År 1900 fanns ett stort kvinnoöverskott i Stockholm. Det var inte konstigt, då Stockholm attraherade kvinnor eftersom här fanns arbete för kvinnor i större utsträckning än annorstädes. I dag har den kvinnliga dominansen minskat även om det fortfarande är ca 50 000 fler kvinnor än män i Stockholms län. Kvinnorna är 850 000 av 1,6 miljoner invånare, varav 180 000 är flickor upp till 18. Antalet invånare över 65 är 256 000. I början av vår levnad är det fler pojkar än flickor, men vi är fler kvinnor än män på slutet -- i 80-årsåldern går det två kvinnor på varje man.
Kvinnorna kom till Stockholm för att få arbete i början av seklet. Vad jobbade man då med? Den vanligaste sysselsättningen för kvinnor år 1900 var ändå enligt statistiken att vara hustru. Därnäst kommer att vara tjänstehjon. För männen var det vanligaste yrket diversearbetare och därnäst arbetare i gjuteri och mekanisk verkstad. I mitten av 1980-talet var det absolut vanligaste yrket för kvinnor sekreterar- och maskinskrivningsarbete. För män var det vanligaste säljare, följt av systemerare och programmerare.
Så här tydligt kan man se övergången från det begynnande industrisamhället till det moderna tjänstesamhället. Det som är sig likt över tiden är att kvinnors och mäns värld fortfarande skiljer sig åt.
Kvinnorna och jobben
Under hela 1970- och 1980-talen har kvinnornas förvärvsintensitet ökat i länet för att i slutet av 1980-talet ha kommit upp i nästan samma nivå som männens. Det innebär att kvinnor i Stockholms län har högre förvärvsintensitet än i riket i övrigt. I unga åldrar är det t.o.m. så att fler kvinnor än män arbetar. Den avgörande skillnaden mot tidigare generationers kvinnor är, att man numera när man får barn inte slutar förvärvsarbeta utan går ner på deltid. Jämfört med riket är det dock fler kvinnor som arbetar heltid även med små barn i Stockholms län. Det kan delvis förklaras med att det finns fler högutbildade kvinnor här, men också genom att det finns fler ensamstående mödrar i Stockholms län.
Den höga förvärvsfrekvensen är mycket positiv för kvinnorna eftersom det bara är genom eget förvärvsarbete och egna inkomster som man kan uppnå självständighet och verklig valfrihet. Men det innebär också att kvinnorna i vårt län många gånger genom dubbelarbete, långa restider och bristande samhällsservice fått ta en orimligt stor arbetsbörda.
Kvinnorna i Stockholms län har genomsnittligt något högre inkomster än sina medsystrar i resten av landet, men de kommer inte upp i samma nivå som männen i riket och de ligger långt efter männen i det egna länet. Variationerna i inkomster är mycket stora i kvinnogruppen.
Trots att utbildningsmöjligheterna har varit goda och arbetsmarknaden är bred i Stockholmsregionen, är det få kvinnor som lyckats ta sig in i de ''manliga'' yrkena. Förutom kontorsyrkena arbetar kvinnorna i vård och omsorg, handel och andra serviceyrken. Men även om kvinnor utbildar sig kommer de i allmänhet inte ifatt männen ifråga om lön och inflytande. Kvinnliga civilekonomer och kvinnliga civilingenjörer har några år efter utbildningen flera tusen kronor lägre månadslön än sina kurskamrater.
Löneskillnaderna mellan kvinnor och män är orättfärdiga och måste analyseras. Vi förutsätter att den s.k. löneskillnadskommittén, som tillsattes av den socialdemokratiska regeringen, snarast kommer med åtgärdsförslag för att rätta till orättvisorna. Förbättringar i kvinnors arbetsmiljö och arbetsorganisation hör till Arbetslivsfondens viktigaste uppgifter. Fonden bör initiera särskilda kvinnoprojekt.
Återkommande vuxenutbildning, allt från komvux till folkhögskolor och företagsutbildning, blir en av 1990-talets viktigaste kvinnofrågor. Det är helt enkelt en förutsättning för att kvinnorna skall hänga med i den snabba omställning, som exempelvis kontorsarbetsmarknaden i Stockholmsområdet kommer att utsättas för. Den moderatledda regeringens förslag till neddragningar på vuxenutbildningsområdet är ur kvinnosynpunkt mycket allvarliga och bör förkastas.
Den ökande arbetslösheten i Stockholms län har hittills drabbat män i större utsträckning än kvinnor. Alla erfarenheter tyder dock på att en ökande arbetslöshet, som först drabbar män i byggbranschen och senare i industrin -- som ett brev på posten -- också drabbar kvinnorna inom t.ex. handel och annan service. Inom tjänstemannayrkena är det redan nu fler kvinnor än män som är arbetslösa. Många av dessa arbetslösa kvinnliga tjänstemän har en kort och omodern utbildning som inte räcker till för den nya arbetsmarknad som den tekniska utvecklingen inom kontorsområdet innebär.
Som påbröd har vi kommunernas och landstingets kärva ekonomi och besparingsprogrammen i staten. Sammantaget gör detta att de typiska kvinnojobben blir mindre efterfrågade. Som alltid går utvecklingen fortast i storstadslänen och vi är nu mitt inne i den processen -- strukturomvandling i tjänstesektorn och lågkonjunktur -- sammanfaller. Det finns därför all anledning att noggrant följa utvecklingen för kvinnor och unga flickor och ha en hög beredskap för att kunna möta den förväntade arbetslösheten också för kvinnorna i Stockholms län.
Männen åker bil, kvinnorna kollektivt
Både kvinnor och män i Stockholm använder i genomsnitt en timme och tio minuter per dag för att ta sig till och från jobbet. När det gäller hur man färdas till jobbet är det dock mycket stora skillnader. 60 % av männen använder bil, medan det är 29 % av kvinnorna som åker bil. Kvinnor åker till 54 % kollektivt, medan män gör det till 28 %. Resten går eller cyklar till jobbet vilket i sin tur innebär att kvinnor har kortare avstånd mellan bostad och arbete. 27 % av kvinnorna har andra ärenden, som att lämna och hämta barn på daghem, handla osv. i samband med resor till och från arbetet. Motsvarande siffra för männen är 20 %.
Eftersom vi vet att kvinnors val av arbetsplats är mycket beroende av hur man kan ta sig dit från hemmet -- ofta via dagis eller skola -- är det ur kvinnosynpunkt mycket angeläget att bygga ut de kollektiva kommunikationerna, så att de dels blir snabba, dels fungerar när de verkligen behövs. Den socialdemokratiska regeringens initiativ till trafikuppgörelse -- vilket bl.a. har som mål att uppnå kortare restider för kollektivtrafikanterna, det s.k. Dennispaketet -- måste alltså fullföljas under 1992.
Kvinnorna och familjen
När en kvinna bildar familj förändras hennes levnadssätt på ett annat sätt än mannens. Inte bara deltidsarbete i kombination med ansvaret för hem och barn blir hennes lott. Hon väljer sist i familjen. Det s.k. osynliga familjekontraktet betyder att först gör mannen sitt val av arbete och resmöjligheter, sedan kommer barnens behov av omsorg och fritidsaktiviteter, först därefter anpassar kvinnan sina val, vad gäller arbetsplatsens lokalisering, arbetstidernas längd och förläggning liksom egna eventuella fritidsintressen. Tiden är en bristvara i storstaden bl.a. på grund av att arbete och bostad ligger skilda från varandra mer än i andra delar av landet.
I en region, där alla vuxna som kan, har ett förvärvsarbete finns det inga hemmafruar som sköter reproduktionen eller med andra ord marktjänsten. Det förutsätter att samhällelig, kommersiell och annan service fungerar på andra tider än som hittills varit vanligt. Det gäller banker, affärer, bilverkstäder, posten, socialkontoret, byggnadsnämnden, lokala skattemyndigheten osv. Samma sak gäller lokaliseringen av servicen. Stora kommersiella centra långt utanför bostadsområdet som kräver bil för att man skall komma dit, är i det här sammanhanget helt förkastligt.
Redan i dag har en majoritet kvinnor jobb i sektorer som fungerar på s.k. obekväma arbetstider. Det gäller t.ex. hela sjukvården och stora delar av den privata tjänstesektorn i Stockholmsområdet. Service som är tillgänglig under oregelbundna tider förutsätter ökade drifttider. Med förkortad arbetstid och större flexibilitet i arbetstiderna skulle det bli rimligt med ökade drifttider, vilket också skulle minska belastningen på trafikapparaten under högtrafiktid.
Kvinnorna som mödrar
Kvinnorna i Stockholms län föder i genomsnitt något färre barn än i riket. Det gäller framför allt bland yngre kvinnor. Någon entydig förklaring till detta finns knappast. Förutom civilstånd och utbildning -- länet har större andel ogifta kvinnor än riket i sin helhet och högre andel högutbildade -- kan man anta att storstadens livstil i sig gör att barnafödandet blir lägre. Många -- både kvinnor och män -- söker sig också till storstaden för att man planerar ett liv med yrkeskarriär i stället för familjekarriär. Detta är ett generellt fenomen i hela västvärlden.
För de flesta människor också i storstaden innebär ett gott liv att man skall kunna kombinera föräldraskap och förvärvsarbete. Det förutsätter att hela samhället, inklusive arbetsgivarna, inte bara accepterar att barnen finns, utan att man aktivt satsar på barnen och deras föräldrar. Den socialdemokratiska familjepolitiken med generöst barnbidrag, barnomsorg till alla barn och föräldraförsäkring så att både mammor och pappor har praktiska möjligheter att vara hemma med de små barnen, ger de bästa förutsättningar för en trygg start. Precis som föräldraförsäkringen är en nödvändig förutsättning för att kunna kombinera föräldraskap med förvärvsarbete, är en väl fungerande barnomsorg det. För att barnomsorgen skall vara tillgänglig för alla måste den också omfatta s.k. obekväma tider. Denna moderna familjepolitik är betydelsefull för alla, men särskilt viktig i en storstad, dit många flyttat från andra håll och familjebanden över generationerna inte är lika tydliga som på landsbygden. Med de indragningar i kommunernas finanser, som den moderatledda regeringen nu aviserar och med ett infört vårdnadsbidrag, riskerar vi att kommunerna i Stockholms län, där vi haft en hyggligt bra utbyggd barnomsorg, nu helt kommer att rasera denna.
Invandrarkvinnorna
En tredjedel av landets invandrarkvinnor bor i Stockholms län. Jämfört med sina män har invandrarkvinnorna högre förvärvsfrekvens. De befinner sig dock på en än mer begränsad arbetsmarknad än svenska kvinnor i motsvarande åldrar. Det är inte heller ovanligt att de kombinerar flera deltidsjobb med obekväma arbetstider. En del invandrarkvinnor föder fler barn än de svenska kvinnorna, men tendensen är tydlig att invandrarkvinnorna mycket snabbt anpassar sitt barnafödande till den ''svenska normen''. I ett läge med lågkonjunktur och även spirande rasism har invandrarkvinnorna i storstaden ofta ett mycket tungt lass att bära. På dem ligger många gånger både ansvaret att hålla ihop familjen enligt hemlandets kulturmönster och ansvaret för att få ekonomin i hushållet att gå ihop. Isoleringen från det svenska samhället är inte sällan svår. Det finns ett stort antal föreningar och grupper och inte minst kvinnojourer som i det tysta gör ett ovärderligt arbete bland olika kvinnogrupper. Det är angeläget att dessa organisationer får ett generöst stöd från samhället.
Utvecklingen i Stockholms län
Som vi visat här ovan lever kvinnor och män i Stockholmsregionen under olika förutsättningar även om en falsk föreställning eller myt odlats att vi i vår region kommit nästan i mål i jämställdhetsarbetet. Tvärtom. Segregationen i Stockholmsområdet ökar. Kvinnorna i Stockholms län har mer varierade inbördes livsförutsättningar än kvinnor i riket i övrigt. Levnadsstandarden och möjligheterna till ett gott liv skiljer sig åt alltmer mellan de betjänade och de betjänande i regionen. En trend som, om man hårdrar den leder till ett riktigt svart framtidsscenario, vilket innebär att majoriteten män och några kvinnor cirkulerar kring konferensutrymmena på Arlanda med hela Europa som arbetsfält, med frukost i Berlin, lunch i Stockholm och middag i Milano. Medan kvinnorna tagandes hand om barn och föräldrar -- sina egna och andras -- antingen försörjs av sina makar eller arbetar på en mycket stationär och påver vårdmarknad.
Ett ljusare framtidsscenario som vi socialdemokraterna vill se som verklighet visar ett Stockholms län som en region, där alla, oavsett kön, har ett arbete som inte bara ger egen försörjning, utan också är ett arbete med mening och utvecklingsmöjligheter. Där det finns tid och utrymme för familjeliv och fritidsintressen, för kultur och politisk aktivitet. Men detta kräver en sammanhållen kvinnopolitik som går tvärs igenom de flesta politikområden. Regeringen bör ta initiativ till ett kvinnopolitiskt forskningsprogram i anslutning till uppföljningen av den storstadsutredning som den socialdemokratiska regeringen genomförde.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i moionen anförts om löneskillnadskommittén,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetslivsprogram för kvinnor,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vuxenutbildningen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om beredskap för arbetslösa kvinnor,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Dennisuppgörelsens fullföljande,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunernas ekonomi,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sammanhållen kvinnopolitik.
Stockholm den 27 januari 1992 Ines Uusmann (s) Thage G. Peterson (s) Anita Johansson (s) Eva Johansson (s) Ulf Lönnqvist (s) Mona Sahlin (s) Sören Lekberg (s) Ingela Thalén (s) Hans Göran Franck (s) Pierre Schori (s)