Arbetsdomstolen har i flera år befunnit sig i en svår arbetssituation. Allt flera mål strömmar till, och statistiken över antal mål som står oavgjorda vid varje års utgång visar klart en stigande tendens. Dessa förhållanden innebär inte bara att målen inte hinner avgöras så snabbt som är önskvärt för tvister rörande arbetslivsfrågor utan också att arbetsbördan för de vid domstolen heltidsanställda domarna är alltför tung. En radikal förändring krävs för att råda bot på här åsyftade brister. Förändringen bör ta sikte på forumreglerna och bör innefatta att vissa typer av mål, främst mål om anställningsskydd, till skillnad från vad som nu gäller inte skall få drivas av organisationer direkt till arbetsdomstolen.
Rättslig bakgrund
För rättegången i mål om arbetslivsfrågor gäller -- utöver de allmänna reglerna i rättegångsbalken -- lagen (1974:371) om rättegången i arbetstvister. Som arbetstvist räknas i princip alla civilrättsliga tvister mellan arbetsgivare och arbetstagare. Tvisten kan gälla kollektivavtal eller anställningsavtal eller frågor som regleras i medbestämmandelagen, anställningsskyddslagen, semesterlagen eller annan arbetslivslagstiftning. Domstolar i arbetstvister är arbetsdomstolen (AD) och tingsrätterna. Det är bara vissa slag av arbetstvister, främst vissa tvister där organisation för egen eller medlems räkning väcker talan, som får instämmas direkt till AD. Andra arbetstvister, t.ex. krav från oorganiserad arbetstagare eller från organisationsmedlem som väcker talan utan sin organisations stöd, skall instämmas till tingsrätt. Den som är missnöjd med tingsrättens avgörande i en arbetstvist får överklaga till AD för slutligt avgörande.
Med någon förenkling kan forumregleringen sägas innebära att AD har tre huvuduppgifter:
1) Den första är att som första och enda instans avgöra tvister om kollektivavtal och vad därmed sammanhänger, t.ex. tvister om föreningsrätt och förhandlingsrätt enligt medbestämmandelagen.
2) Den andra är att som första och enda instans avgöra tvister om anställningsavtal, t ex sådana som gäller anställningsskydd, förutsatt att tvisten anhängiggörs av en organisation för medlems räkning och att tvisten kommer från den kollektivavtalsreglerade delen av arbetsmarknaden.
3) Den tredje är att som överinstans avgöra andra tvister om anställningsavtal, t.ex. mål om anställningsskydd som anhängiggjorts vid tingsrätt av en oorganiserad arbetstagare.
Målstatistik
Fram till och med år 1984 var tillströmningen av mål till AD måttlig, och domstolen förmådde i stort sett varje år att avgöra så stort antal mål att det motsvarade antalet nytillkomna mål. Under det nämnda året inkom 309 nya mål och samma antal mål avgjordes. Vid slutet av det året stod 121 mål oavgjorda. Därefter har emellertid tillströmningen av mål ökat i stort sett varje år, och även antalet oavgjorda mål vid varje års slut har stadigt ökat om man ser utvecklingen på längre sikt. Som exempel kan nämnas att under år 1987 inkom 357 nya mål och att vid det årets slut 210 mål stod oavgjorda. Och sedan har utvecklingen fortsatt i samma riktning. För det senast förflutna kalenderåret, 1991, visar statistiken att 434 nya mål kom in till domstolen samt att inte mindre än 255 mål var oavgjorda vid årets utgång. Om orsakerna till ökningen av måltillströmningen kan man, i brist på utredning, bara spekulera. Sannolikt har det försämrade ekonomiska läget i landet haft viss betydelse. Det är också tänkbart att attityderna mellan organisationsföreträdarna på ömse sidor har ändrats såvitt gäller strävan att undvika domstolsingripande i rättsliga mellanhavanden.
Vidtagna och planerade åtgärder
Alla berörda har sedan länge varit medvetna om den svåra arbetssituation som AD befinner sig i. I februari 1987 tillsatte den dåvarande regeringen en utredning, ''AD- utredningen'' (med justitiekanslern Hans Stark som särskild utredare), med uppdrag att se över reglerna för rättegången i arbetstvister, och utredningen avgav betänkandet Arbetsdomstolen, SOU 1988:30. I betänkandet lades fram flera förslag i syfte att lindra AD:s arbetsbörda. Sålunda förordades bl.a. krav på att domstolen meddelade prövningstillstånd för att part, som var missnöjd med tingsrätts avgörande av arbetstvist, skulle få fullständig prövning i AD; detta förslag har dock inte föranlett åtgärd. Utredningen föreslog vidare viss utökning av den dömande personalen i AD, och i den delen företogs också en ändring. En heltidstjänst som vice ordförande i domstolen inrättades 1988. I nuläget finns vid AD fyra heltidstjänster för jurister med förstahandsansvar för skrivning av domar, nämligen tre tjänster som ordförande samt den nämnda tjänsten som vice ordförande.
I regeringens proposition 1991/92:84 har lagts fram vissa förslag om ändringar i reglerna för rättegången i arbetstvister. Bakgrunden sägs vara den svåra arbetssituation som AD under en rad år befunnit sig i. Förslagen syftar främst till att förenkla domstolens hantering av målen. Sålunda förordas att ordförandes behörighet att ensam på domstolens vägnar vidta åtgärder vidgas. Vidare skall rätten utsträckas att delegera viss handläggning under förberedelsen till lagfarna sekreterare vid domstolen.
Förslag till åtgärd
De i den nyssnämnda propositionen, 1991/92:84, framlagda förslagen om förenklad målhantering i AD är ingalunda betydelselösa men torde inte annat än marginellt kunna lindra arbetsbördan för de fyra heltidsanställda domare som bär det betungande förstahandsansvaret för skrivning av domar.
En näraliggande lösning av problemen med domstolens arbetsbörda kan tyckas vara att inrätta flera tjänster som ordförande i AD. Flera tungt vägande argument kan dock anföras mot den idén. För närvarande arbetar domstolen i praktiken på tre avdelningar, varvid arbetet på varje avdelning leds av en ordförande. För att upprätthålla enhetlighet och kontinuitet i dömandet är det angeläget att ordförandena har goda möjligheter att samordna sina verksamheter och att följa varandras rättskipning. Antalet ordförande bör därför helst inte utökas utöver tre. Härtill kommer att en ökning av antalet i praktiken verksamma avdelningar kan medföra stora svårigheter att rekrytera sådana ledamöter i domstolen som företräder arbetsmarknadens organisationer. Normalt tjänstgör vid varje huvudförhandling två företrädare för arbetsgivarsidan och två för arbetstagarsidan. Redan i nuläget torde föreligga betydande svårigheter att i varje mål besätta dessa platser i domstolen med organisationsföreträdare som inte bara besitter nödvändig kunskap och auktoritet utan också har tid att ägna åt domarsysslan. En ökning av antalet avdelningar i domstolen torde dra med sig att dessa svårigheter skulle öka starkt.
Enligt vår mening kan problemen med AD:s arbetsbörda inte lösas på annat tillräckligt effektivt sätt än genom en ändring av forumreglerna som innebär att vissa typer av mål som nu får drivas av organisationer direkt till AD överförs till handläggning i tingsrätt som första instans. Den ovannämnda AD-utredningen övervägde på sin tid frågan om någon målkategori lämpligen kunde överföras till prövning i tingsrätt, se SOU 1988:30. Utredningen fann att den grupp av mål som skulle kunna vara av intresse i detta sammanhang var målen om anställningsskydd. Under sitt arbete kom dock utredningen fram till att dessa mål inte borde behandlas på tilltänkt sätt. Det främsta skälet till utredningens ställningstagande synes ha varit att förslaget inte hade upptagits väl av arbetsmarknadens organisationer. Dessa och deras medlemmar hade ansett det vara närmast självklart att en anställningsskyddstvist som inte kunnat lösas genom förhandling skulle kunna hänskjutas direkt till AD.
AD-utredningens betänkande SOU 1988:30 remissbehandlades hösten 1988. Förslagen fick stöd särskilt av arbetsmarknadens organisationer. Flera av expertinstanserna förordade dock i stället lösningar som skulle innebära ändringar av forumreglerna. Här bör särskilt framhållas att arbetsdomstolen föreslog en ordning enligt vilken domstolen skulle vara första och enda domstol på den kollektiva arbetsrättens område men enbart överinstans för tvister som gällde det enskilda anställningsavtalets rätt. I princip samma ordning förordades av juridiska fakultetsnämnden vid Stockholms universitet. I den juridiska litteraturen har en lösning efter samma linjer förslagits av arbetsrättsprofessorn Tore Sigeman i Juridisk Tidskrift 1989/90 sid 201 ff.
Vi förordar att problemen med AD:s arbetsbörda löses på det sätt som domstolen själv föreslagit i sitt nämnda remissyttrande. Denna lösning skulle i ett slag betydligt minska domstolens arbetsbörda och därmed höja effektiviteten, förkorta handläggningstiderna och förbättra möjligheterna till en sammanhållen och auktoritativ rättstillämpning. Praktiskt sett innebär förslaget främst den förändringen att organisationerna inte längre skulle kunna driva mål rörande medlemmars ställning i tvister om antällningsavtal, främst tvister om anställningsskydd, direkt till AD. Dylika mål skulle flyttas över till handläggning i tingsrätt som första instans. En sådan ordning skulle förstärka AD:s karaktär av prejudikatinstans och befria domstolen från en rad uppgifter såsom utrednings- och förlikningsorgan som bara stör verksamheten i en sådan instans. För tingsrättens del skulle vinnas fördelen att dessa domstolar fick nyttig erfarenhet av anställningsmål från den kollektivavtalsreglerade delen av arbetsmarknaden och att deras kompetens som en sorts lokala arbetsdomstolar blev ännu högre än nu.
Vårt förslag innebär att tvister rörande organisationsmedlemmars anställningsavtal skulle behandlas på samma sätt som tvister rörande oorganiserade parters sådana avtal. Den nuvarande ordningen innebär att rättegångskostnaderna tillåts kunna bli högst olika för skilda personkategorier i en och samma måltyp, och den kan från den synpunkten knappast försvaras. Här må för övrigt erinras om att regeringen den 19 december 1991 tillkallat en kommitté med uppdrag att utreda bl.a. frågan om grundlagsskydd för den s.k. negativa föreningsrätten (dir. 1991:119). Vårt förslag innebär att oorganiserade personer på arbetsmarknaden inte diskrimineras i jämförelse med organisationsmedlemmar såvitt gäller processuell ställning och synes ligga väl i linje med vad som uttalas i direktiven till nämnda kommitté.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ändring av forumreglerna för arbetstvister.
Stockholm den 27 januari 1992 Håkan Holmberg (fp)