Trots regionalpolitiska insatser under flera decennier är utflyttning och en allmän försvagning av de glesbebodda delarna av Sveriges inland ett faktum. Effekterna av detta gör sig särskilt påminda i tider av lågkonjunktur. Om än avfolkningen av Norrlands inland inte är lika dramatisk som under 60-talet då exempelvis inte mindre än 8%, dvs 20 000 människor lämnade Västerbotten, förblir ändå glest befolkade trakter glesbygd.
Avfolkningen av norra Norrlands inland är en realitet. Jag anser att det behövs en rad generella åtgärder för att regionalpolitiken skall bli framgångsrik och vända flyttströmmarna. Syftet skall vara att skapa miljöer som kan stimulera kreativitet, enskilda initiativ och lokal mobilisering av resurser. Regeringen har också, inte enbart i regeringsdeklarationen, uttalat att ''Hela Sverige skall leva'' samt även med en rad åtgärder visat ansvar för detta.
Det finns en rad basfunktioner i glesbygden som måste upprätthållas med samhällets gemensamma resurser liksom för övriga delar av landet. Skolor, sjukvård, kommunikationer, försvar och rättsväsende exempelvis. För glesbygden tillkommer dessutom behovet av att stödja servicefunktioner som handeln, som har stor betydelse för människorna. De upplevs som insatser för överlevnad. Butiken är i de flesta byar en livsnödvändig förutsättning för att kunna bo kvar. Men det är inte enbart glesbygden i Norrland som har behov av handel och service utan även i skärgårdsområden exempelvis Stockholms skärgård.
Den spridda bosättningen i glesbygder medför ett behov av ytmässigt stora underlags- och försörjningsområden för att ekonomiskt vara lönsamma. För konsumenten innebär detta i sin tur stora nackdelar med långa avstånd och betydande kommunikationssvårigheter. Vi måste finna långsiktiga lösningar för både kommersiell och samhällelig service för att lösa problemen.
Folkpartiet liberalerna har, sedan det statliga stödet till kommersiell service tillkom, slagit vakt om detta. Erfarenheterna av stödet har varit goda. Minst 500 av kvarvarande 870 butiksorter, där stöd till dagligvaruservice har lämnats skulle ha mist sin närservice om inte särskilda insatser gjorts från samhällets sida. Butikerna har också under senare år tagit på sig andra viktiga servicefunktioner som t.ex. postservice, utlämning av gods, apoteksvaror m.m. Därför vill jag understryka vikten av att samhällets insatser även fortsättningsvis uppehålls. Det är välbetänkt att det stöd som nu i första hand är avsett att avhjälpa tillfälliga lönsamhetsproblem nu höjs från 80 000 kr./år till l00 000 kr./år.
I arbetsmarknadspropositionen föreslås nu att den geografiska omfattningen med nedsättning av socialavgifterna ytterligare utökas. Det kommer att avse kommuner eller delar av kommuner i stödområde II, bl.a. en rad kommuner i Västerbotten, där socialavgifterna nu kommer att sänkas med l0%. Nedsättningen omfattar dock inte alla branscher.
Detaljhandeln blir med nuvarande förslag nära nog den enda näringsgren, där småföretagen får fortsätta med den höga avgiftsnivån. Det drabbar glesbygdsbutikerna som kommer att gå miste om en behövlig l0 procentenheters sänkning av socialavgifterna, som skulle leda till bättre lönsamhet och ökade chanser till överlevnad. Ett beslut som i sista hand kommer konsumenten till godo. Jag anser att systemet med nedsatta socialavgifter är ett regionalpolitiskt instrument vars effekter kan avläsas först på lång sikt. Dessvärre kan nu uteblivna insatser leda till förluster för glesbygdshandeln och i sista hand för konsumenten, som svårligen kan tillrättaläggas senare när bygden redan är avfolkad.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om långsiktiga lösningar för glesbygdshandeln samt att nedsättning av socialavgifter i de av arbetsmarknadspropositionen föreslagna områdena även skall omfatta glesbygdsbutikerna inom ramen för arbetsmarknadsåtgärder.
Stockholm den 27 januari 1992 Ulla Orring (fp)