Den yttersta grunden för välfärd är en sund ekonomi grundad på starka företag som utvecklar alltfler riktiga arbetstillfällen. Detta förutsätter en rörlighet på arbetsmarknaden som allokerar den rätta arbetskraften till de rätta arbetstillfällena. Detta är den viktigaste delen av arbetsmarknadspolitiken, den som skapar minst arbetslöshet. Starka företag är en förutsättning för ökad tillväxt och tillväxt är förutsättningen för att breda lager skall få en god ekonomisk standard.
Om den nödvändiga tillväxten skall kunna få fart måste företag kunna startas och drivas i ett stimulerande och utvecklande näringspolitiskt och arbetsmarknadspolitiskt klimat.
Lagen om anställningsskydd hindrar i viss mån småföretag att anställa rätt arbetskraft i det avseendet att den bidrar till att göra arbetstagarna obenägna att röra på sig, eftersom turordningsreglerna i LAS gör att de får en sämre ställning på sitt nya arbete jämfört med vad de hade på sitt gamla där de varit anställda längre tid. Detta gäller särskilt i en lågkonjunktur då risken för arbetslöshet generellt är högre. Samtidigt är denna effekt särskilt allvarlig i lågkonjunktur då det gäller att få fart på hjulen. LAS bidrar till arbetskraftens trögrörlighet just då lagstiftningen borde ha motsatt effekt. I stället bör incitamenten att flytta och byta till ett nytt arbete förstärkas.
LAS bidrar också till att arbetsmarknaden får fler och fler vikarier. Frågan är om den ens fyller sitt syfte att trygga jobben för äldre och handikappade. Detta kan visa sig vara en chimär om företagen i stället försvagas och på sikt läggs ner eftersom de inte kan drivas helt effektivt och därmed inte klarar den hårda konkurrensen, bland annat på grund av att man inte kan få rätt sammansättning på personalen.
Endast företagsledare och liknande i ledande position är undantagna från LAS. Det är fel att tro att VD:n är företaget. Det kan vara lika förödande för ett företag att någon längre ner i kedjan missköter sina uppgifter. Det är fel utgångspunkt i resonemanget, som snarare vittnar om en felaktig nästan elitistisk inställning till olika arbetstagares insatser.
LAS driver fram att en mängd uppgifter i dag sköts via konsultföretag i stället för av fast anställd personal i de företag som behöver få uppgifterna utförda.
Man kan diskutera om LAS skall ändras så att fler personalgrupper undantas eller om det inte vore bättre att LAS avskaffades i sin helhet och ersattes av en ny lag om anställningsskydd som utgår ifrån utgångspunkten att den inte skall hindra företag från att kunna drivas effektivt.
Ett annat exempel på delar av LAS som är otidsenliga är turordningsreglerna som är grundade på helt andra förutsättningar för företagande än de som råder i dag. En internationaliserad ekonomi med stenhård konkurrens är den verklighet svenska företag skall verka i oavsett medlemskapet i EG. Förutsättningarna för svenska företag måste vara sådana att de svenska företagen klarar denna konkurrens, dvs överlever och helst utvecklas långsiktigt. Den som tror att detta är möjligt med bibehållande av dagens turordningsregler tar med största sannolikhet fel. Dessa regler utgör en hämsko för svensk arbetsmarknad.
Reglerna hindrar ibland den viktigaste resursen i företaget, den som avgör företagets framtida överlevnadsförmåga, från att utnyttjas, nämligen spjutspetskunskaperna som inte alltid finns hos dem som varit längst i företaget. I en snabbt föränderlig värld där nya kunskaper ständigt måste kunna tas till vara inom så kort tidsrymd som möjligt är LAS ohjälpligt föråldrad.
Arbetsmarknaden måste kunna fungera flexibelt. Trögheten är i dag för stor. Detta ger med all sannolikhet arbetsmarknadens svagaste ett sämre ekonomiskt läge. Förutsättningarna för ekonomisk trygghet på bred bas är starka företag och LAS riskerar att bli ett allt större hinder för att utveckla sådana. Då drabbas äldre och svag arbetskraft hårdast.
Begreppet saklig grund för uppsägning synes ha en tillämpning som knappast har stöd i en bred opinion. Det förefaller till exempel orimligt att lämna ett stort ekonomiskt skadestånd till den arbetstagare som till den grad missbrukat sin ställning som den vårdare gjorde som smetade in en äldre patient med avföring för att ''straffa'' patienten för att denna inte fungerade fysiskt. Lagstiftningen samt tillämpningen därav, får ej utformas så att det allmänna förtroendet för lagstiftaren rubbas.
Det har under åren rapporterats om flera fall där uppsägning varit fullständigt självklar för gemene man, där arbetstagare missbrukat sin ställning. Ändå har skadestånd för uppsägning utan saklig grund utgått. Det måste givetvis vara möjligt för en arbetsgivare att utan förbehåll avskeda den arbetstagare som vansköter sitt arbete, missbrukar sin ställning eller inte utför den uppgift vederbörande är anställd och har lön för att utföra.
Vårdaren som misshandlar patienten är ett självklart fall, den som stjäl från arbetsgivaren eller upprepade gånger är berusad på sin arbetsplats borde arbetsgivaren också ha full rätt att avskeda om han vill. Är arbetstagaren duktig bidrar säkert många arbetsgivare hellre till ett rehabiliteringsprogram. Det hindrar inte att arbetsgivaren måste ges rätt att göra sig av med personal som vansköter arbetet, även om denna möjlighet inte alltid utnyttjas.
Den som inte utför arbetet måste även räknas till den kategori som arbetsgivaren har rätt att avskeda. Om inte uppgiften utförs skall arbetsgivaren inte heller behöva betala lön. Den renhållningsarbetare som inte hämtar avfallet, det tidningsbud som inte delar ut tidningarna enligt instruktion, den lärare som inte lär barnen något skall naturligtvis inte kunna upprätthålla en plats och hindra en annan duktig arbetstagare från att utföra uppgifterna.
Det ger en helt annan yrkesstolthet och arbetsglädje att veta att man har ett arbete för att man utför det väl än för att man råkar inneha ett visst antal tjänsteår eller uppfyller någon annan anciennitetsregel. Yrkeskårer med stolthet över sitt kunnande och arbetstagare som känner arbetsglädje bidrar till en bättre fungerande arbetsmarknad och konkurrenskraftiga företag. Därför bör lagstiftningen stimulera dessa egenskaper i större utsträckning än den gör i dag.
Produktivitetsdelegationen tog tyvärr inte upp arbetsrätten, utan nöjde sig med lönesättning, utbildning och arbetsorganisation. Men debatten ute på företagen och i dagspressen visar ofta hur viktig arbetsrättens utformning är när det gäller förutsättningarna för effektiv företagsamhet. Allt tyder på att den överdimensionerade svenska arbetsrätten betingar ett högt pris i form av lägre produktivitet än vi annars skulle ha haft.
Mot denna bakgrund finns det särskild anledning att låta utredningen om arbetsrätten även utreda begreppet saklig grund för uppsägning i syfte att skapa en arbetsmarknad där arbetstagarens rättigheter som arbetstagare förutsätter att vederbörande verkligen har utfört det arbete han/hon är anställd för att utföra på ett tillfredsställande sätt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär tilläggsdirektiv till utredningen om arbetsrätten vad avser ändringar i lagen (1982:80) om anställningsskydd i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen hos regeringen begär tilläggsdirektiv till utredningen om arbetsrätten i syfte att se över turordningsreglerna i lagen (1982:80) om anställningsskydd i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 22 januari 1992 Charlotte Cederschiöld (m)