Bostadsförsörjningen -- en samhällsangelägenhet
Rätten till en god bostad är grundläggande i ett samhälle som präglas av rättvisa, solidaritet och lika möjligheter i livet. Den sociala bostadspolitiken har gjort att vi i Sverige kommit längre än i de flesta andra länder på vägen mot ett rättvist och jämlikt boende. Vi har en hög boendestandard och den är betydligt jämnare fördelad än i andra länder som förlitat sig på marknadsmekanismer inom bostadsplanering och bostadsbyggande.
I själva verket är bostadspolitiken ett av de områden där den ideologiska skillnaden är allra störst mellan det socialdemokratiska välfärdsbygget i Sverige och de länder där olika konservativa och liberala idéer fungerat som ledstjärnor för politiken.
Den som menar allvar med ambitionen att barnen skall växa upp med rättvisa förutsättningar i livet, att de äldre skall få en trygg och värdig ålderdom och att människor från andra länder skall få en bra start i Sverige, kan aldrig acceptera ökade klyftor i boendet och segregerade bostadsområden där de sämre ställda får hålla till godo med de bostäder som andra ratat. Bostadspolitiken är ett av fundamenten för ett rättvist och rättfärdigt samhälle. Den sociala bostadspolitiken kommer därför alltid att vara en viktig angelägenhet för socialdemokratin.
Regeringspolitiken -- ett systemskifte
Den borgerliga regeringens politik på bostadsområdet innebär en total kursändring. Den sociala bostadspolitiken skall avskaffas. Bostadsdepartementets frågor har splittrats upp på sju olika ministrar så att ingen längre har överblick över de samlade effekterna av olika grundskott mot den bostadspolitiken. Samhällets instrument för att klara en bra bostadsförsörjning tas bort.
Bostadsanvisningslagen och bostadsförmedlingarna skall avskaffas. Mot kommunernas vilja har markvillkoret tagits bort. Produktionskostnadsprövningen har avvecklats. De allmännyttiga bostadsföretagen skall säljas ut med samma resultat som skapat allvarliga problem i bl.a. Storbritannien under 1980-talet. Bostadskooperationen förhindras att motverka spekulation och hyresgästerna förbjuds att med kooperativ hyresrätt ta ansvar för förvaltningen av sina egna bostadsområden. Med nya skatteregler för bostadsrättshavare skall solidariteten och sammanhållningen inom bostadskooperationen sättas under press och en slags ägarlägenheter skapas.
Bostadsstödet har tekniskt haft olika utformning under olika perioder. Nya alternativ har utretts och prövats. Men det har alltid varit en självklar förutsättning för socialdemokratin att inte släppa ansvaret till marknaden och marknadskrafterna för att det skall finnas goda bostäder också åt andra än de ekonomiskt välbeställda.
Det förslag till bostadsfinansiering som redovisas i propositionen innebär ytterligare ett nytt stort steg på den bostadspolitiska nedrustningens väg. Regeringen föreslår riksdagen att fatta beslut om att samhällets ansvar för bostadsförsörjningen avskaffas. Marknadskrafterna skall bestämma vad som skall byggas, var det skall byggas, för vem det skall byggas, vad det skall kosta att bygga och vad det kommer att kosta att bo.
Det är ett uttalat mål för regeringens politik på detta område att stat och kommun skall dra sig tillbaka och låta marknadskrafterna ta över. Det är enligt den utredning som ligger till grund för propositionen främst omsorgen om de kapitalvärden som finns på bostadsmarknaden, d.v.s. kreditinstitutens säkerheter, som motiverar att bostadsstödet inte avvecklas än snabbare.
På detta sätt blir bostadspolitiken det område där den ideologiska karaktären är allra tydligast på det systemskifte som moderata samlingspartiet, folkpartiet-liberalerna, centerpartiet och kristdemokratiska samhällspartiet nu i regeringsställning är i full färd med att genomföra. Det är en självklarhet för socialdemokraterna att säga nej till en sådan orättfärdig politik och ett sådant steg bakåt från vad vi hittills uppnått på bostadspolitikens område.
Riksdagen bör avslå regeringens proposition.
Avreglerad bostadsmarknad -- ett hastverk
Till grund för propositionens förslag till stöd för bostadsfinansieringen ligger betänkandet (SOU 1992:24) Avreglerad bostadsmarknad. Utredningen framstår i allt väsentligt som ett hastverk och har utsatts för en förödande kritik från en rad tunga remissinstanser.
Om förslaget genomförs hotar totalstopp för nyproduktionen av bostäder. De schabloner som läggs till grund för bidragsunderlaget saknar anknytning till verkligheten. Boverket anför i sitt remissvar att det minskade stödet till ombyggnader ''kan leda till att angelägna ombyggnader i fortsättningen inte kommer till stånd''. Detta är särskilt allvarligt eftersom det stora bestånd av bostäder som byggdes under det s.k. miljonprogrammet under de närmaste åren kommer in i en omfattande och kostnadskrävande underhålls- och ombyggnadsfas.
Förslaget är orättvist och brister i neutralitet mellan olika upplåtelseformer. Inom äganderättssektorn ges subventioner inom ramen för skattesystemet till hela produktionskostnaden medan hyresgästerna får betala fullt ut för kapitalkostnader ovanför de otillräckliga schablonbeloppen. Med propositionens förslag, placeras det alternativ på bostadsmarknaden som står ungdomar, människor med svag ekonomi och många ensamstående till buds, i strykklass.
Utredningen har genomförts på tre månader. Remissinstanserna har haft en dryg vecka på sig att konsekvensberäkna förslagen och lämna synpunkter. De kalkyler som skall belysa konsekvenserna för boendekostnader, statsbudgeten o.s.v. är otillräckliga och bygger på förutsättningar som kan ifrågasättas från olika utgångspunkter. Bl.a. förutsätts det egna kapitalet både i utredningen och i propositionen vara gratis, något som strider mot varje vedertagen ekonomisk kalkylmetod.
De konsekvensberäkningar som redovisas i utredningen bygger i långa stycken på ekonomisk-politiskt önsketänkande och avviker kraftigt från vad tunga och kompetenta remissinstanser som de stora bostadsorganisationerna kommit fram till. Byggnadsentreprenörerna varnar för konsekvenserna av att i dagens konjunkturläge, genomföra så snabba och drastiska nedrustningar på detta område.
Det är uppenbart att regeringens förslag i propositionen är otillräckligt berett och inte bör läggas till grund för beslut om den framtida bostadsfinansieringen. Statens stöd till bostadsbyggandet lämpar sig synnerligen illa för dåligt genomtänkta experiment.
Alltför stora ekonomiska värden, alltför många människors arbetstillfällen och alltför många viktiga samhällsvärderingar påverkas av statsmakternas beslut på detta område. Även bortsett från den oacceptabla målsättningen för förslaget att på sikt avskaffa samhällets ansvar för bostadsförsörjningen är det nödvändigt att riksdagen avslår propositionens förslag.
Räntelån
Socialdemokraterna har i motion 1991/92:Bo232 krävt att räntelånesystemet införs fr.o.m. 1 januari 1992. Detta förslag har avslagits (1991/92:BoU16). Vi föreslår nu att räntelånesystemet införs fr.o.m. 1 juli 1992 och för hela beståndet fr.o.m. 1 januari 1993.
Statens utgifter för bostadsstödet är starkt beroende av produktionens omfattning och det allmänna ränteläget. Enligt Boverkets långsiktiga bedömning behövs en produktion på ca 400 000 lägenheter under 1990-talet. Vi delar denna uppfattning.
I tabellen nedan redovisas en jämförelse mellan nuvarande system och räntelånesystemet. Siffrorna för nuvarande system är hämtade från proposition 1991/92:150. Siffrorna för räntelånesystemet är desamma som redovisades i vår motion 1991/92:Bo232.
Finansierings- Budgetår Helår system 1992/93 1993 miljarder kr miljarder kr Nuvarande system 31,8* 32,5 Räntelån 28,8 22,6 Propositionens förslag 31,8 32,4 * Prop. 1991/92:150 anger 30,8 vilket enligt departementet är en felräkning, skall vara 31,8
Som framgår av ovanstående sammanställning är differensen mellan räntelånesystemet och nuvarande system 3 miljarder kr för budgetåret 1992/93.
Som framgår av propositionen får det nya finansieringssystemet endast marginella effekter 1992/93 och för helåret 1993.
Vi föreslår på annat ställe i denna motion, att det av riksdagen fattade beslutet om en reduktion av räntebidragen med 1,7 miljarder kr för budgetåret 1992/93 och 3,4 miljarder kr för helåret 1993, skall rivas upp. Vi anser att de hyreshöjningar riksdagsbeslutet leder till är orimliga.
Kostnaden för detta finansieras genom att den ovan redovisade differensen reduceras med motsvarande belopp. Också de förslag, som redovisas i det följande finansieras på samma sätt. Detta gör följande tabell:
Budgetåret Helår 1992/93 1993 miljarder kr miljarder kr Ovan framräknade differens 3,0 9,9 Nej till minskade räntebidrag --1,7 --3,4 Övriga förslag u-1--0,2u u-1--1,1u Differens 1,1 5,4
Boendekostnaderna för den enskilde redovisas i propositionen på ett enligt vår mening felaktigt sätt. Bl.a. tas ingen hänsyn till kostnaderna för den egna kapitalinsatsen. I tabellen nedan redovisas de kostnaderna för en bostad i hyresrätt på 70 kvm i de olika finansieringsalternativen. Marknadsräntan är i exemplet 12 % och inflationen 4 %. 1993 års penningvärde. Bostaden är inflyttningsklar 1994.
Finansieringssystem År Oktober Nu Enligt Räntelån 1991 gällande prop. 1994 4 775 kr/mån 5 610 kr/mån 6 785 kr/mån 4 575 kr/mån 1999 5 315 kr/mån 6 300 kr/mån 7 540 kr/mån 5 010 kr/mån
Som framgår av tabellen ger det föreslagna finansieringssystemet en boendekostnad, som är 2 2l0 kr/mån högre än den skulle varit med räntelånesystemet. Samma lägenhet år 1999 blir 2 530 kr dyrare i månaden med propositionens förslag än med räntelånesystemet.
Tabellen visar också, att de redan genomförda och beslutade åtgärderna har gjort samma bostad drygt 800 kr dyrare per månad jämfört med vad som gällde i oktober 1991.
Vi har velat visa denna utveckling, inte minst mot bakgrund av de löften om sänkt hyra som företrädare för regeringspartierna gav i valrörelsen.
Beräkningar av detta slag ger ett perspektiv på det statsfinansiella problemet med bostadssubventionerna. Med en lugnare produktionsutveckling och en räntenivå som är mer förenlig med vad som är långsiktigt sannolikt framstår utvecklingen som mindre dramatisk än vad den vanligen framställs när den borgerliga regeringen söker argument för att skrota bostadspolitiken.
En parlamentarisk utredning
Under våren 1991 fattade riksdagen beslut om att ersätta dagens räntebidragssystem med det s.k. räntelånesystemet. Syftet var bl.a. att minska statens utgifter för bostadsstödet med en sådan teknik att boendeutgifterna inte skulle öka drastiskt.
Räntelånesystemet, som utarbetades i anslutning till skattereformen, var noggrant genomarbetat. Det ekonomiska utfallet redovisades under olika antaganden om inflations- och ränteutveckling. Systemet innehöll en serie ''fallskärmar'' för att skydda bostadskonsumenterna i perioder av hög realränta. Förslaget underkastades en bred remissgranskning och vann stöd från flertalet tunga remissinstanser. Stor hänsyn togs till de förslag till förändringar som remissinstanserna då anförde.
Ett betydande arbete och stora kostnader är nedlagda inom den bostadspolitiska administrationen och hos bostadsorganisationer, byggherrar och kreditinstitut för att ta till vara räntelånens möjligheter. När regeringen och riksdagsmajoriteten rev upp det redan fattade beslutet om räntelånen skapades osäkerhet och kaos.
Bostadsinvesteringar är utomordentligt långsiktiga. Planerings- och projekteringstiderna är långa och tar stora ekonomiska resurser i anspråk. Det är väsentligt att grundläggande förutsättningar såsom finansieringsvillkoren normalt ligger fast över längre perioder. Endast därigenom skapas förutsättningar för den långsiktighet och planmässighet som leder till att tillgängliga resurser utnyttjas effektivt.
Dagens räntebidragssystem bör ersättas av en ny bostadsfinansieringsreform som tar hänsyn till bostadssektorns belastning på statsbudgeten och som bättre är ägnat att skapa en kostnadspress inom bostadsbyggandet. Ett alternativt system måste samtidigt vara så konstruerat att det behandlar olika upplåtelseformer rättvist och neutralt. Det är hushållens behov och värderingar, inte skatte- och bidragsregler, som skall styra valet av upplåtelseform eller boendealternativ. Ett nytt system måste också bättre än dagens ordning skapa rimliga kostnadsrelationer mellan nyare och äldre årgångar.
Det är synnerligen viktigt att ett bostadsfinansieringssystem är så brett parlamentariskt förankrat att kommuner, byggherrar och entreprenörer kan planera långsiktigt och räkna med att det inte ändras ständigt som ett resultat av ekonomiska och politiska konjunktursvängningar.
Både räntelånesystemet och det förslag som regeringen nu lagt till grund för propositionen har utarbetats av enmansutredningar. För att skapa nödvändig parlamentarisk förankring bör ett nytt alternativ utarbetas inom en parlamentarisk utredning med bred representation från olika politiska partier i syfte att nå en politiskt långsiktig uppgörelse som inte ifrågasätts efter relativt små förändringar i majoritetsförhållandena.
Förutsättningarna för en uppgörelse bör efter de senaste årens utredningsarbete vara goda. Remissyttrandena över betänkandet ''Avreglerad bostadsmarknad'' visar att det finns beredskap också från aktörerna på bostadsmarknaden att konstruktivt bidra i arbetet med att utforma ett system med de egenskaper som krävs.
Riksdagen bör med hänsyn härtill hos regeringen begära att en parlamentarisk utredning -- i vilken samtliga riksdagspartier ingår -- bör tillsättas med uppgift att lämna förslag till ett nytt, brett förankrat bostadsfinansieringssystem som är så utformat att samhället också i framtiden kan ta det övergripande ansvar som är nödvändigt för att det skall finnas goda bostäder åt alla, även dem med begränsade ekonomiska möjligheter.
Bostadsbidrag
Vi socialdemokrater anser att bostadsbidragen är en viktig del av den sociala bostadspolitiken.
Som ett led i skattereformen höjdes bostadsbidragen kraftigt. Också familjer utan barn fick bostadsbidrag. Detta innebar bl.a. att antalet bidragshushåll ökade med 35 % och utgifterna ökade under 1991 med 2,31 miljarder kr.
Genom regeringens åtgärder har boendekostnaderna stigit väsentligt även därefter, utan att bostadsbidragen till ekonomiskt svaga hushåll har ökat.
Bostadsbidragen har god fördelningspolitisk träffsäkerhet. En tredjedel av bidragen går till de 25 % av hushållen med de lägsta inkomsterna. Hälften av bidragen gick till de 40 % av hushållen med de lägsta inkomsterna. De 20 % av de bidragsberättigade hushållen som hade de högsta inkomsterna fick cirka 10 % av de totala bidragen.
Genom regeringens förslag om minskade subventioner höjs hyrorna kraftigt nästa år. Regeringen redovisar själv en genomsnittlig höjning på 70 kr/kvm. Det betyder för en vanlig trerumslägenhet att hyran höjs med nästan 500 kr per månad, enbart för kapitalkostnaden.
Därför är det nödvändigt att bostadsbidragen höjs. Vi delar regeringens uppfattning att den övre bidragsgrundande bostadskostnaden höjs. Däremot anser vi det oacceptabelt att höjningen sker genom en omfördelning så att den nedre bidragsgrundande bostadskostnadsgränsen höjs med 150 kr. I realiteten betyder det att merparten av bidragshushållen får sänkta bostadsbidrag, d.v.s. ökade boendekostnader.
Vi föreslår därför att den nedre bidragsgrundande bostadskostnadsgränsen ligger kvar på 1992 års nivå och att den övre bostadskostnadsgränsen höjs i enlighet med propositionens förslag.
Jämn byggproduktion
Det är ett samhällsekonomiskt intresse att byggproduktionen blir så jämn som möjligt. Tvära omställningar med stora neddragningar i byggnadsindustrin leder till att produktionskapacitet slås ut, som kommer att dra stora merkostnader att på nytt bygga upp.
Sett i ett internationellt perspektiv har Sverige en mycket hög bostadsstandard. Men Sverige är inte färdigbyggt. Det kommer alltid att behövas ytterligare bostäder. Det kommer alltid att finnas grupper vars behov är otillräckligt tillgodosedda.
Som tidigare konstaterats kommer regeringens byggpolitik att leda nära nog till ett totalstopp för nyproduktionen av bostäder. Inte heller kommer det stora behovet av ombyggnad, främst av det s.k. miljonprogrammet, att kunna tillgodoses. Det betyder inte bara att människor kommer att bo sämre framöver. Resultatet kommer också att bli en betydande kapitalförstöring. Det är mycket dålig ekonomi -- både för samhället och för bostadskonsumenterna -- att bygga utan att därefter underhålla bostäderna.
Med hänsyn till det mycket svåra läget inom byggsektorn är det nödvändigt att snabbt få igång arbeten så att sysselsättningseffekten infaller då den bäst behövs. I vår partimotion om sysselsättningen föreslås en rad åtgärder för att få igång angelägna ny- och ombyggnader i syfte att minska arbetslösheten.
Nej till höjning av garanterade räntan 1993
Propositionen redovisar hur riksdagens beslut om besparingar på statsbudgeten på totalt 3,4 miljarder kr för helår skall genomföras genom olika upptrappningar av den garanterade räntan.
Socialdemokraterna har i motion 1991/92:Bo232 avvisat regeringens förslag. Vi återupprepar vårt ställningstagande och motsätter oss att bostadskostnaderna ökar ytterligare.
Anpassat boende 1990-talets stora bostadsutmaning blir att klara de äldres och handikappades behov av ett mer anpassat boende. Äldre och handikappade skall i största utsträckning kunna bo kvar i sin invanda bostad eller bostadsområde. Det ställer krav på en hög nybyggnation men också att äldre lägenheter byggs om så att de bättre passar personer med nedsatta funktioner.
Det är viktigt att landets kommuner nu med förtur löser de äldres och de handikappades bostadsproblem. De regler som gäller för bidrag till t.ex. nybyggnad och ombyggnad av gruppbostäder måste vara flexibla. Det bör i huvudsak ankomma på respektive kommun att utifrån lokala förutsättningar och vissa angivna funktionskrav fatta beslut.
En annan utgångspunkt måste vara att det inte får bli en återgång till tidigare institutionsboende. Av den anledningen anser vi att det bör införas krav om minst kokskåp i varje gruppbostad.
Ungdomars boende
Ett högt bostadsbyggande är den långsiktiga garanten för ungdomars möjlighet att flytta hemifrån till egen bostad. Men det behövs ändå speciella insatser för att underlätta ungdomars inträde på bostadsmarknaden.
Den senaste tidens minskade efterfrågan av bostäder har inte nämnvärt förbättrat ungdomars möjligheter att få en bostad. Fortfarande är 60 % av de bostadssökande ungdomar, som bor kvar hos sina föräldrar.
Ungdomar saknar förankring på bostadsmarknaden och de har ofta svag betalningsförmåga. Därför kommer ungdomar alltid att ha ett utsatt läge jämfört med andra bostadssökande. Det finns därför skäl att även fortsättningsvis genomföra särskilda åtgärder för att underlätta för ungdomarna att tillgodose sitt behov av bostäder.
Vi föreslår därför att det särskilda ungdomsbostadsstödet till kommuner för bostäder som hyrs ut till ungdomar under 25 år återinförs.
Vi anser också att det även fortsättningsvis behövs en samlad instans som agerar gentemot kommunerna för att få fram lämpliga bostäder för ungdomar. Därför bör regeringen återupprätta den ungdomsbostadsdelegation, som den socialdemokratiska regeringen hade inrättat.
Bosparande
Regeringen aviserar förslag om bosparande. I det sammanhanget vill vi aktualisera frågan om att ge hyresgästerna liksom de boende inom bostadskooperationen möjligheter till bosparande. Både hyresgäströrelsen och de allmännyttiga bostadsföretagen har funnit idén intressant.
Principen skulle vara att varje hyresgäst får möjlighet att sätta in valfritt belopp på ett eget lägenhetskonto.
Avkastningen, som skulle vara förmånligare än i bank, kan sedan användas till att sänka hyran eller förbättra lägenheten. För bostadsföretagen ökar möjligheten till tillgång på billigt kapital, då ökad kapitalbildning är en strategisk fråga för de allmännyttiga bostadsföretagen under 1990-talet.
Både bostadsföretag och hyresgäster har mycket att vinna på att företagen lånar pengar direkt av sina hyresgäster och hyresgästerna sparar i sitt boende.
Vi föreslår att riksdagen hos regeringen begär förslag om hur ett sådant sparande kan möjliggöras.
Krav för statligt stöd till bostadsbyggandet
Avgörande för en framgångsrik bostadspolitik är att den är väl förankrad där den skall förverkligas, dvs i kommunerna. Markvillkoret och den kommunala bostadsanvisningsrätten var två viktiga medel för kommunerna att bedriva den bostadspolitik som svarar mot kommunernas önskemål. Dessa instrument har riksdagen beslutat avskaffa.
Markvillkoret syftade till att dämpa den prishöjande konkurrensen om marken och därigenom dämpa prisutvecklingen. Därför ville 70 % av samtliga kommuner ha kvar markvillkoret. Kommunerna använde markfördelningen för att styra var nya bostäder skulle byggas. Slopandet av markvillkoret innebär att kapitalstarka byggbolag kan köpa upp mark och själva förbehålla sig rätten att bygga på den.
Vi föreslår att markvillkoret återinförs som krav för statligt stöd.
Syftet med den kommunala bostadsanvisningsrätten var att åstadkomma en rättvis och behovsanpassad fördelning av ny- och ombyggda bostäder. Om målet om allas rätt till en god bostad skall kunna upprätthållas, är det viktigt att de bostäder som produceras kan komma alla till del. Detta sker bäst genom samhällets medverkan.
Vi föreslår att den kommunala bostadsanvisningsrätten återinförs som krav för statligt stöd.
I en tidigare motion har vi konstaterat att det finns behov av en produktionskostnadsprövning. Vi förordade att en försöksverksamhet startar som innebär ett ökat ansvar för de kommuner som själva har förutsättningar att genomföra en produktionskostnadsprövning. Riksdagen beslutade att avslå vårt krav.
Vad som anförts om behovet av produktionskostnadsprövning samt kommunernas beslutanderätt för densamma bör riksdagen ge regeringen till känna.
Vi är öppna för att genomföra förenklingar och förändringar i låne- och byggbestämmelser. Ett sådant arbete inleddes också av den socialdemokratiska regeringen. Samtidigt är vi oroliga för att avsaknaden av vissa funktionskrav kan ge sämre bostäder till högre kostnader och avsaknaden av styrinstrument riskerar att skapa en orättvis fördelning av bostäder.
Vi motsätter oss regeringens förslag att länsbostadsnämnderna skall avvecklas. Enligt vår mening behövs länsbostadsnämnderna, eller annat regionalt organ, också fortsättningsvis. Den organisation för nämnderna, som efter utredning förordats och överlämnats till regeringen, bör läggas till grund för nämndernas fortsatta arbete.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den sociala bostadspolitiken,
2. att riksdagen beslutar att införa räntelånen i enlighet med riksdagens beslut den 13 december 1990 och 12 juni 1991 och därmed upphäva riksdagens beslut av den 17 december 1991 och 9 april 1992,
3. att riksdagen hos regeringen begär att en parlamentarisk utredning tillsätts med uppgift att föreslå ett långsiktigt bostadsfinansieringssystem,
4. att riksdagen beslutar att 1992 års nedre bostadskostnadsgräns för bostadsbidraget skall kvarstå även 1993,
5. att riksdagen beslutar att återinföra anslaget Ungdomsbostadsstöd samt medger att anslaget tillförs 25 milj.kr. för ungdomsbostadsstöd,
6. att riksdagen beslutar att upphäva riksdagens tidigare beslut om att höja den garanterade räntan år 1993 om sammanlagt 3,4 miljarder kronor per helår,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att markvillkoret och den kommunala bostadsanvisningsrätten skall hävdas som krav för statligt stöd i bostadsfinansieringssammanhang samt att en försöksverksamhet med kommunal produktionskostnadsprövning skall påbörjas,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en regional organisation för bostadsförsörjningen,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om flexibilitet med bibehållande av funktionskraven vid byggande av gruppbostäder,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ungdomsbostadsdelegationen bör återupprättas,
11. att riksdagen hos regeringen begär förslag som möjliggör bosparande för hyresgäster i de allmännyttiga bostadsföretagen.
Stockholm den 11 maj 1992 Oskar Lindkvist (s) Magnus Persson (s) Lennart Nilsson (s) Ulf Lönnqvist (s) Rune Evensson (s) Britta Sundin (s) Marianne Carlström (s) Lars Stjernkvist (s) Sören Lekberg (s) Berit Oscarsson (s) Barbro Evermo Palmerlund (s) Nils T Svensson (s) Mats Lindberg (s) Sinikka Bohlin (s)