I propositionens bilaga I:1 under rubriken Avreglering av bostadsbyggandet står följande: ''På regeringens initiativ har Boverket börjat en översyn av sina nybyggnadsregler. Fr.o.m. den 1 januari 1993 avser Boverket att ta bort alla detaljföreskrifter om bostäders utformning och utrustning och ersätta dessa med föreskrifter enbart om vilka funktioner en bostad ska kunna tillgodose.''
Tidigare i år har Boverket på regeringens initiativ lagt ett förslag med liknande inriktning då det gäller ombyggnadsregler. Detta förslag minskar tillgänglighetskraven i förhållande till nuvarande regler. T.ex. saknas måttkrav helt. Tillgänglighetskrav blir därmed ett relativt begrepp som kan tolkas och tillämpas olika. Också kraven beträffande luftkvalitet och kraven på besökstillgänglighet sänks. Därmed försämras situationen för allergiker, och möjligheterna till sociala kontakter reduceras.
Boverkets förslag om sänkning av kraven på tillgänglighet sker med hänvisning till EG:s byggnormer. Sverige skulle alltså anpassa sig till en lägre nivå i stället för att, vilket hade varit logiskt om man har en hög ambitionsnivå, försöka hävda och sprida Sveriges uppfattning om vikten av tillgänglighet för funktionshindrade.
Med tanke på det initiativ och inriktningen på dettainitiativ som enligt propositionen tagits av regeringen beträffande nybyggnadsreglerna finns det skäl att frukta att Boverket kommer att lägga ett förslag till nybyggnadsregler som i stort överensstämmer med det förslag till ombyggnadsregler som verket lagt. Skulle så bli fallet går vi flera steg tillbaka i utvecklingen i den meningen att den framsynthet som Sverige haft då det gäller kraven på tillgänglighet i bostäder och lokaler försämras, och vi anpassar oss till andra länders lägre krav.
Det finns många skäl till att vi i stället ska behålla och kanske t.o.m. skärpa tillgänglighetskraven.Det är en självklar rättighet att människor med funktionshinder ska kunna leva så likvärdigt som möjligt med personer utan handikapp.Denna rätt innebär inte bara rätten att bo i en tillgänglig bostad utan också rätten att i andra lokaler och bostäder kunna besöka vänner, släktingar m.m. och att kunna delta i föreningsliv, besöka kulturinstitutioner m.m.En god tillgänglighet sparar pengar åt samhället, därför att äldre och handikappade kan bo kvar i sina bostäder i stället för att tvingas in på institutioner. Tillgängliga lägenheter där hissar finns avkortar sjukhusvistelserna för många människor.
Sverige har i jämförelse med i stort sett alla andra länder en mycket god tillgänglighet i lokaler och bostäder. Denna goda tillgänglighet beror i stor utsträckning på de regler och bestämmelser som gäller vid ny- och ombyggnation. Det är därför viktigt att dessa regler och bestämmelser inte förändras så att kraven på tillgänglighet minskar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att tillgänglighetskraven vid ny- och ombyggnad av lokaler och bostäder inte minskar.
Stockholm den 11 maj 1992 Jan Andersson (s) Bo Nilsson (s)