EG-anpassningen av regionalpolitiken har hittills inneburit bara nackdelar för Norrbottens län.
Med hänvisning till utvecklingen inom EG reducerades redan år 1990 stödområdet kraftigt och de maximala beloppen till lokaliseringsbidrag minskades.
Likaså minskades delar av transportstödet.
Vidare har den analys som präglas av centralbyråkraternas osjälvständiga och ängsliga underordning under EG-politiken lett till förslag om att satsningar på infrastruktur ska koncentreras till de tre största städerna. Satsningar på andra delar av landet anser man leda till sämre produktivitet och konkurrenskraft.
Samtidigt konstaterar erfarna analytiker och samhällsplanerare i Västeuropa att i EG-områdets bilköer slösas varje år bort 700 miljarder svenska kronor bara i väntetid och energiförbrukning. Skulle dessutom de samhällsekonomiska förlusterna för miljöförstöring och högre kriminalitet i storstäderna räknas in skulle kostnaderna bli ännu större.
Storstadskommittéutredningen (STORK) konstaterar att kostnaderna för effektivitetsförluster bara i trafiken handlar om många miljarder per år.
Det finns ingen anledning att frångå målsättningen ''Hela Sverige ska leva''. Enligt riksdagens mål ska människor ha tillgång till arbete, service och god miljö oavsett var de bor i landet.
Några av vänsterpartiets förslag
Vänsterpartiet har i en partimotion närmare utvecklat kraven på regionalpolitiken. I denna motion föreslås ytterligare 500 miljoner kronor till satsningar på infrastruktur och att regeringen dessutom ska komma med förslag om återföring av en del av vinsterna på vattenkraften till de vattenkraftproducerande länen.
Vi har vidare i en trafikpolitisk motion föreslagit att ytterligare 1 500 miljoner kronor ska satsas på drift och underhåll av järnvägar och vägar samt köp av interregional persontrafik.
Vidare föreslår vänsterpartiet ytterligare 1 800 miljoner kronor för arbetsmarknadspolitiska åtgärder.
Av motionerna framgår att en rättmätig del av dessa pengar ska komma Norrbottens län till del.
Stödområdesindelning
I det regionalpolitiska beslutet våren 1990 placerades Älvsbyns kommun, Edefors och Gunnarsbyn i Bodens kommun samt Markbygdens kyrkobokföringsdistrikt i Piteå i stödområde 2 utan närmare motivering.
Kalix och Haparanda kommuner fördes däremot till stödområde 1. I budgetpropositionen föreslås inga ändringar i detta avseende för Älvsbyns kommun och övriga nämnda områden.
De ovan uppräknade områdena som placerats i stödområde 2 bör placeras om till stödområde 1. Arjeplogs kommun bör införas som särskilt område med 70-procentig nivå på lokaliseringsbidragen. För denna kommun bör slås fast målsättningen att samma antal sysselsättningstillfällen ska tillskapas som de som försvinner när gruvbrytningen upphör.
Kompetenshöjande verksamhet
Det är givetvis viktigt att även små kommuner får möjlighet att bygga upp någorlunda fungerande gymnasieskolverksamhet. Samnyttjande av resurser mellan AMU, Komvux, lokala studiecentra för högskolestudier och teknikcentra bör kunna ge möjligheter till kompetenshöjande satsningar i alla kommuner. Särskilt viktig är samordning av resurser i kommuner som Kalix och Arjeplog vilka drabbas hårt av industrinedläggelser.
Men grunden för högskoleutbildning och forskning måste ändå vara en växande högskola i Luleå med ambition att bredda och fördjupa verksamheten och nå ett universitets ställning.
För att stärka kulturlivet i länet är införande av en dramatiklinje vid Högskolan i Luleå och stärkande av resurserna vid Musikhögskolan i Piteå nödvändig.
Vid Musikhögskolan måste åtgärder vidtas så att tjänsteunderlaget förstärks och staten tar över kostnadsansvaret för professorstjänsterna. Staten bör göra en utfästelse om detta.
Ett stärkande av kulturlivet i Norrbotten är också enligt min mening samhällsekonomiskt effektivt.
Luleå högskola måste också äntligen få utbildningslinje för grundskolelärare för åk 4--9. Höga födelsetal och talrika pensionsavgångar bland lärare är viktiga skäl för att införa denna utbildning.
Infrastruktur och kollektivtrafik
Regeringen fortsätter med politiken att låta vägkapitalet förstöras. På grund av tung trafik på vägar i länet har många vägar en så låg standard att trafiksäkerheten sätts i fara. En stor del av länets vägar måste stängas av vid tjällossning. Ett ökat underhåll och beläggning av grusvägar är nödvändigt.
Vägar i stödområdet måste prioriteras. Gamla vägplaner måste ses över så att de uppfyller nuvarande krav på miljöhänsyn. Satsningar på upprustning av järnvägen Boden--Haparanda och Bothniabanan berörs i andra motioner från vänsterpartiet.
Triangelspår i Älvsbyn, kombiterminal i Luleå, fortsatt förstärkning av stambanan och avlägsnande av brister i övriga järnvägsspår i länet är viktigt.
Av alla medlen på reguljära anslag och särskilda infrastruktursatsningar bör 170 miljoner kronor kunna tillföras ytterligare till underhåll och drift av vägnätet i länet. I storleksordningen ytterligare 70 miljoner kronor bör avse investeringar och underhåll av järnvägsnätet. Det är också nödvändigt att Televerket påskyndar utbyggnaden av standarden på telenätet med optokabel och radiolänkstationer så att såväl data- som telefonservice kan upprätthållas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stödområdesindelningen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder i Arjeplogs kommun,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för vägar och järnvägar i Norrbottens län,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbyggnaden av telekommunikationer i Norrbottens län,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om dramatiklinje vid högskolan i Luleå,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts för att stärka utvecklingen vid musikhögskolan i Piteå,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om grundskollärarutbildning i Luleå.
Stockholm den 25 januari 1992 Bengt Hurtig (v)