De allmännyttiga bostadsföretagen i Sverige har en unik ställning jämfört med vad som gäller för motsvarande företag i andra länder. Samhällsägda bostäder är i många länder detsamma som socialbostäder. I Sverige är allmännyttan öppen för samtliga medborgare, och den har tillförsäkrats en relativt stor andel av den totala bostadssektorn. Kring denna politik har det varit möjligt att finna breda politiska lösningar.
Kommunernas utbyggnad av allmännyttiga bostäder under efterkrigstiden har mycket dramatiskt medverkat till att reformera den svenska bostadsmarknaden. Från ett land med miserabla bostadsförhållanden, som bl.a. beskrivits i Lubbe Nordströms Lort-Sverige, har Sverige utvecklats till ett land med världens högsta genomsnittliga bostadsstandard.
I dag pågår det som bekant en diskussion om utförsäljning av allmännyttan. Förespråkarnas argument varierar. Ibland handlar det om att fördjupa demokratin, inte sällan handlar det om att förbättra ägarens, dvs. kommunens ekonomi, och ibland framstår ideologisk dogmatism som den enda utgångspunkten.
I flera kommuner i Östergötland finns långtgående utförsäljningsplaner. I Valdemarsvik har man hittills gått längst. Hela det allmännyttiga bostadsbeståndet har sålts till en privat fastighetsägare.
Regeringen har tagit en rad initiativ för att underlätta och stimulera utförsäljningspolitiken. Det skall bl.a. räcka med ett majoritetsbeslut för att en ombildning skall kunna genomföras.
Mycket talar alltså för att vi står inför en mycket snabb och omvälvande förändring av svensk bostadspolitik och bostadsmarknad. Vi menar att en sådan förändring borde föregås av en nyanserad och saklig debatt. Särskilt gäller detta med tanke på att det här handlar om förändringar som knappast kan återställas om den förda politiken skulle visa sig leda till oönskade effekter. Bostäder som sålts kan inte köpas tillbaka.
Med en nyanserad debatt menar vi bl.a. att det är viktigt att skilja mellan utförsäljning av vissa fastigheter och utförsäljning av en betydande andel av ett företags lägenhetsbestånd. Det är självfallet angeläget att försöka tillmötesgå enskilda hyresgästers och gruppers av hyresgäster önskemål om upplåtelseform. Samtidigt måste man vara medveten om att det finns en gräns när utförsäljningen gör att allmännyttan inte längre kan upprätthålla sin ställning som försvarare av en solidarisk bostadspolitik.
Erfarenheterna från Storbritannien borde stämma till eftertanke. Där har en omfattande utförsäljning genomförts. Det har lett till en allmän utarmning av boendet och bostadspolitiken. Utvecklingen har nu gått så långt att de engelska bostadsförvaltarnas branschorganisation, Institute of Housing, nyligen har begärt att få träffa SABO för att kunna kopiera den svenska modellen för allmännyttiga bostadsföretag.
Det är viktigt att skapa garantier för att vi inte får samma utveckling här som i Storbritannien. Därför finns det skäl att skyndsamt ta fram styrinstrument, som förhindrar utförsäljningar av en sådan omfattning att allmännyttan inte längre kan fullgöra sina uppgifter.
Vi anser med andra ord att allmännyttan har en viktig bostadspolitisk funktion att fylla och att den därför måste bibehållas i en betydande omfattning och som ett instrument för upprätthållande av jämlikhet och rättvisa.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av allmännyttiga bostadsföretag.
Stockholm den 24 januari 1992 Berit Löfstedt (s) Lars Stjernkvist (s) Maj-Inger Klingvall (s) Inge Carlsson (s) Viola Furubjelke (s) Sonia Karlsson (s) Ingvar Björk (s)