Många människor talar i dag om behovet av en samhällsplanering och ett levnadssätt som ger en bättre balans mellan människa, natur och teknik. För några har ekobyn blivit svaret på en mer resurshushållande livsstil.
Genom att bygga extremt energisnålt, blir kostnaderna för uppvärmning lägre. Genom olika system för avfallshantering kan mängden avfall minimeras. Genom väl tilltagna ytor för odling och jordkällare ges människor möjlighet att odla frukt, bär och grönsaker för eget bruk.
Grundsynen för ekobyn är det s.k. kretsloppstänkandet dvs att man eftersträvar ett samhälle som hanterar material i interna kretslopp eller kopplade till naturens kretslopp.
För närvarande drivs projekt med denna inriktning på flera platser i landet. Som exempel kan nämnas ''ekokommunprojektet'' där Glesbygdsmyndigheten tillsammans med 15 kommuner har bedrivit ett förprojekt kring en uppbyggnad av ''Ekologiska försökskommuner''. Huvudsyftet med förprojektet har varit att definiera ekokommunbegreppet och att i de deltagande kommunerna utarbeta handlingsprogram för hur de ska utvecklas till ekokommuner.
Riksdagen uttalade 1991 i ett tillkännagivande till regeringen, behovet av ytterligare insatser för att verksamheten med s k ekokommuner skall utvecklas och föras ut till vidare kretsar. Vidare sa man att det bör ankomma på berörda myndigheter som bl a boverket, byggforskningsrådet och glesbygdsmyndigheten att på olika sätt bidra till detta.
Förprojektet är nu inne i en slutfas och de flesta deltagande kommuner har redan upprättat handlingsprogram, som antagits av respektive kommunfullmäktige. Kommunerna har varit och är mycket engagerade medan samhällets engagemang i övrigt varit begränsat. Kostnaderna för projektet har bestridits av kommunerna själva samt av Glesbygdsmyndigheten.
De i förprojektet deltagande kommunerna har nu enats kring ett treårigt pilotprojekt som man är mycket angelägen om att det ska genomföras. Projektet behöver stöd från så många intressenter som möjligt. Det är angeläget att berörda departement och myndigheter avsätter resurser så att projektet kan genomföras.
För att ''eko-boendet'' skall bli tillgängligt för de flesta och inte enbart för entusiaster, och för att man skall kunna dra erfarenheter från ''kretsloppstanken'' till annan samhällsplanering, är det viktigt att forskning och utveckling stimuleras samt att utvärdering görs.
Även om det för närvarande pågår ett arbete kring ekologiskt byggande och boende är det inte tillräckligt. Det är nödvändigt att verksamheten med bl a ekokommuner utvecklas och att positiva erfarenheter från detta förs ut i all samhällsplanering.
För att säkerställa att nödvändiga resurser skapas för fullföljande av ekokommunprojektet, samt att åtgärderna för utveckling och stimulans sker, bör berörda departement och myndigheter åter uppmärksammas på vikten av denna fråga.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av forskning och utveckling för ekologiskt byggande,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om resurser till ekokommunprojektet.1
Stockholm den 23 januari 1992 Britta Sundin (s) Monica Öhman (s) Inger Hestvik (s) Lisbet Calner (s) Marianne Carlström (s)
1 Yrkande 2 hänvisat till AU