Ur den regeringsdeklaration som regeringen avgav inför riksdagen den 4 oktober 1991 kan följande citeras. ''Bostadspolitiken inriktas på att alla skall ha möjlighet till en bra bostad till ett rimligt pris. Detta förutsätter en bygg- och bostadsmarknad med mer av konkurrens och valfrihet.'' Genom den kooperativa hyresrätten har också valfriheten för den enskilde bostadskonsumenten ökat. Vi har därmed fått ett mellanting mellan ren hyresrätt och bostadsrätt. Att det finns ett stort intresse för denna boendeform kan omvittnas från flera håll i vårt land. Stockholms Kooperativa Bostadsrättsförening (SKB) som bildades redan 1916 förvaltar drygt 5 000 bostäder och har runt 30 000 medlemmar (=bostadssökande) och har alltså under 75 år kunnat dokumentera att kooperativ hyresrätt är en upplåtelseform som fungerar och som är synnerligen attraktiv på marknaden. I Göteborg har också kunnat noteras ett glädjande stort intresse. Efter en lång pressdebatt beslöt Göteborgs kommunfullmäktige på förslag av Centern att ge uppdrag till försök med kooperativ hyresrätt och i dag kan konstateras att ca 3 000 göteborgare står i kö för att pröva denna för Göteborg nya upplåtelseform. De allra första i kön har för övrigt redan kunna flytta in i sina lägenheter.
Kooperativ hyresrätt är inte bara en boendeform i våra största städer utan finns på flera håll i vårt land. Några orter kan nämnas som exempel Uppsala, Lund, Örebro, Växjö, Bräcke och Piteå.
Sammanfattningsvis kan följande fördelar med kooperativ hyresrätt noteras.Den erbjuder ett ytterligare alternativ på bostadsmarknaden och detta alternativ stimulerar till ökat engagemang från de boendes sida.Den ger inte utrymme för spekulation. Genom att ingen kan göra ''klipp'' genom försäljning av bostaden bidrar denna ''spekulationsfria bostadsrätt'' till att pressa ned spekulationsbenägenheten på bostadsmarknaden i stort.Den bygger på de boendes självfinansiering i måttlig utsträckning, är därmed sparstimulerande och ställer inte särskilda krav på offentliga subventioner.Den innebär inte olägenheter för någon och därmed finns inte heller någon anledning att ta bort möjligheterna till denna boendeform.
Att nu avbryta försöksverksamheten och därmed ta bort möjligheterna till en alltmer uppskattad boendeform vore att ge fel signaler. Det ger intryck av en ryckig bostadspolitik, något som regeringsdeklarationen ej ger uttryck för. Enligt vår mening bör rätten för ekonomiska föreningar att erbjuda kooperativ hyresrätt i stället permanentas. Regeringens prop. 1991/92:141 måste därmed avslås.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen med avslag på proposition 1991/92:141 som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående kooperativ hyresrätt.
Stockholm den 14 april 1992 Rune Thorén (c) Christina Linderholm (c) Ulla Tillander (c) Roland Larsson (c) Rosa Östh (c) Anders Svärd (c) Tage Påhlsson (c) Stina Eliasson (c)