Inom arbetslivet får det anses normalt att arbetsgivare vid anställning av personer försöker skaffa sig information om den arbetssökande hos skolor och tidigare arbetsgivare. Det finns heller inget lagligt hinder för att ha som princip att aldrig anställa folk med politiska uppfattningar som inte anses önskvärda.
Det kan alltså helt lagligt uppstå den situationen att alla arbetsgivare i en region informerar varandra om vilka som har gett uttryck för en politisk uppfattning och som man samfällt tycker är olämpliga som arbetskraft.
En person som tillskrivs extrema åsikter och befaras skapa oro på arbetsplatser kan därmed för lång tid bli utestängd från arbetslivet. Utan att någon påvisad olaglig handling utförts kan därmed i praktiken en person drabbas mycket hårt.
Den person som drabbas av isoleringen från arbetslivet behöver inte heller få information om varför han vägras arbete. Ryktet om hans politiska uppfattning kan också vara grundat på missförstånd eller illasinnad ryktesspridning.
Om den förfördelade inte har information om att han förtalas kan han heller inte vidta rättsliga åtgärder för att få rättelse. Han kanske inte heller har kännedom om någon tillämpbar lagstiftning. Om han först efter lång tid når klarhet om förtalet kan det vara för sent att få frågan prövad på rättslig väg.
Personer som anser sig på detta rättslösa sätt ha utestängts från arbetslivet borde med samhällets hjälp få möjlighet till personlig upprättelse. Detta skulle kunna ske genom att deras fall noga undersöks av t.ex. en tillfällig statlig kommission. Om den förfördelade så önskar kan därefter kommissionen uttala sig om påståendena om den förfördelade haft saklig grund eller ej. Kommissionen kan givetvis också avstå från att uttala sig.
Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag till åtgärder för personer som utsatts för diskriminering på arbetsmarknaden på det sätt som beskrivits i motionen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen ger regeringen i uppdrag att till riksdagen återkomma med förslag till åtgärder i enlighet med vad i motionen anförts om diskriminering på arbetsmarknaden.
Stockholm den 27 januari 1992 Bengt Hurtig (v) Lars-Ove Hagberg (v)