I regeringens proposition 1991/92:100, bilaga 11, anges att glesbygd definieras, enligt förordningen (1990:643) om glesbygdsstöd, som stora sammanhängande områden med gles bebyggelse och långa avstånd till sysselsättning eller service, samt skärgårdar och liknande områden. Länsstyrelserna har, utifrån dessa riktlinjer, hittills avgjort vilka områden i respektive län som är att betrakta som glesbygd. Arbetsmarknadsministern är i sin skrivning kritisk mot länsstyrelsernas, enligt hans mening, alltför generösa bedömningar och klargör sin uppfattning att ''kommunernas tätorter och orter av liknande typ'' inte skall omfattas av glesbygdsstöd. På samma sätt skall projektmedlen i ökad utsträckning avse glesbygdsinsatser.
För Kalmar län är glesbygdsstödet det enda tillgängliga regionalpolitiska åtgärdsmedlet. Det blygsamma anslaget uppgår innevarande budgetår till 16,75 milj.kr. Befolkningsutveckling, åldersstruktur, näringsgrensstruktur, inkomst- och utbildningsnivå, andel FOU-satsning m.m. är alla ogynnsamma i jämförelse med andra län. Risken är uppenbar för stagnation och tillbakagång. I länets norra delar är arbetslösheten i januari 1992 ca 5 % med utfallande varsel som kan öka den öppna arbetslösheten till 7 %-gränsen framåt sommaren. Mot bakgrund av länets struktur har de tilldelade regionalpolitiska resurserna varit i underkant i många år.
Vid fördelningen hittills har länet uteslutit residenskommunen, samtliga tätorter med mer än 2 000 innevånare och dessutom de större tätorternas närmaste glesbygd.
Om direktiven i fortsättningen blir enligt de måttprinciper som anges i propositionen kommer det för Kalmar läns del att innebära att länet i huvudsak skulle sakna glesbygd! Detta är en ren orimlighet. Dessutom är det så, att det råder en stor överensstämmelse i levnadsvillkor mellan den rena glesbygden och de små tätorterna i länet.
För närvarande utgår glesbygdsstöd i Kalmar län till ca 90 företag per år. De livskraftigaste projekten kommer just från de mindre tätorterna. Det skulle innebära en kvalitativ försämring av dessa projekt om glesbygdsstödet togs bort. Samtidigt innebär stöd till små företag i länets mindre orter ett väsentligt bidrag även för den rena glesbygdsbefolkningen.
Med tanke på länets utsatta situation är det viktigt att glesbygdsstödet till Kalmar län inte minskar. Det får också anses rimligt att länsstyrelsen själv besitter den bästa kompetensen att utifrån lokala förhållanden rätt definiera begreppet glesbygd.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om glesbygdsstöd i Kalmar län.
Stockholm den 27 januari 1992 Christer Lindblom (fp) Leif Carlson (m)