Fr.o.m. halvårsskiftet 1990 gäller en ny och i vissa avseenden omtvistad stödområdesindelning inom det regionalpolitiska området. Rättvisa och logik kan ju alltid diskuteras i dessa sammanhang, men några kommuners placering har onekligen väckt viss förvåning på sina håll. I Jämtlands och Västernorrlands län återfinns således bl.a Åre, Bräcke och Ånge kommuner i stödområde 2, medan grannkommunerna, t.ex. Berg och Ragunda, placerades i stödområde 1.
Än mer förbryllande blev situationen när Torps församling i östligaste delen av Ånge kommun genom regeringsbeslut våren 1991 tillfälligt inplacerades i stödområde 1. Följden blev att hela Bräcke kommun och resterande delar av Ånge kommun nu utgör något av en ''lägre stödområdes-ö'' i en region där stödområde 1 i övrigt gäller.
Det är för den som är insatt i hur de regionalpolitiska stöden fungerar lätt att inse de uppenbara problem denna situation kan medföra i fråga om företagens lokaliseringsval liksom i hanteringen av stödärenden.
Åre kommun inplacerades olyckligtvis i det lägre stödområdet med hänsyn till den positiva inverkan -- med åtföljande ''överhettning'' av näringslivet -- turistnäringen och den omfattande byggverksamheten förmodades ha. I dag vet vi alltför väl vilken situation turismen som näring befinner sig i -- ävensom hur negativt byggverksamheten har utvecklats. Det är med andra ord i högsta grad angeläget att Åre inplaceras i stödområde 1.
Sollefteå kommun, som nu är placerad i stödområde 2, gränsar i norr och väster till stödområde 1. Näringslivets struktur och den mycket svåra arbetsmarknadssituationen i kommunen motiverar även här mycket klart en inplacering i förmånligare stödområde.
I budgetpropositionen 92/93 föreslås från arbetsmarknadsdepartementet att nio kommuner i Norrlands inland -- däribland ovan nämnda fyra kommuner -- skall omfattas av speciella förmåner i form av sänkta socialavgifter för vissa verksamheter.
Den i propositionen föreslagna utvidgningen är menad att ha sin tyngdpunkt på rena glesbygdsnäringar med anknytning till jord och skog samt på turismen och tjänstesektorn. Detta -- liksom det faktum att skogsbruket för första gången i svensk regionalpolitisk historia blir stödberättigad näring -- är intressant men inte tillräckligt som stimulans för näringslivet i berörda områden.
Den regionalpolitiskt mest önskvärda och administrativt enklaste lösningen bör vara att de här nämnda kommunerna i sin helhet inplaceras i stödområde 1, med de förmåner ifråga om såväl investeringsstöd som driftskostnadslättnader som då tillkommer företagen. Här skall inbegripas det större antal verksamhetsområden för sänkning av de sociala avgifterna som enligt budgetpropositionen tillkommer stödområde 1.
Inplaceringen skulle förslagsvis vara tillfällig, med giltighet i tre år fr o m kommande budgetår och uppföljning efter två år.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det angelägna i att Bräcke och Åre kommuner i Jämtlands län samt Sollefteå och Ånge kommuner i Västernorrlands län tillfälligt inplaceras i stödområde 1.
Stockholm den 23 januari 1992 Tage Påhlsson (c)