades. Angelägna projekt är t.ex. bostäder för äldre, reparation av skolor m.m. Detta skulle öka sysselsättningen bland byggnadsarbetarna. Det måste ur alla aspekter vara bättre att satsa pengar på samhällsriktiga investeringar i stället för arbetslöshetsunderstöd.
I budgetpropositionen läggs inget förslag om bostadsbidragen för 1993. En särproposition aviseras till våren.
För oss socialdemokrater är bostadsbidragen en mycket viktig del av den sociala bostadspolitiken. Allas rätt till en bra bostad kan bara garanteras om tillräckligt stöd ges till de grupper som har låga eller inga inkomster. Om de förslag som regeringen nu har lagt fram får genomslag, innebär det hyreshöjningar i en omfattning som gör att uppjusteringar av bostadsbidragen blir helt nödvändiga.
Vi delar härmed de förslag som framförts i den socialdemokratiska partimotionen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att investeringsbidraget för bostadsbyggandet skall utgå med 9,3 %,
2. att riksdagen avslår propositionens förslag om ytterligare sänkning av räntebidragen under 1993,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om klarhet i hur bostadsfinansieringen skall utformas,
4. att riksdagen beslutar att för bostadsprojekt som igångsätts under 1992 nuvarande finansieringsregler skall gälla, oavsett tidpunkt för färdigställande,
5. att riksdagen avslår propositionens förslag att avskaffa tilläggslånen för reparations- och ombyggnadsåtgärder,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bostadsbidragen.
Stockholm den 24 januari 1992 Britta Sundin (s) Bo Forslund (s) Sven Lundberg (s) Bo Holmberg (s) Hans Stenberg (s) Elvy Söderström (s)