Inom Arbetsmarknadsdepartementet arbetar för närvarande två utredningar med det arbetsrättsliga området, dels en utredning angående flexibla arbetstidsregler, direktiv 1991:7, som givit delbetänkandet SOU 1991:109, Semesterlöneförsäkring för små företag, dels en översyn av den arbetsrättsliga lagstiftningen, direktiv 1991:118. Någon total översyn av ledighetslagarna och de samlade effekterna av dessa regler för de små företagen kommer dock inte att ske inom ramen för ovan nämnda utredningar. Med ledighetslagarna avses här semesterlagen, lagen om rätt till ledighet för vård av barn m.m., lagen om arbetstagares rätt till ledighet för utbildning, lagen om rätt till ledighet för grundläggande svenskundervisning samt lagen om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen.
I den konjunkturnedgång som Sverige för närvarande befinner sig i är det av stor vikt att konkreta åtgärder som främjar produktivitetsutvecklingen vidtages.
De små företagen svarar för mer än hälften av sysselsättningen i det privata näringslivet. Kapacitetsutnyttjandet i de små företagen har fortsatt att gå ned oaktat att sysselsättningen minskat kraftigt i de små företagen.
Sysselsättningen förväntas inte heller öka under det närmaste året. En produktionsökning kommer enbart att kunna ske genom att höja resursutnyttjandet.
Med hänsyn till de små företagens betydelse på arbetsmarknaden är det nödvändigt att de arbetsrättsliga lagarna är anpassade till förhållandena i dessa företag.
Varje rätt till ledighet -- sedd var för sig -- må vara beaktansvärd, men när flera arbetstagare samtidigt utnyttjar sina rättigheter kan konsekvenserna bli orimliga för de små företagen.
Den ökande frånvaron från arbetet har blivit ett allt större problem. En anställd är i genomsnitt frånvarande cirka 25% av den kontrakterade tiden.
Vid införandet av olika ledighetslagar har man inte tagit hänsyn till den samlade effekten av frånvaron eller till de kostnader som ledighetslagarna och administrationen kring dessa medför. Ledighetslagarna är inte samordnade. Det har t ex inte gjorts någon prioritering mellan de olika ledigheterna.
Arbetsgivaren måste få rätt att skjuta upp ledighet som inte är av stor social betydelse för den anställde. Ledigheten bör kunna förläggas till perioder där den medför minsta möjliga problem för produktionen. Rätten till studieledighet bör begränsas till viss kortare tid när ämnet för studierna saknar betydelse för företagets verksamhet.
För små företag, där arbetstagaren ofta är den ende på företaget som upprätthåller en viss funktion och företaget inte ekonomiskt kan bära kostnaden för ersättare, leder bestämmelserna om att den anställde skall ha rätt till full lön under den tid han är ledig för fackligt arbete till orimliga konsekvenser.
Semesterlagstiftningen berör nästan hela Sveriges befolkning. Det är därför högst otillfredsställande att semesterlagen är så svår att tillämpa. Det är lätt att gå vilse bland alla paragraferna. En arbetsgivare måste kunna räkna ut vilka semesterförmåner som skall gälla. Han skall inte behöva anlita jurister för detta ändamål.
Semesterlagens regler om semesterlönegrundad frånvaro kan få helt orimliga konsekvenser för det enskilda företaget. Det är alltför många ledighetstyper som är semesterlönegrundande. Helt oavsett om arbetsgivaren eller samhället, med eller utan försäkringslösning, skall svara för semesterlönekostnad under frånvarotiden, bör övervägas om längden av de perioder som är semesterlönegrundande kan reduceras. Det gäller särskilt lagen om arbetstagares rätt till ledighet för utbildning och lagen om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en utredning med uppdrag att göra en översyn av de arbetsrättsliga ledighetslagarna.
Stockholm den 23 januari 1992 Kenth Skårvik (fp) Siw Persson (fp) Filip Fridolfsson (m) Rune Backlund (c)