Kalmar län har goda förutsättningar för att kunna utvecklas. Länet har en fin naturmiljö. Småföretagandet är ett utmärkande drag och småföretagarandan är väl förankrad i länet. Turismen är en framträdande näring som drar uppmärksamheten till länet. Bostadssituationen är bra där ett marknära boende kan erbjudas de boende i förträffliga boendemiljöer med fina rekreationsmöjligheter.
Kalmar län är en del av Östersjöområdet som öppnar utomordentliga utvecklingsmöjligheter i ett internationellt perspektiv i takt med att utvecklingen fortskrider i Östeuropa. Det gäller näringslivets utveckling med tanke på det framtida Östeuropa men också som en del av Östersjöregionen i ett framtida regionernas Europa ur ett vidgat EG-perspektiv.
Problembild
De goda framtida utvecklingsmöjligheterna till trots saknar inte länet problem som behöver lösningar.
En dramatisk försämring av arbetsmarknaden har skett under det senaste året. 5 500 kalmarlänsbor saknar arbete och drygt 2 000 är föremål för arbetsmarknadsåtgärder. Det är en relativ arbetslöshet som ligger över riksgenomsnittet och de högsta talen sedan arbetsmarknadsstatistiken startade. Antal varsel om uppsägning är också rekordhögt. Konkursernas antal har ökat. Inflödet av lediga platser har försämrats. I industrin fanns sex lediga platser den 13 januari i år.
Kalmar län präglas av att jord och skog samt tillverkningsindustrin sysselsätter 39 procent av länets 115 000 yrkesverksamma. Det kan innebära strukturförändringar under de närmaste åren som kan bli mycket kännbara och som kräver särskild uppmärksamhet för att länets utveckling skall främjas i en sådan process.
Avregleringen av jordbruket berör länet starkt. Livsmedelsindustrin som är väl representerad i länet har redan utsatts för stora strukturella förändringar. Länet har över 5 000 anställda som sysselsätts i underleverantörsföretag inom verkstadsindustrin, särskilt fordonsindustrin. Det ökar sårbarheten. Den manuella glasindustrin har betydande problem. Länets andel av industri relaterad till byggnadsverksamhet överstiger riksgenomsnittet.
Länet har låg andel statliga arbetstillfällen där förändringar har medfört ytterligare minskningar. Enbart under 1991 minskade antalet statligt anställda med 115. Nyetableringar av företag ligger bland de lägsta i landet.
Befolkningsutvecklingen är ogynnsam. Efter ett par positiva år har födelsenettot och flyttningsnettot vänt neråt igen och har mer än halverats det senaste året. Inkomstutvecklingen är jämförelsevis låg. Andelen högskoleutbildade ligger klart under riksgenomsnittet inom alla branscher. Detta är särskilt markant i de högteknologiska grupperna. Andelen forskningsoch utvecklingsårsverken av den totala sysselsättningen är bland de absolut lägsta i landet.
Insatser krävs
Den befintliga läget i länet har orsakats dels av den allmänna konjunkturnedgången som slagit hårt mot länet. Dels finns sedan tidigare betydande regionalpolitiska problem. Dessutom har den kraftiga strukturomvandlingen som skett och alltjämt sker påverkat länet i hög grad. För att förändra och påverka detta i positiv riktning krävs det kraftfulla insatser av regionalpolitisk karaktär som i sin tur kräver resurser.
I det regionalpolitiska arbetet som i utvecklingsarbetet i övrigt spelar länsstyrelsen en viktig roll som initiativtagare, samordnare och utredare. En förutsättning för att länsstyrelsen skall nå framgång i sin roll krävs betydande länsanslag för regionalpolitiska insatser. De hittillsvarande anslagen har inte varit tillräckliga.
Möjligheterna till ökade länsanslag till Kalmar län har klart förbättrats detta budgetår då regeringen i budgetpropositionen föreslår riksdagen fatta beslut om ett länsanslag på en betydligt högre nivå än tidigare. En ökning av anslagsdelen till Kalmar län ligger också väl i linje med riksdagens tidigare uttalade mål. Länet är av riksdagen i de regionalpolitiska besluten som tagits klassat som regionalpolitiskt problemområde tillsammans med Bergslagen och Norrlands inland.
Det finns således i länet en rad åtgärder som kräver insatser också från länsstyrelsens sida -- främst i ett initialskede.
Mål och åtgärder
Viktiga riktlinjer och mål för åtgärder i ett offensivt regionalpolitiskt arbete i Kalmar län är bl.a. följande:En utbyggnad av infrastrukturen genom ökade väganslag till länet för utbyggnad och upprustning av länets vägnät som bl.a. utbyggnad av återstående del av E66 och väg 35 förbi Överum mot länsgränsen till Östergötland,beläggning av den återstående delen av grusvägarna inom länsvägnätet, förverkligandet av Dackeleden som stomväg och genomfartsled i norra länsdelen för en avlänkning av E4 söderut,förverkligandet av Stångåbanan mellan Linköping--Kalmar--Karlskrona som en stomdel av det framtida järnvägsnätet i landet, ett fullföljande av banupprustningen av kust--till--kust--banan för säkerställande av person- och godstrafik för en högsta tillåten hastighet upp till 140 km/tim och resurser för fortsatt person- och godstrafik på länsjärnvägarna,stöd till Hultsfreds flygplats,återupprättande av färjeförbindelser mellan Gotland och Västervik och Öland,utbyggd forskning och ytterligare utbildningsplatser vid högskolan i Kalmar och förverkligande av ett triangeluniversitet mellan högskolorna i Kalmar--Växjö--Karlskrona/Ronneby, åtgärder för en levande skärgård,förbättringar av läkarförsörjningen i länet,etablering av fler statliga arbetstillfällen i länet,en utbyggnad och anpassning av gymnasieutbildningen till länets näringsliv, behovet av arbetskraft och ungdomarnas önskemål om utbildning, fortsatt arbete för att behålla en levande landsbygd i Kalmar län och en omställning av jordbruket med bibehållen lönsamhet och sysselsättningsgrad med övergång till alternativ produktion och satsning på alternativ inhemsk förnybar energiproduktion,en utbyggnad av den privata tjänstesektorn,särskilda resurser för uppbyggnad av särskilda mottagningsoch utvecklingsenheter som stöd och service åt kvinnor som är beredda att starta eget eller som redan har startat eget,uppbyggnad av ett kollektivforskningsinstitut inom sektorerna trä, turism och vattenbruk i länet,åtgärder mot försurningen i länet, bl.a. vattenbrunnarna och skogen,en utveckling av förbindelserna med Östeuropa och Baltikum,aktivt deltagande från länet i hjälpinsatserna till Baltikum och Östeuropa inom ramen för den miljardsatsning som ligger i årets budgetproposition, ochaktivt deltagande i miljövårdsarbetet i Östersjön, satsningar på en livskraftig fiskerinäring i länet och en levande skärgård.
Länsanslaget för utvecklingsinsatser
I särskilda motioner har vi utvecklat förslag på en rad viktiga områden som berörts ovan. I detta sammanhang vill vi mot bakgrund av länsstyrelsens samordnande och ledande roll för utvecklingen av länet och dess regionalpolitiska arbete aktualisera länets andel av det regionalpolitiska anslaget. Mot bakgrund av den höjning av totalanslaget som regeringen gör i årets budgetproposition föreslår vi att länets andel nu ökas.
Länsstyrelsen har de senaste åren fördelat de tilldelade resurserna för regionala utvecklingsinsatser jämnt mellan företagsstöd och projektverksamhet. För budgetåret 1990/91 användes sammanlagt 16 miljoner för dessa ändamål. I budgeten för 1991/92 har länsstyrelsen avsatt 9,5 mkr för respektive ändamål. Det är klart otillräckligt.
Mot bakgrund inte minst av försämringen på arbetsmarknaden bör länets anslag höjas för budgetåret 1992/93. Vi föreslår mot ovan angiven bakgrund att länet tilldelas ett anslag för regionalpolitiska insatser om 35 mkr.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om resurser för regionalpolitiska insatser i Kalmar län.
Stockholm den 24 januari 1992 Agne Hansson (c) Marianne Jönsson (c)