Tillämpa jämställdhetslagen
Enligt LAS, lagen om anställningsskydd, skall den som sist anställdes först avskedas vid uppsägningar på grund av arbetsbrist. Men arbetsgivaren och fackföreningen kan ersätta den regeln med ett avtal om turordning. Avtalet ersätter då lagen. Under senare tid har JämO uppmärksammat flera fall där sådana upprättade turordningsavtal inneburit att föräldralediga kvinnor missgynnats. De har fått gå därför att de inte varit i arbete när turordningen gjordes upp.
Det här är inget annat än könsdiskriminering och får inte tillåtas. Situationen är redan i dag svår för den man eller (oftast) kvinna som skall vara föräldraledig. Trycket från arbetsgivaren är ofta starkt för att föräldraledigheten inte skall utnyttjas.
Den 1 januari i år trädde den nya jämställdhetslagen i kraft. Den innebär ökade möjligheter att motarbeta diskriminering av föräldralediga. Det är ännu inte prövat om den nya jämställdhetslagen ger skydd och kan upphäva avtal, som indirekt är könsdiskriminerande genom att de missgynnar arbetstagare som är föräldraledig.
Kvinnors situation på arbetsmarknaden är trots alla år av jämställdhetsarbete fortfarande dålig och det behövs många förbättringar. Det får inte vara så att möjligheten att upprätta turordningar används mot kvinnor. Det måste undersökas i vilken omfattning detta förekommer och vilket skydd den nya jämställdhetslagen ger i sådana fall.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten av skydd mot indirekt könsdiskriminering genom missgynnande av föräldralediga vid upprättande av turordningsavtal för uppsägning vid arbetsbrist.
Stockholm den 21 januari 1992 Annika Åhnberg (v)