Framtid för Gotland
Sammanfattning:
I motionen föreslås att10 000 000 kr utöver vad regeringen föreslår anslås för att skapa möjlighet till ytterligare taxesänkningar i färjetrafiken kommunalekonomiska kommitténs förslag till skatteutjämningssystem måste ändras så att hänsyn tas till Gotlands speciella behovGotland förs in i stödområde två inom regionalpolitikenstaten genom anslag för landsbygdsutveckling främjar jordbrukets förädlingsindustriökade resurser satsas på beredskapsarbeten i jordbruketstaten går in aktivt för att rädda driften vid Roma sockerbrukutredning om det livsmedelspolitiska beslutets konsekvenser för Gotland nej till Öresundsbron och upprättande av miljöhandlingsplan för Östersjön.
Kommunikationerna
En förutsättning för att Gotland ska kunna utvecklas positivt är bra kommunikationer till och från fastlandet, det gäller särskilt färjetrafiken. Taxorna är för höga både när det gäller persontrafiken och när det gäller godstrafiken. Förutom att det måste vara överkomligt att resa både för den bofasta befolkningen och turisterna så är det en överlevnadsfråga för det gotländska näringslivet. Statens insatser för Gotlandstrafiken är inte ett stöd eller ett bidrag utan en investering i infrastruktur motsvarande den som görs i vägar och järnvägar på andra håll i landet. Gotlandsbåten är gotlänningarnas väg till övriga Sverige.
Staten måste ta ansvaret för båttrafiken och målet ska vara priser som motsvarar kostnaden för likvärdiga vägtransporter på fastlandet. Sommaren 1991 betalade en tvåbarnsfamilj med bil 2 556 kr för en resa Oskarshamn -- Visby t o r med hytt i ena riktningen och stolar i den andra. Det blir en kostnad på 100 kr/mil. De hittills gjorda sänkningarna och de som kan göras med anledning av att regeringen nu föreslår ytterligare 10 000 000 kr är inte tillräckliga. Vänsterpartiet föreslår därför att 10 000 000 kr utöver regeringens förslag anvisas för att möjliggöra en större sänkning av taxorna.
Avvisa kommunalekonomiska kommitténs förslag
Det förslag som den kommunalekonomiska kommittén lagt till förändrat skatteutjämningssystem mellan kommunerna innebär att Gotland skulle förlora 130 000 000 kr. Detta skulle drabba en kommun som redan har bland de högsta kommunalskatteuttagen i hela landet. Gotland är både landsting och kommun. Eftersom Gotland är en ö måste alla sorters service finnas tillgänglig, man kan inte samarbeta med andra kommuner när det gäller olika delar inom t.ex. sjukvård.
Dessa för Gotland mycket speciella förhållanden måste tas med i beräkningen när beslut fattas om nytt skatteutjämningsförslag.
Regionalpolitik
När riksdagen beslutade om indelning i regionalpolitiska stödområden ställdes Gotland utanför. Det innebar att möjligheten att ge lokaliseringsbidrag till företag försvann. Detta var ett olyckligt beslut som fått negativa konsekvenser för Gotland. Det finns flera exempel på att företag valt att inte lokalisera sig till Gotland just på grund av detta.
Gotland drabbas hårt av lågkonjunkturen. Arbetslösheten är hög, särskilt ungdomsarbetslösheten. Den dominerande näringen är jordbruket. Cirka 40 % av de yrkesverksamma är sysselsatta i jordbruket med binäringar. Industrin domineras av några få tillverkningsenheter, som tillhör företag vilkas huvudkontor och utvecklingsenheter ligger på fastlandet. Den mycket speciella näringsstrukturen och den inomregionala obalansen på Gotland motiverar kraftfulla insatser för att stärka näringslivet på Gotland. Vänsterpartiet anser att Gotland ska tillhöra stödområde två.
Jordbruket
Det gotländska jordbruket behöver sin förädlingsindustri. Det mesta av det som produceras måste förädlas på Gotland. Flera förädlingsföretag har lagts ner under senare år, t.ex. mejeriet i Klintehamn. Om denna utveckling fortsätter kommer det att bli omöjligt att driva jordbruk på Gotland. Vänsterpartiet anser att staten bör vidta särskilda åtgärder för att stimulera till en utveckling av förädlingsindustri på Gotland. Vi har i en annan motion föreslagit att medel ska anslås för landsbygdsutveckling. De medlen bör komma till användning bl a på Gotland.
Staten bör också främja uppbyggandet av en effektiv organisation för att marknadsföra Gotlandsprodukter som lammkött, grönsaker och produkter från det ekologiska lantbruket. Också dessa förslag har tagits upp i andra motioner där medel har anvisats, som bör komma Gotland till del.
Av de resurser som avsatts för NOLA (naturvårdsåtgärder i odlingslandskapet) och för landskapsvård kommer allt för liten del Gotland till godo. En omfördelning av resurserna mellan länsstyrelserna bör ske så att större arealer på Gotland kan skyddas och vårdas.
Arealbidrag
Vänsterpartiet avvisar tanken på generellt arealbidrag. Ett sådant gynnar stora brukningsenheter i förhållande till små. Om ett arealbidrag inrättas bör det konstrueras så att det främjar ett jordbruk med bättre ekologisk anpassning. Det kan ske genom att en förutsättning för ersättningen är en viss andel vallodling.
Beredskapsarbeten i jordbruket
Vänsterpartiet föreslår i annan motion att riksdagen anvisar 1,5 mdr kr ytterligare till beredskapsarbeten. Arbetslösheten måste bekämpas aktivt. Inom jordbruket råder det inte brist på sysselsättning. Omställningen till nya verksamheter kan skapa många sysselsättningstillfällen. Men för den enskilde jordbrukare som har ansvaret för att den befintliga produktionen på gården hålls igång finns det inte utrymme för att också sätta i gång alternativa verksamheter. I övergångsskedet till det nya finns det därför stora möjligheter och stort behov av att inom jordbruket inrätta beredskapsarbeten. Jordbrukarna ska kunna ansöka hos länsarbetsnämnderna om inrättande av beredskapsarbeten i jordbruket. Utökade resurser till denna form av beredskapsarbeten kan bli betydelsefulla på Gotland där jordbruket är en så omfattande näring.
Roma sockerbruk
Sockerbruket måste vara kvar på Gotland om sockerbetsodlingen ska kunna vara kvar. Sockerbolaget har beslutat avveckla Roma-bruket. Man vill koncentrera sockerframställningen till Skåne. Detta trots att bruket är lönsamt och har ett väl utbyggt miljöskydd. Allt måste göras för att förhindra en nedläggning av Roma sockerbruk. Det finns möjligheter att utveckla verksamheten och att utöver sockerproduktion använda betan för energiproduktion och för plasttillverkning. Det finns också intressenter som vill ta över bruket, men Sockerbolaget vägrar sälja. Man vill inte ge upp sitt monopol på sockertillverkning. Med nuvarande konkurrenslagstiftning går det inte att tvinga Sockerbolaget att sälja Roma. Men staten, som är hälftenägare i Sockerbolaget borde ta upp överläggningar med företaget och försöka få en lösning till stånd som garanterar fortsatt drift av sockerbruket i Roma. Direkt och indirekt berörs ett tusental gotlänningar av om bruket läggs ner eller blir kvar.
Livsmedelspolitikens konsekvenser för Gotland 75% av intäkterna i jordbruket på Gotland kommer från animalieproduktionen. Det beror på att den gotländska jorden lämpar sig väl för vallodling. Det är också en av anledningarna till att jordbruket på Gotland är relativt miljövänligt. Animalieproduktionen måste tryggas och utvecklas. Det stora beroendet av animalieproduktionen, jordbrukets dominerande ställning och de många små brukningsenheterna gör att det behövs en särskild utredning om effekterna av 1990 års livsmedelspolitiska beslut för det gotländska jordbruket.
Industri och utbildning
Inom den gotländska industrin är 14 % av de anställda tjänstemän, medan riksgenomsnittet ligger på 30 %. För att det gotländska näringslivet ska kunna utvecklas och bli mer varierat måste man satsa på utbildning. Högskoleutbildningen på Gotland måste öka i omfattning. Även högskolan på Gotland måste få del av de nya pengar regeringen föreslår för utbyggnad av högskolorna.
Det är särkilt angeläget med tanke på det gotländska näringslivets struktur och det faktum att Gotlands län har den lägsta andelen ungdomar som går vidare till studier på högskolenivå. Gotland har förhållandevis många lågutbildade. En bra gymnasieskola och komvux- verksamhet måste finnas, inte minst som grund för rekrytering till högskolan. Vänsterpartiet avvisar därför regeringens förslag om att minska stödet till komvux- utbildning. Många gotlänningar kommer att drabbas av denna försämring.
Ett konkret exempel på framtidsinriktat utvecklingsarbete, som staten bör stödja på Gotland är utveckling av alternativa energikällor. På ön finns ett flertal privata vindkraftsenheter och av dem är flera relativt stora andelsvindkraftverk. Gotlands energi AB har prövat en del olika varianter när det gäller alternativa energikällor och högskolan har en inriktning på bl a energiteknik. Det finns således både erfarenheter och kunskaper som motiverar ett stöd till forskning om och utveckling av alternativa energikällor på Gotland.
Utveckla turismen
Varje år besöks Gotland av mellan 300 000 och 350 000 människor. Detta gör Gotland till ett av Sveriges största turistmål. Om det vackra natur- och kulturlandskapet även fortsättningsvis skall kunna utgöra grund för en omfattande turism så måste förutsättningarna för ett levande jordbruk finnas. Det är genom det gotländska jordbruket som kulturlandskapet bevaras. Staten bör ge ett riktat stöd till kultur- och naturturism på Gotland. Detta kan ske genom att det ekonomiska stödet ökas till bevarandet av fornlämningar och anläggandet av vandringsleder, cykelleder och vandrarhem. Dessutom föreslår vänsterpartiet i annan motion borttagande av turistmomsen, vilket får positiva effekter för Gotland.
Östersjöns miljöproblem
För Gotland är det nödvändigt att Östersjöns miljöproblem tas på allvar och att utvecklingen vänds. Att döda Östersjön är att döda Gotlands själ. Om miljöförstöringen i Östersjön får fortsätta kommer det att få ödesdigra konsekvenser för Gotland. Det är redan ett faktum att det gotländska fisket drabbats hårt. Byggandet av Öresundsbron är ett annat exempel. Tillräckliga miljökonsekvensanalyser har inte gjorts. Östersjön som redan har så många döda bottnar och som fått ta emot så många förödande utsläpp riskerar att förlora sitt viktiga inflöde av nytt saltvatten om bron byggs. Därmed hotas hela det känsliga ekosystemet att slås ut. De s.k. ekonomiska realiteterna har fått bestämma över de ekologiska realiteterna, men i längden är det ett ohållbart förhållningssätt. Bron måste stoppas. Länderna runt Östersjön måste intensifiera sitt arbete med en handlingsplan för att rädda Östersjön.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ambitionerna för taxesättningen på Gotlandstrafiken,
2. att riksdagen till Transportstöd för Gotland för budgetåret 1992/93 anvisar 10 000 000 kr. utöver vad regeringen föreslagit eller således 150 000 000 kr.,1
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Gotlands speciella behov som grund för nytt förslag om skatteutjämning,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Gotland skall tillhöra stödområde två,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om särskilda åtgärder för att utveckla förädlingsindustrin för jordbruksprodukter på Gotland,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om omfördelning av resurser för NOLA och landskapsvård,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om konstruktionen av arealbidrag,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheter till beredskapsarbeten inom jordbruket,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten av fortsatt drift vid Roma sockerbruk,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en särskild utredning om konsekvenserna av 1990 års livsmedelspolitiska beslut för det gotländska jordbruket,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ökade satsningar på forskning, utbildning och utveckling kring alternativa energikällor på Gotland,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om riktat stöd till natur- och kulturturism på Gotland,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av handlingsplan för att rädda Östersjön.
Stockholm den 26 januari 1992 Annika Åhnberg (v) Rolf L Nilson (v) Elisabeth Persson (v) 1 Yrkande 2 hänvisat till TU