Svenska kvinnor har den högsta förvärvsfrekvensen i världen. Att få ut fler kvinnor på arbetsmarknaden är därför inte längre någon angelägen jämställdhetsfråga. Däremot finns det åtskilliga problem för kvinnorna i arbetslivet som behöver rättas till.
Det kanske allvarligaste av dessa problem är löneskillnaderna mellan kvinnor och män. Heltidsarbetande kvinnor har i genomsnitt 74--90 % av männens löner beroende på avtalsområde.
Av de vanligaste yrkena är det de inom vård och service som är lägst betalda. Dessa är också typiska kvinnoyrken. Majoriteten kvinnor finns därför i låglöneyrken.
Nuvarande lönesättning ger intryck av att det anses mer värdefullt att sköta en maskin än en människa. Det behövs en ny syn på vad som är värdefullt. Omsorgs- och andra typiska kvinnoyrken måste värderas högre. Att en ung kvinna efter tvåårig vårdlinje får betydligt lägre lön som undersköterska än vad en jämnårig man med samma utbildningslängd får inom verkstadsindustrin är orimligt.
Alla försök att komma till rätta med problemet torde resultera i halvmesyrer om inte metoden med könsneutral arbetsvärdering tillgrips som ett verkningsfullt instrument.
Det är positivt att en statlig utredning om löneskillnader mellan kvinnor och män tillsattes av den förra regeringen. Enligt direktiven (Dir. 1991:61) skall utredningen ägna sin begränsade tid (intill utgången av 1992) åt ett mångfasetterat uppdrag. Frågan om arbetsvärdering finns med som en del av uppdraget. Denna del ges inte prioritet framför någon annan del.
Den nya regeringen bör vidta två åtgärder. Dels bör den ge frågan om könsneutral arbetsvärdering överordnad prioritet. Dels bör den överväga om löneskillnadsutredningen behöver mer tid för sitt arbete. En faktor att beakta i det sammanhanget är också ordförandebytet i höstas. Genom dessa åtgärder skulle regeringen fullfölja traditionen från perioden 1976--1982 av aktivt jämställdhetsarbete.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att stärka löneskillnadsutredningens pågående arbete.
Stockholm den 27 januari 1992 Rose-Marie Frebran (kds)