Innehåll
I denna jämställdhetsmotion har vi valt att ta upp följande områden.FamiljepolitikenArbetslivetDet politiska arbetetUtbildningenKvinnors hälsa Kvinnor och EG
Inledning
Sverige är idag, i både historisk och internationell jämförelse, förhållandevis jämställt vad gäller relationen mellan kvinnor och män. Den stora förändring som skett under de senaste decennierna är att kvinnor idag i långt större utsträckning har utbildning och förvärvsarbete. Det har givit kvinnor större chanser till självförverkligande och gjort dem ekonomiskt oberoende. Men det är långt kvar innan verklig jämställdhet mellan kvinnor och män har uppnåtts.
Kvinnor har sämre möjligheter till makt och inflytande än män. Det gäller såväl i arbetet som i politiken och i facket. Studie- och yrkesval är mycket könsbundna.
Det avgörande i jämställdhetsarbetet måste vara att göra jämställdheten till en mansfråga lika mycket som en kvinnofråga. En nyckel för att engagera männen är deras roll som pappor. Det räcker inte med att bygga ut barnomsorgen, eller ens att göra den mer flexibel. Männen måste uppmuntras att utnyttja inte bara lediga dagar som utgår vid barnets födelse utan också andra former av föräldraledighet, ledighet för vård av sjukt barn, deltidsarbete när barnen är små etc. För detta krävs inte bara ''förstående'' arbetsgivare, utan arbetsgivare som har klart för sig att det är utvecklande för alla att ta hand om barn och att den kvinna eller man som ägnar tid åt detta får erfarenheter som är till nytta också i en rad andra situationer. De erfarenheter som föräldraledigheten ger bör i många sammanhang kunna vara en merit också i arbetslivet.
Folkpartiet liberalernas arbete för jämställdhet mellan kvinnor och män tar sin utgångspunkt i liberalismens människosyn som sätter den enskilda individen i centrum. Hon skall vara fri att utvecklas utan att präglas av roller och fördomar.
Eftersom kvinnor länge har varit diskriminerade har många reformer som syftat till ökad jämställdhet varit särskilt viktiga för kvinnor: den allmänna rösträtten, särbeskattningen, utbyggnaden av barnomsorg, jämställdhetslagen, pappaledigheten. Vid alla dessa reformer har folkparitet liberalerna varit pådrivande.
I den nya regeringen har folkpartiet liberalerna varit starkt pådrivande i frågor som berör många kvinnor och flera liberala jämställdhetsreformer kan nu genomföras. Lex Pysslingen är avskaffad. Privata alternativ inom barnomsorgen kan nu få statsbidrag på samma villkor som de kommunala daghemmen. Kommunerna kommer att få möjligheter att införa en särskild ''barnomsorgspeng''. Utbyggnaden av barnomsorgen har varit av fundamental betydelse för den ökade jämställdheten mellan kvinnor och män. Dessutom innebär det stora förbättringar när kvinnor kan välja att starta eget dagis eller välja en annan arbetsgivare än kommunen. Säkert kommer ''alternativen'' också att föra med sig att trycket på den offentliga arbetsgivaren ökar, så att kraven på bättre arbetsmiljö och bättre löner förstärks.Ytterligare etableringshinder inom vård, omsorg och utbildning avskaffas. Det är en reform som kommer att betyda mycket för att många kvinnor ska få möjlighet till större inflytande över sin arbetssituation. Livvakt till hotade kvinnor. Folkpartiet liberalerna har krävt att hotade och förföljda kvinnor skulle få rätt till egen livvakt. Nu anslår regeringen 10 miljoner kronor till försöksverksamhet med livvakt för hotade kvinnor.Ökat stöd till kvinnojourer. Folkpartiet liberalerna har varit pådrivande för att kvinnojourernas insatser ska få stöd. Anslaget till kvinnojourer ökar nu med 3 milj.kr.
Mycket arbete kvarstår dock innan jämställdheten har förverkligats. Det är dags för en ny jämställdhetsoffensiv. Det är dags för män och kvinnor att ge och få hälften var; arbete, pengar, ansvar och fritid. Det ställer stora krav på insatser, politiska och andra, över ett brett fält. Det handlar både om nya attityder och om politiska förändringar.
Jämställdhet i familjelivet
Jämställdhet mellan kvinnor och män är oupplösligt förenad med familjepolitiken. Det stöd samhället ger, eller inte ger, får oundvikligen konsekvenser för familjernas möjligheter att forma sin vardag. Eftersom kvinnor fortfarande har huvudansvaret för hem och barn är det framför allt deras valfrihet och möjligheter det handlar om.
Skall småbarnsföräldrar, och då framför allt kvinnor, kunna gå till jobbet utan oro är det viktigt att de känner sig trygga med den barnomsorg de har. Därför måste vi ha full behovstäckning och full valfrihet inom barnomsorgen.
Det är viktigt att uppmuntra pappor att ta större ansvar i hemmet. Utvecklingen är redan på gång. Yngre män har en mycket större delaktighet i arbetet med barn och hushåll än tidigare generationers pappor.
Vi är inte helt främmande för att någon form av kvotering kan bli nödvändig men tror i första hand på positiva åtgärder för att stimulera. De tio dagars ledighet nyblivna pappor har rätt till är ett exempel på en positiv åtgärd. Folkpartiet liberalerna har tidigare föreslagit att den bör byggas ut till tjugo dagar. Det finns skäl att i samband med en förändring av familjestödet överväga att införa en pappamånad som kan användas mer flexibelt under förskoletiden.
I viss utsträckning handlar männens bristande ansvar för hushållsarbete om arbetsgivarnas krav. Det är nödvändigt att arbetsgivare, privata såväl som offentliga, lär sig att acceptera att också män är småbarnsföräldrar. Det finns företag som ger pappor som tar föräldraledigt extra semester. Vi välkomnar sådana initiativ.
Småbarnsföräldrar måste fördela sin tid mellan bl.a. hemarbete och förvärvsarbete. Hur den fördelningen görs kan bara den enskilda familjen själv avgöra. Den påverkas av en rad överväganden som har med bl.a. värderingar, personlig läggning och situationen på arbetet att göra.
Det ekonomiska utfallet är dock för de flesta familjer av stor betydelse för deras beslut om hur tiden skall användas.
Det måste löna sig att arbeta
Att ge även småbarnsmammor möjlighet att förena yrkesliv med familjeliv är enligt vår uppfattning det viktigaste skälet för skattesubventioner till barnomsorg. Som vi visar nedan är sådana dessutom samhällsekonomiskt sett motiverade eftersom småbarnsföräldrarnas arbetsinsatser utanför hemmet tillför samhället värden som överstiger kostnaderna när andra tar hand om deras barn och subventionerna är nödvändiga för att familjen skall få klart för sig att det faktiskt förhåller sig så.
I en samhällsekonomisk bedömning måste alla intäkter och kostnader beaktas. I detta fall måste man alltså väga vad småbarnsmammorna bidrar med när de förvärvsarbetar mot vilka kostnader omsorgen om deras barn drar med sig. Grovt kan detta bedömas av hur mycket arbetskraft som å ena sidan frigörs när småbarnsmammor förvärvsarbetar och som å andra sidan binds av barnomsorgen. Ett stort antal studier under årens lopp, bl.a. av Kommunförbundet (t.ex. ''Barnomsorgen -- en dyrgrip'', 1988), har visat att den arbetskraft som frigörs är betydligt större än den som binds.
Så ter det sig från ett samhällsekonomiskt perspektiv. Från samhällets synpunkt är det önskvärt att det perspektivet finns med när familjen fattar sitt beslut. Vilket beslut det blir är familjens ensak, men det är viktigt att familjen får ett riktigt ekonomiskt beslutsunderlag.
Om t.ex. en småbarnsmamma gärna skulle vilja förvärvsarbeta, men felaktigt skulle få uppfattningen att det inte uppskattas därför att hon inte tjänar något på det, kan det leda till ett, från allmän synpunkt, felaktigt beslut.
När småbarnsmamman överväger att förvärvsarbeta är hon naturligtvis intresserad av vilket ekonomiskt utfall det kan bli. Det för henne och hennes familj intressanta är sannolikt hur mycket hon får kvar efter skatter och kostnader för barnomsorgen. Det är här subventionerna till barnomsorgen kommer in i bilden.
Vid en lön på 120 000 kr. kan produktionsbidraget såsom det avspeglas i lönekostnaderna beräknas till minst 170 000 kr. Behållningen för den enskilde efter alla skatter kan beräknas till ca 85 000 kr. (resultatet kan variera något beroende på hur man räknar). Det ger en ''skattekil'' på lika mycket. En skattesubvention till barnomsorg i den storleksordningen kan i detta fall samhällsekonomiskt motiveras. Om vi räknar med 1,2 förskolebarn/mamma motsvarar det drygt 70 000 kr. per barn. Det överstiger dagens genomsnittliga subvention. Slutsatsen är att dagens subventionsnivå är samhällsekonomiskt lönsam.
En invändning mot denna beräkning skulle kunna vara att en del av de skatter kvinnan i fråga betalar in går åt till andra utgifter än barnomsorg. Det är dock tveksamt om hon genom att förvärvsarbeta i stället för att vara hemma orsakar samhället några extra utgifter. Andra faktorer som skulle kunna vägas in, t.ex. de långsiktiga effekterna på produktiviteten och den förvärvsarbetandes bidrag till vinsten, skulle dessutom kunna läggas i den andra vågskålen. Slutsatsen förstärks av sådana överväganden.
Idag diskuteras en förbättring av stödet till barnfamiljerna i alla partier. Utbyggd föräldraförsäkring ställs mot vårdnadsbidrag med mer eller mindre sänkta statsbidrag till barnomsorg. Såväl föräldraförsäkring som vårdnadsbidrag har förtjänster, men också nackdelar.
Det gäller att utforma familjestödet så att man tillvaratar fördelarna i de bägge förslagen och så långt möjligt undviker nackdelarna.
Stödet till småbarnsfamiljerna måste utformas så att det underlättar deras valmöjligheter att fördela sin tid mellan hemarbete och förvärvsarbete. Stödet bör därför utformas enligt följande principer:Det ska kunna användas så flexibelt som möjligt och kunna användas av båda föräldrarna.Stödet måste utformas så att det lönar sig att arbeta för småbarnsmammor men samtidigt gör det möjligt att minska arbetstiden. Valet får inte bara stå mellan att arbeta heltid eller att inte arbeta alls.Det måste innehålla en utbyggnad av barnomsorgen till full behovstäckning och en stor ökning av valmöjligheterna mellan olika former av barnomsorg. Tillgång till bra och trygg barnomsorg är en förutsättning för att småbarnsmammorna ska ha reell valfrihet. Det innebär att möjlighet till barnomsorg måste finnas även när barnen är yngre än 1,5 år.
Jämställdhet i arbetslivet
Nu bryter vi den offentliga sektorns monopol. Det är en enorm reform för att förbättra kvinnors arbetssituation, genom att man får fler arbetsgivare att välja på, möjlighet att starta eget, möjlighet att jobba i mindre och mer flexibla organisationer.
Vår vision är att en ny, småföretagande generation av kvinnor etableras under 90-talet. Det är kvinnor som själva bestämmer över sitt arbete och som inte behöver ta hänsyn till gamla patriarkaliska hierarkier som t.ex. landstinget är ett bra exempel på.
Ökad flexibilitet i arbetet
Flexibilitet i arbetet underlättar för föräldrar att kombinera arbete och familj. Högkonjukturen under senare år bidrog till en skärpt konkurrens om arbetskraften. Den bidrog också till att nya lösningar fick genomslag, t.ex. flexibla arbetstider, personal som själv fick lägga sina arbetsscheman, kontaktprogram för föräldralediga anställda, arbetsplatsdagis, fax och pc hemma, roterande chefsskap osv. Detta är bra bevis för att det går att kombinera arbete och familj med lösenord som öppenhet, flexibilitet och kreativa lösningar.
Med nya organisationsformer där kvinnor arbetar kommer säkert detta att genomsyra verksamheten i hög grad.
Vi anser att arbetstider och arbetsorganisation måste kunna anpassas efter den enskildes önskemål och behov under olika perioder i livet. Därför motsätter vi oss reformer om generell arbetstidsförkortning, exempelvis sex-timmars arbetsdag. Den utredning som nu arbetar med frågan (Utredningen om flexibla arbetstidsregler m.m.) bör avvaktas innan ytterligare beslut tas.
Minska löneskillnaden
Kvinnor tjänar mindre pengar än män. Så har det alltid varit, men skillnaderna har över tiden minskat. Under 80- talet har dock en tendens till ökade löneskillnader mellan kvinnor och män kunnat märkas. Det är därför bra att man tillsatt Löneskillnadsutredningen. Dess slutsatser måste ovillkorligen leda till förändringar.
Ett uppenbart skäl till löneskillnaderna är den könssegregerade arbetsmarknaden. Det är därför viktigt att vi så långt möjligt kan bryta denna segregering genom insatser i skolan och på arbetsmarknaden.
Att bryta de offentliga monopolen är också enligt vår uppfattning ett bra sätt att minska löneskillnaderna.
Kvinnofrid på arbetsplatsen
Undersökningar om sexuella trakasserier på arbetsplatserna visar att det på åtskilliga håll råder allvarliga missförhållanden. Sexuella trakasserier är ett väl så allvarligt arbetsmiljöproblem. Det är därför motiverat att ytterligare stärka skyddet mot sexuella trakasserier. Detta bör betraktas som otillåten könsdiskriminering. Vi måste ha rätt till kvinnofrid på arbetsplatsen.
Förbättra kvinnors arbetsmiljö
Kvinnors arbetsmiljö är på många sätt eftersatt. Det är uppenbart att förhållandena inom den offentliga sektorn på ett helt annat sätt än tidigare måste lyftas fram. Sjukvårdsbiträden, hemvårdare och badpersonal är svårt drabbade när det gäller belastningsolyckor. Ofta handlar det om unga kvinnor som får sin framtid förstörd av tungt arbete.
Även här kan brytandet av monopolen ge framtida förbättringar. Genom lokalt inflytande och ansvar i nya organisationsformer kan säkert mycket stora förbättringar i kvinnornas arbetsmiljöer bli verklighet.
Kvinnor är oftare sjuka från arbetet än män. Detta torde bland annat ha sin orsak i kvinnors dåliga arbetsmiljö och arbetsorganisation. Det är därför oerhört viktigt att sjuklönereformen får till resultat att situationen på arbetsplatsen verkligen förbättras. Antalet sjukdagar skall inte minska på grund av ökad press på närvaro trots sjukdom utan på grund av att verkliga förbättringar genomförs.
Minska deltidsarbetslösheten
Många kvinnor som arbetar deltid önskar heltid, men kan inte få det därför att arbetet organiserats för deltid. Målet borde vara att de flesta tjänster är heltidstjänster, men att den anställde ska kunna välja hur mycket hon vill arbeta. Många arbetsgivare, inte minst stat och kommun, har funnit det lönsamt eller praktiskt att inrätta deltidstjänster. Detta har i sin tur lett till deltidsarbetslöshet.
Arbetsgivaren sparar kanske pengar men ofta måste samhälllet gå in och betala arbetslöshetsstöd, socialbidrag etc. Detta är olyckligt och i direkt strid med jämställdhetssträvandena. Genom flexiblare arbetsorganisation, t.ex. i form av kombinationer av arbetsuppgifter, kan arbetstiderna bättre anpassas efter den anställdes önskemål samtidigt som det kan leda till mer varierade uppgifter och därmed en intressantare anställning.
Hittills har kvinnor klarat sig mindre dåligt än männen i denna lågkonjunktur. Vad som händer när kommunerna börjar dra ned på personal återstår att se. För att inte kvinnor ska få en verkligt utsatt situation på arbetsmarknaden är det av stor vikt att utbyggnaden av barnomsorgen fortsätter, och att vi får ett mer jämställt familjeliv. Vår vision är att unga kvinnor inte ska betraktas som en större ''risk'' att anställa än unga män.
Skärp jämställdhetslagen
Jämställdhetslagen som infördes på liberalt initiativ är viktig för att förändra attityder i arbetslivet. Genom lagen ges riktmärken för hur jämställdhetsarbetet bör bedrivas. Bakom lagstiftningen ligger övertygelsen om att förbud mot könsdiskriminering har en betydelsefull uppgift att fylla som ett medel att driva på utvecklingen.
Jämställdhetslagen lägger huvudansvaret för de aktiva åtgärderna för att främja jämställdheten i arbetslivet på arbetsmarknadens parter. Lagen bör dock garantera en miniminivå.
De jämställdhetsavtal som har träffats är mycket allmänt hållna och har som regel bedömts inte kunna leda till någon skadeståndsskyldighet.
När det gäller att beivra brister i jämställdhetsarbetet synes facken ha visat en ''påtaglig passivitet'', skriver utredaren i SOU 1990:41, ''Tio år med jämställdhetslagen''. Samma påfallande passivitet tycks råda exempelvis på de företag och förvaltningar i Värmland som undersöktes förra året av Berit Grinups, Jämställdhetscentrum vid Högskolan i Karlstad.
Det finns enligt vår mening anledning att skärpa kraven på arbetsmarknadens parter. Jämställdhetslagens § 12 medger att 4--11
§§ ersätts med kollektivavtal. Endast jämställdhetsavtal som har minst det innehåll som anges i jämställdhetslagen bör kunna ersätta lagens regler. JämO skall svara för tillsynen genom att förmå arbetsgivaren att vidta en viss åtgärd i det fall att det inte finns avtal som uppfyller lagens krav. Därvid skall JämO utgå från de krav som lagen ställer. Om avtalet motsvarar lagens krav är det organisationernas sak att påtala eventuella avtalsbrott.
Det skulle innebära att det ställs vissa krav på parterna när det gäller innehållet i avtalet, men när dessa krav är uppfyllda överlåtes åt parterna att själva svara för kontrollen att avtalen efterlevs. Om JämO skulle finna att ett avtal inte uppfyller lagens krav enligt 4--11 §§ ska JämO hos jämställdhetsnämnden begära vitesförläggande mot arbetsgivaren.
Jämställdhet i det politiska livet
Alla olika typer av människor behövs i de politiska församlingarna. Fler kvinnor, särskilt lite yngre, måste rekryteras och fås att fortsätta att jobba aktivt. I de politiska församlingarna saknas nästan helt denna grupp.
Stimulera till politiskt arbete
Ett problem i sammanhanget är att i kommunerna får kvinnor oftast uppdrag i ''mjuka'' och av de etablerade politikerna sedda som lite mindre viktiga nämnder, exempelvis konsumentnämnd, invandrarnämnd, kulturnämnd etc. eller också får man suppleantplatser.
Kvinnor engagerar sig för att de vill vara med och påverka. När detta inte går slutar många. Det i sin tur gör att det finns för få kvinnor att rekrytera till högre poster som däremot många män haft tid att meritera sig för.
För kvinnor med yngre barn kan kvällssammanträdena innebära att de avstår från politiskt arbete på grund av svårigheter med barnvakt. De praktiska problemen och tröttheten efter jobbet lockar inte till politiskt arbete. Genom att kommunerna oftast inte har barnvaktsersättning äts dessutom sammanträdesarvodet snabbt upp så att man ekonomiskt kanske t.o.m. förlorar.
Detta kan felaktigt tolkas som -- småbarnsmammor göre sig inte besvär. Det gäller att skicka en annan signal -- du är välkommen och du behövs.
En liten förbättring vore om det var gängse att ersättning för barnomsorgskostnader för barn under 12 år utgick vid offentliga uppdrag utanför förtroendemannens ordinarie arbetstid precis som det är gängse med både arvode och ersättning för förlorad arbetsförtjänst på ordinarie arbetstid.
Öka kvinnors statliga representation
Enligt årets kommittéberättelse är den totala andelen kvinnliga ordförande 13% (30 av 237), andelen ledamöter 34% (218 av 640) och andelen sakkunniga m.m. 25% (363 av 1484). Räknar man bort kommittéer och utredningar knutna till de traditionellt kvinnliga områdena utbildning och social, sjunker andelarna till 11% av ordförandena, 31% av ledamöterna och 21% av sakkunniga m m.
Kvinnorepresentationen sammantaget har under året ökat med 1,1 procentenheter. Detta ligger inom felmarginalen i sammanhanget och visar snarast att mycket återstår att göra.
För att förbättra kvinnorepresentationen i kommittéer och utredningar bör alla parter alltid nominera två personer, en kvinna och en man, så att det vid tillsättandet finns förslag som möjliggör en jämnare könsfördelning.
Riksdagen måste visa vägen -- hur får vi fler pappalediga riksdagsledamöter? Arbetet som riksdagsledamot ställer orimligt höga krav på den andre förälderns ansvar för småbarnen. Varför inte skapa möjlighet till barnomsorg i riksdagshuset så att även riksdagsledamöter kan ta ansvar för och umgås med sina småbarn samtidigt som den andre maken ges en chans att leva ett aktivt liv?
Öka kvinnors internationella representation
Tillgänglig statistik över kvinnorepresentationen i olika internationella organisationer visar att kvinnor är klart underrepresenterade i olika beslutande organ. Som exempel kan nämnas att ingen kvinna återfinns i Världshälsoorganisationens (WHO) styrelse som består av 31 ledamöter. I WHO:s olika expertgrupper är endast 13 % kvinnor. I ILO:s styrelse är 5 av 56 ledamöter kvinnor. Bland EG-kommissionens ledamöter ingår 2 kvinnor bland kommissionärerna. Av EG-parlamentets 518 ledamöter är 100 kvinnor. Mönstret är detsamma i organisation efter organisation.
De analyser som genomförts av hinder för kvinnors deltagande i internationella organ visar att det saknats vilja att förändra förhållandena. Traditionella attityder och lagstiftning drar fortfarande åt fel håll.
Sverige som har en mångårig tradition av att driva jämställdhetsfrågor -- även om man är en bra bit från målet -- bör därför med kraft verka för ökad rekrytering av kvinnor till toppbefattningar inom olika internationella organisationer, styrelseplatser och expertgrupper inom desamma. Sverige bör utarbeta en handlingsplan för detta arbete och driva frågan i alla organisationer där Sverige finns representerat.
Jämställdhet i utbildningen
Jämställdhetsarbetet i skolan måste intensifieras. Utbildning är ett av de viktigaste sätten att ge människor möjlighet att påverka den egna livssituationen, att välja förvärvsarbete och få inflytande i samhället.
Den sneda könsfördelningen vad gäller dem som har ansvaret för utbildningen försvårar jämställdhetssträvandena. I förskolan och på lågstadiet möter barnen nästan enbart kvinnliga barnskötare, förskollärare och lågstadielärare. Ju äldre barnen blir, desto fler manliga lärare möter de. Den här sneda könsfördelningen motverkar nytänkande hos eleverna. Enligt rapporten ''Betyg och Prov'' från UHÄ är könsfördelningen, när det gäller sökande till undervisningssektorn, fortfarande lika sned eller snedare bland de antagna hösten 1991 som tidigare. Det är därför viktigt att insatserna intensifieras för en jämnare könsfördelning bland lärare i låg- och mellanstadiet.
Läromedlen måste ge en bättre helhetsbild av vårt samhälle. Det innebär att kvinnans roll i utvecklingen bättre måste belysas. Det finns faktiskt fler kvinnor än den heliga Birgitta och drottning Kristina som haft betydelse för Sveriges historia.
Motverka traditionella yrkesval
Ett intensivt informationsarbete för att öka och stimulera nyrekrytering av flickor till tekniska yrken och pojkar till serviceyrken bör göras av företag inom såväl offentlig som privat sektor.
Den snäva inriktningen av elevernas yrkesval tillsammans med arbetsgivarnas traditionella sätt att rekrytera leder till att vår könsuppdelade arbetsmarknad cementeras. Kommunerna bör därför sträva efter att erbjuda arbetslösa flickor särskild yrkesorientering i form av studiebesök, sommarkurser och annat som ger inblick i typiska manliga yrken.
Arbetsförmedlingarna bör också uppmuntra till okonventionella val av kurser, utbildningar och yrkesval.
Genom information och positiva förebilder skall skolan stimulera till otraditionella yrkesval. Samtidigt måste skolan ge självförtroende också åt dem som väljer traditionellt. De flickor som väljer typiska kvinnoyrken skall göra det med stolthet och med höga ambitioner för sitt yrkesliv och utveckling. Vi vill verka för valfrihet utan fördomar.
Jämställdhetsutredning
Vi har med glädje noterat att regeringen har för avsikt att uppdra åt skolverket att belysa jämställdhetsfrågorna inom ungdomsskolan. Vi vill poängtera att det är viktigt att arbetet kan komma igång snabbt.
Vi tycker att det är nödvändigt att pröva nya grepp i jämställdhetsarbetet. Utredningen inom skolverket bör bl.a. få till uppgift att komma med nya förslag. Vi anser att den bör kartlägga läget, skaffa sig en bild av de försök som pågår, söka utvärdera vilka resultat som olika nya grepp har fått, komma med tips till utbildningssamordnare samt föreslå vilka beslut statsmakterna bör fatta för att främja en större jämställdhet i hela utbildningsväsendet.
Jämställdhetsperspektiv i grundutbildningen
Högskoleutredningen, den så kallade grundbulten, har nu presenterats. Den har tyvärr inte tagit hänsyn till jämställdhetsperspektivet i t.ex. avsnitten om organisation och ledning samt undervisning och examination. Vi förutsätter dock att regeringen kommer att väga in jämställdhetsaspekten i de beslut som berör högskolans grundutbildning.
Jämställdhetslagen inom utbildningsområdet
Jämställdhetslagen är begränsad till arbetslivet. Men i vår tid med stora behov av vidareutbildning och omskolning kan gränsen mellan förvärvsarbete och utbildning vara flytande. Genom studiesociala åtgärder och lagstadgade studieledighetsrättigheter har utbildning och förvärvsarbete flätats samman. Vi föreslår därför att regeringen överväger om inte jämställdhetslagen skulle kunna utformas så att den också skulle vara tillämplig på utbildningsområdet.
Kvinnors hälsa
I hälso- och sjukvårdslagen fastslås att alla har rätt till hälso- och sjukvård på lika villkor. Kvinnor och män skall vara jämställda inom vården. Hälsoproblem som är typiska för kvinnor får dock inte alltid den uppmärksamhet inom forskning, hälso- och sjukvård och politik som motsvarande mer manliga sjukdomar.
Statistik från sjukförsäkringen visar att kvinnor oftare är sjuka än män. År 1990 var ohälsotalet 10,7 dagar högre för kvinnor än för män. Denna skillnad i sjuklighet kan vara ett tecken på att arbetslivets villkor inte är anpassade efter kvinnors behov. Därmed ökar också belastningen på hälso- och sjukvården.
Vi anser att det är mycket viktigt att uppmärksamma sjukdomar som är typiska för kvinnor så att det blir möjligt att uppfylla hälso- och sjukvårdslagen. Detta kan vi göra genom att bl.a. satsa på förebyggande åtgärder och information. Det är dessutom viktigt att minska väntetiden för behandling.
Forskning
Kvinnors hälsoproblem har varit föremål för studier och forskning i betydligt mindre utstäckning än manliga sjukdomar. Vidare har många behandlingsmetoder för sjukdomar som är gemensamma för kvinnor och män utprovats på män. Behandlingsmetoderna har sedan överförts till att gälla också kvinnor utan att man tagit hänsyn till deras annorlunda biologi. Som exempel kan anges behandlingsmetoderna för högt blodtryck och hjärtinfarkt. Det finns med andra ord många problemområden som borde bli bättre belysta genom forskning.
Olika forskare har redovisat resultat som tydligt visar sambandet mellan kvinnors hälsa och kvinnors arbete. Det rör sig dels om fysiska skador till följd av tunga lyft och felaktiga arbetsställningar, dels om psykisk ohälsa till följd av stressen på själva arbetsplatsen samt förhållandet att kvinnor tar med sig arbetsstressen hem. Män varvar ner när de kommer hem medan kvinnorna fortfarande går på högvarv när hemarbetet tar vid. Den högre självmordsfrekvensen bland kvinnliga läkare, tandläkare och sjuksköterskor är en allvarlig signal om att det inte står rätt till i arbetslivet. Större delen av den forskning som gjorts om samband mellan arbete och hälsa/ohälsa har utgått från mäns situation. Hemarbetet har inte tagits med i arbetsbegreppet.
Vi anser att det är viktigt att man fortsättningsvis i ökad omfattning satsar på forskning kring kvinnors hälsoproblem och kvinnors arbete och hälsa. Här har en enhet som ansvarar för kvinno- och jämställdhetsforskning inom Forskningsrådsnämnden en viktig roll att spela liksom de sektorsinriktade forskningsråden som Medicinska forskningsrådet, Humanistisk-samhällsvetenskapliga forskningsrådet m.fl.
Sammanfattningsvis anser vi att man måste satsa på förebyggande åtgärder, information, minskade väntetider för behandling samt forskning kring kvinnosjukdomar. Folkhälsoinstitutet kan här ha några av sina viktigaste uppgifter.
Kvinnor och EG
EG-länderna har en mer långtgående jämställdhetslagstiftning än Sverige. De totala förhållandena är olika i de skilda EG-länderna och det är en följd av att utgångspunkterna med hänvisning till religion, tradition och kultur är så olika. Emellertid har EGs lagstiftning överallt medfört högre förvärvsintensitet, bättre skydd för kvinnor på arbetsmarknaden och också skydd mot indirekt diskriminering.
På två områden har svenska kvinnor en sämre utgångspunkt än kvinnorna i EG-länderna. Dels finns i Sverige inget klart förbud mot indirekt diskriminering, dels finns inte heller något förbud mot att avtalsvägen försämra jämställdhetsarbetet. Det är därför angeläget att regeringen snarast återkommer med förslag om en skärpt jämställdhetslagstiftning, så att paritet med EG-direktiven uppnås.
EG-kommissionen har också lagt fram ett antal nya förslag för att stärka dels skyddet för kvinnorna på arbetsmarknaden, dels deras ställning vid tvister i diskrimineringsmål. Europaparlamentets Utskott för kvinnors rättigheter har också föreslagit att jämställdhetsfrågor skall avgöras med majoritetsbeslut i Ministerrådet. I de kommande medlemskapsförhandlingarna är det angeläget att Sverige klart uttalar sitt stöd för ett fortsatt aktivt jämställdhetsarbete där de anförda förslagen är en viktig del. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen tillkänna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen på familjepolitiken,1
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om jämställdhet i arbetslivet,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en särskild utredning tillsätts för att belysa vilka förbättringar sjuklöneperioden medför av kvinnors arbetsmiljö och arbetsorganisation,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skärpt jämställdhetslagstiftning,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om jämställdhet i det politiska livet,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om jämställdhet i utbildningen,2
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att satsa på och uppmärksamma hälsoproblem som är typiska för kvinnor,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om aktivt svenskt stöd för jämställdhetsinsatser i de kommande medlemsförhandlingarna med EG.3
Stockholm den 27 januari 1992 Karin Pilsäter (fp) Christer Eirefelt (fp) Håkan Holmberg (fp) Barbro Westerholm (fp) Jan-Erik Wikström (fp)
1 Yrkande 1 hänvisat til SoU
2 Yrkande 6 hänvisat till UbU
3 Yrkande 8 hänvisat till UU