Inledning
En medveten och aktiv svensk regionalpolitik räknar sitt ursprung i den socialdemokratiska regeringens proposition ''Aktiv lokalisering'' och riksdagens beslut därom 1964. Sedan har en fortlöpande utbyggnad av regionalpolitiken ägt rum. Det har också skett en avsevärd förskjutning av målen. På 1960-talet sågs omflyttning av människor till storstadsområdena som en oundviklig trend i en modern ekonomi. Regionalpolitiken gick ut på att mildra följderna av denna tendens. Detta synsätt ersattes av teorin om regional balans som en del av en sund ekonomisk och social struktur. Regionalpolitiken fick också gradvis allt högre prioritet. Även när den nya socialdemokratiska regeringen från 1982 kämpade för att få bort underskotten i offentlig sektor, byggde den ut regionalpolitiken. Den offentliga sektorns utbyggnad har därutöver varit en avgörande faktor, som verkat för en balanserad regional utveckling och en allmän höjning av sysselsättningsgraden. Resultatet av den samlade politiken är, att Sverige har långt mer utjämnade regionala förhållanden än flertalet europeiska länder.
Under 1980-talet har glesbygdernas utveckling kommit att bilda en egen aspekt av regionalpolitiken. Det har manifesterats senast genom att en ny central myndighet för glesbygdspolitik inrättats. Den ökade uppmärksamheten kring glesbygdsfrågorna är i hög grad en följd av glesbygdsinnevånarnas aktivitet.
Hur ser glesbygden ut idag?
I detta läge anmäler sig frågan vad som är en effektiv och realistisk glesbygdspolitik. Vad är det glesbygderna behöver? Vilka problem möter man framöver? Hur använder vi de offentliga medlen bäst?
Hittills har glesbygdspolitiken alltför mycket formats utifrån ett begränsat perspektiv. Man har bortsett från de förändringar i dess ekonomiska bas, som ägt rum.
Ännu för ett par decennier sedan svarade de s k areella näringarna -- jordbruk, skogsbruk och lantbruksbinäringar -- för själva basen i glesbygdsbefolkningens försörjning och sysselsättning. Så är det inte idag. Glesbygdsinnevånarna är numera i helt övervägande grad beroende av arbete och försörjning i helt andra yrkesgrenar och detta i det nät av tätorter, som finns inom en större räjong än den egna bygden.
Även samhällsutvecklingen i övrigt har i grund förändrat glesbygdsbefolkningens läge. Utbildningsbehovet, barnomsorgen, kvinnornas ekonomiska frigörelse, behovet av mångsidigare och mer kvalificerad service m m har gjort, att glesbygdsinnevånare nu lever efter ett annat mönster än förr. De är beroende av dagliga förflyttningar, av att kunna nå arbete, utbildning och service. Kommunikationerna har blivit en livsnödvändighet.
Denna situation ger synen på glesbygden nya dimensioner. Man måste därför ha ett större helhetsbetonat perspektiv. Glesbygdspolitik kan inte skiljas från reginalpolitiken i stort. Hittills har man med glesbygdspolitik väsentligen avsett stöd och aktiviteter för att skapa nya försörjningsmöjligheter lokalt i själva glesbygden och dess små byar. Det har handlat om småskalig, individuell företagsamhet -- allt ifrån produktion av speciallivsmedel till stuguthyrning och kaférörelse. Det har också handlat om stöd till samlingslokaler och lanthandelsservice.
Detta stöd har ingalunda varit utan betydelse. Dess effekter mätt i sysselsättning har varit begränsade. Men sett från lokal synpunkt har t ex ett par tre nya arbeten i en enskild liten by stor betydelse. Själva aktiviteterna har också gett kvalitativa bidrag till lokal initiativanda och socialt liv ute i bygderna. Kommunalt stöd till barnstugor och äldreboende i lokal regi har här också varit av stort värde.
Det avgörande är emellertid, att dessa aktiviteter aldrig kan rädda glesbygden. De står inte i proportion till invånarnas behov. Glesbygden måste i framtiden till helt övervägande del hämta försörjning och service utanför sig själv. Därför blir utvecklingen i de regionala tätortssystemen och i kommunikationerna avgörande för att hindra utflyttning och avfolkning.
Särskilt viktigt är detta för glesbygdens och landsbygdens kvinnor. Kvinnorna är i övervägande grad beroende av möjligheter till löneanställning, speciellt inom offentliga och privata servicegrenar. Dessa är av självklara skäl koncentrerade till tätorter, ofta till kommuncentra och regiondelscentra.
Insikten om detta synes ännu inte ha trängt igenom. Det finns tvärtom en övertro på att det är lokala näringar som ska ''rädda'' glesbygden. Areella näringar och olika s k nischer är viktiga från landskaps- och sårbarhetssynpunkt. De är oumbärliga för tätorternas livsmedelsindustrier. Men de kan aldrig ge försörjning åt de 80 à 90 procent av glesbygdsbefolkningen, som numera pendlar till tätorternas arbetsmarknader.
Det förekommer tyvärr också en del felaktiga föreställningar om att glesbygdsbefolkningen ökar, att glesbygderna numera uppfattas som attraktiva boendemiljöer osv.
''Glesbygd'' i den officiella statistikens mening (=
bebyggelse i tätorter med mindre än 200 invånare eller spridd bebyggelse) har ökat under 1991. Men innanför denna definition hamnar smärre bebyggelsegrupper, som ligger nära större tätorter. Likaså blir en tätort som haft över 200 invånare överförd till ''glesbygd'' om den ett år skulle minska invånarantalet till under 200.
En korrektare jämförelse bör definiera glesbygd på ett funktionellt och geografiskt sätt: sammanhängande områden vars bebyggelse befinner sig på visst avstånd från viktigare arbets-, utbildnings- och serviceorter.
En sann bild får man om man betraktar befolkningsutvecklingen 1980--90 församlingsvis. I Norrlandslänen har då 66% av alla församlingar minskat sin befolkning. I dessa 66% befinner sig i stort sett glesbygden. Motsvarande jämförelse för södra Sverige ger en liknande bild.
En breddad glesbygdspolitik
Slutsatsen av det sagda blir, att glesbygdspolitiken måste bredda sitt perspektiv. Den får inte fixera sig vid rent lokala näringar. Tillskott av sådana kan aldrig räcka för att hindra fortsatt utflyttning.
Tyngdpunkten i glesbygdspolitiken måste förskjutas. Vad det gäller är att dämma upp utflyttningen genom arbetsmarknad, utbildningsmöjligheter och kvalificerad service i de tätortssystem som i ett normalt dagligt tidsschema kan nås från glesbygden. Kommunikationssystemen måste ha en kvalitet som möjliggör att under praktiskt rimliga former tillgodose dessa behov.
Det finns i dagens Sverige tendenser och politiska strävanden, som utgör ett hot mot detta nödvändiga samband mellan glesbygd och regionala tätortssystem. Dit hör idéerna om att den europeiska integrationen oundvikligen kräver att resurser koncentreras till några få storstadsregioner. Dit hör industrikriserna på många mindre orter. Dit hör angreppen på de offentliga verksamheterna och oklokt formade besparingar och nedskärningar. Privatiseringen av offentlig service tenderar att missgynna glesbygderna, då privat företagsamhet i t ex hälsovården kan väntas koncentreras till områden med stora och betalningskraftiga befolkningsunderlag. Likaså hotar privatiseringen av de statliga företagen att minska eller helt frigöra dessa från deras regionalpolitiska ansvar.
I stället bör man anlägga ett motsatt perspektiv. Det är i glesbygder och småorter, som vi fortfarande kan höja yrkesverksamhetsgraden. Där har vi en mänsklig reserv, som ger god lönsamhet åt utbildningssatsningar. Där har vi en stabil arbetskraft, som ger hög kontinuitet i produktionen. Genom att tillgodogöra oss dessa resurser, kan vi också bättre utnyttja storstäderna. Storstadsområdena måste nu få tid att komma tillrätta med köproblem, nedslitna investeringar och problematiska sociala miljöer.
Å andra sidan måste man ute i kommunerna medvetet inrikta sig på att stärka de existerande tätorter, vilka erbjuder arbetsmarknad och service. Det är då inte rekommendabelt, att uppmuntra till en ogenomtänkt spridning av bebyggelse. En sådan skapar transportproblem för de boende och ökade kostnader för redan trängda kommuner genom dyrare resor, skolskjutsar, färdtjänst och hemtjänst.
Med detta synsätt innehåller en breddad glesbygdspolitik följande huvudsakliga punkter: uppmuntran av småskaliga lokala initiativ ska fortgå, men de ska ses för vad de är: bara en liten del av glesbygdspolitikenen långsiktig förstärkning av de statliga transfereringarna till kommunerna, så att en decentraliserad och likvärdig hälsovård, god lokal omsorg samt ett bra utbud av utbildning kan garanteras över hela landeten fördelning av trafikinvesteringar och statsbidrag som garanterar goda lokala transportnät mellan glesbygder, centralorter och regionala tätorteren organiserad samverkan mellan industrin, Arbetsmarknadsverket och Industriverket för att bättre utnyttja lokaliseringsmöjligheter och mänsklig kapacitet ute i regionerna
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär riktlinjer för en breddad och fördjupad glesbygdspolitik i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 25 januari 1992 Margareta Winberg (s)