I denna proposition sätter den borgerliga regeringen Sveriges internationella anseende på spel, när man utan godtagbara skäl vill säga upp en gällande ILO-konvention.
International Labour Organisation, ILO, är ett FN- organ som har till syfte bl.a. att verka för att medlemsstaterna slår vakt om fackliga fri- och rättigheter, att vissa minimiregler gäller till förmån för löntagarna i arbetslivet samt att vissa grundläggande spelregler iakttas på arbetsmarknaden. Grunden för ILOs verksamhet är ett trepartssamarbete mellan regeringar, arbetstagarorganisationer och arbetsgivarorganisationer. Konventioner utarbetas genom sådant trepartssamarbete.
Det är något ytterligt ovanligt att en stat säger upp en konvention som man ratificerat. En uppsägning anses i själva verket vara en sådan anmärkningsvärd åtgärd att landet i fråga måste informera ILOs styrelse om orsakerna till uppsägningen.
Av totalt 5 508 ratifikationer som stater gjort av olika ILO-konventioner har endast under årens lopp 59 sagts upp. I flertalet fall rör det sig om diktaturregimer eller högerregeringar som utan godtagbara skäl vill göra sig av med besvärliga internationella åtaganden. En uppsägning från Sveriges sida av konventionen kommer därför att väcka stor internationell uppmärksamhet. Inte minst i tredje världen, där Sverige anses som ett föregångsland i ILO- sammanhang, kommer förvåningen att bli stor. Det föreligger en uppenbar risk för att Sverige härigenom legitimerar andra länder att utan godtagbar anledning säga upp konventioner som man av olika skäl tycker är obekväma. Likaså finns en uppenbar risk för att Sverige får svårare att göra sin stämma hörd i ILO-sammanhang.
En absolut förutsättning för att en uppsägning skall ske är därför att synnerligen starka skäl för detta föreligger och att någon annan utväg inte står till buds.
Det normala förfaringssättet är nämligen att medlemsstat inleder ett arbete med att verka för att en konvention ändras, om man finner den t.ex. svår att tillämpa på grund av utvecklingen inom landet. Så skedde också från Sveriges sida när den tidigare gällande ILO- konventionen på detta område, nr 34, ersattes av konvention nr 96. I själva verket har dessutom inom ILO satts igång ett översynsarbete av konvention nr 96.
I detta sammanhang bör framhållas att konvention nr 96 har ratificerats av ett stort antal länder. Utöver 9 EG-länder har också konventionen ratificerats av bl.a. Finland, Norge och Japan.
Trots att inom EG pågår ett arbete med s.k. direktiv inom arbetsförmedlingsområdet har EG-länderna för sin del inte funnit skäl till att säga upp ILO-konventionen.
Mot den här bakgrunden framgår klart att en uppsägning av ILO-konventionen otvivelaktigt kommer att skada Sveriges internationella anseende. Detta gäller så mycket mer som den borgerliga regeringen inte kan närmare ange några tunga, sakliga skäl för uppsägningen. Inte ens en utredning har skett om varför den svenska lagstiftningen skall ändras, hur detta skall ske och på vilket sätt detta kan komma i konflikt med Sveriges internationella åtaganden. När ILO och medlemsstater begär att få ta del av bakgrundsmaterialet, kommer den svenska regeringen att stå svarslös. Utan svar står också Sverige om vi ställs inför frågan varför vi inte först vill bidra till översynen av konventionen.
Det enda skälet man kan uppge är att man vill tillåta vinstsyftande arbetsförmedlingar, dvs. verksamhet där man skall tjäna pengar på de arbetslösa. Det räcker nämligen inte med att säga att man vill tillåta privata arbetsförmedlingar, eftersom konventionen inte lägger hinder i vägen för sådana.
Läget är följande.
I Sverige gäller sedan den 1 januari 1992 en ny arbetsförmedlingslag. Lagen ersatte en tidigare lag från 1935 och innehåller stora förändringar i förhållande till den gamla lagen.
I den nya lagen behålls det principiella förbudet mot vinstsyftande arbetsförmedlingar. Men däremot öppnas stora möjligheter att bedriva privat arbetsförmedlingsverksamhet, om det finns ett behov av detta ur arbetsmarknadspolitisk synvinkel. Om till exempel arbetsmarknadens parter inom ett visst område är eniga om behovet av en privat arbetsförmedling, är det Arbetsmarknadsstyrelsens skyldighet att bevilja tillstånd för sådan verksamhet. Denna får dock inte bedrivas i vinstsyfte. Likaså har i lagen skett en gränsdragning mellan vad som är tillåten uthyrning av arbetskraft och otillåten arbetsförmedling i vinstsyfte.
I lagen görs några undantag från regeln om att arbetsförmedlingen inte får drivas i vinstsyfte. Bl.a. tillåts s.k. head-hunting-verksamhet av högre chefer.
Enligt vår uppfattning är det anmärkningsvärt att ta ställning för att helt fritt tillåta privata vinstsyftande arbetsförmedlingar utan att göra någon analys om ett behov av detta föreligger, vilka konsekvenser detta för med sig osv. Den offentliga arbetsförmedlingen har i Sverige en unik roll att spela inom ramen för den aktiva arbetsmarknadspolitiken. All internationell erfarenhet visar att den svenska arbetsmarknadspolitiken resulterat i en väl fungerande arbetsmarknad. Att göra väsentliga ingrepp i denna politik utan att först utreda och analysera finner vi vara ansvarslöst.
Till detta kommer att en omfattande förändring i lagstiftningen just genomförts och det finns därför all anledning att avvakta vad detta innebär för arbetsmarknadens anpassningsförmåga. Det förhåller sig också på det viset att i nästan alla europeiska länder finns noggranna regleringar av hur arbetsförmedlingsverksamhet skall bedrivas. Anledningen till detta är naturligtvis omtanken om de arbetslösa.
ILO-konvention nr 96 lägger som sagt inga hinder i vägen för privat arbetsförmedling. Också av det skälet ser vi inget behov av att säga upp konventionen. Det finns inte heller några sakliga skäl som talar för att tillåta vinstsyftande arbetsförmedling utöver vad den nu aktuella lagen gör.
Mot den här bakgrunden motsätter vi oss bestämt att riksdagen godkänner regeringens förslag om att säga upp konventionen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen avslår proposition 1991/92:89.
Stockholm den 19 februari 1992 Mona Sahlin (s) Kjell Nilsson (s) Georg Andersson (s) Lahja Exner (s) Sten Östlund (s) Monica Öhman (s) Johnny Ahlqvist (s) Berit Andnor (s)