En god balans inom och mellan olika regioner är nödvändigt för att landets samlade produktionsresurser ska kunna utnyttjas på bästa sätt.
Från den 1 juli 1990 förändrades stödområdesindelningen och en ny geografisk avgränsning av nedsättningen av sociala avgifter infördes. I stället för tidigare tre områden indelades de regionalpolitiskt prioriterade delarna av landet i två områden -- stödområde 1 och 2.
I Norrbottens län innebar denna förändring bl.a. att Älvsbyns kommun och Markbygdens kyrkobokföringsdistrikt inom Piteå kommun placerades i stödområde 2.
Till följd av denna förändring i regionalpolitiken har villkoren för näringslivet i Älvsbyn försämrats. Företagen inom Älvsbyns kommun och Markbygden har kommit i en väsentligt sämre konkurrenssituation än företag i kustkommuner som t ex Kalix och Haparanda.
Arbetsmarknadssituationen i kommunen är ansträngd. Sedan många år tillbaka tillhör Älvsbyn de kommuner som har den högsta arbetslösheten. Dagligen tvingas en stor del av de yrkesverksamma pendla till de närbelägna kommunerna Luleå, Piteå och Boden.
Älvsbyns kommun och Markbygden har stora likheter med de kommuner som ingår i stödområde 1. I vissa fall har till och med Älvsbyn och Markbygden ett sämre utgångsläge än vissa av kommunerna i stödområde 1 t ex avseende befolkningsutveckling, flyttningsöverskott, glesbebyggelse och långa avstånd mellan olika orter. Starka skäl talar därför för att Älvsbyn och Markbygdens kyrkobokföringsdistrikt bör ingå i stödområde 1. Riksdagens tidigare beslut vad gäller inplaceringen av Älvsbyns kommun och Markbygdens kyrkobokföringsdistrikt bör därför omprövas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att Älvsbyns kommun samt Markbygdens kyrkobokföringsdistrikt i Piteå kommun skall inplaceras i stödområde 1.
Stockholm den 27 januari 1992 Per-Ola Eriksson (c)