Vi vet, vi motionärer, att regeringen och alla riksdagsledamöter vet att den rådande lågkonjunkturen och en del försyndelser under senare år skapat problem i de flesta län i vårt land. Så även i Värmland.
Vi vill inte klaga. Men vi begär att riksdag och regering lyssnar och läser vad vi här lägger fram av fakta och behov. Kort sagt: Värmland bör ha goda framtidsutsikter men i det korta perspektivet måste länet få regeringens och riksdagens hjälp för att åstadkomma det omvandlingstryck som behövs för en positiv utveckling.
Det gäller att nu vända en negativ trend med starkt ökande arbetslöshet och en fasansfull mängd varsel om uppsägningar i Värmland. Den siffran har aldrig varit så hög i vårt, tidigare illa härjade, län. Under året som gått varslades 2 647 personer. Vid november månads utgång var siffran så hög som 1 888. Antalet arbetslösa var då uppe i 4 000 i Värmland.
Försvarets bantningar drabbar Karlstad värst
Situationen för dagen liknar den som rådde under slutet av 70-talet och början av 80-talet. Därtill kommer en lika faktisk som hotfull planerad minskning av sysselsättningen inom försvarsmakten och försvarsindustrin. Omstruktureringen inom försvaret kommer nämligen att drabba Karlstad särskilt hårt. När en och annan residensstad i vårt land nu mister sina regementen och beskriver cirka 800 förlorade jobb som katastrof, vill vi gärna påminna riksdag och regering om att Karlstad ser ut att mista upp till 2 000 jobb just inom försvarssektorn.
Låt oss beskriva läget i korthet:
Värmlands regemente, I 2, föreslås flyttas till Kristinehamn. 450 jobb försvinner därmed från Karlstad. Samtidigt planerar FFV Ordnance att minska personalen med cirka 600 vid Zakrisdalsverken i Karlstad. Risken är stor att också kvarvarande 300 försvinner 1995--96.
År 1989 hade Zakrisdalsverken 1 100 anställda.
Lägg därtill att verksamheterna inom Karolinen kommer att reduceras. Detta militära förvaltningskomplex skulle rymma 1 125 tjänster inom försvarsmakten. Så var det sagt när anläggningen byggdes i början av 70-talet.
Under senaste åren har det som mest funnits cirka 800 försvarsanställda i detta Karlstads Pentagon. Nu räknar man med kraftiga reduceringar, bland annat vid föreslagen nedläggning av Försvarets sjukvårdsstyrelse och Försvarets civilfövaltning samt personalminskningar inom FMV och ytterligare försvarsverksamhet inom Karolinen i Karlstad.
Halvering befaras vid samlokalisering I 2/A 9
Av denna redovisning framgår att Karlstad och Värmland redan drabbats av personalminskningar inom försvaret. Förutom i Karolinens centrala förvaltningar upplevde vi 1991 milostabens nedläggning. När Milo Bergslagen gick i graven försvann cirka 100 jobb.
Nu föreslås också nedläggning av miloverkstäder och dess förvaltning.
Naturligtvis skall det framhållas att I 2 förutsätts bli kvar som regemente inom länet. Samlokaliseringen med A 9 i Kristinehamn skall emellertid leda till besparingar av en storlek som sannolikt leder till halvering av båda dessa regementen.
Summa sumarum: Av två regementen blir bara motsvarigheten till ett regemente kvar i länet. Och för Karlstad innebär det cirka 450 mistade jobb. Plus alla de andra minskningarna som här redovisats. Totalt ett minus på cirka 2 000 för den kommun som är tänkt att vara själva motorn i länets utveckling.
Det torde också framgå att den föreslagna försvarsbantningen också drabbar länet i sin helhet med upp till 1 800 indragna tjänster. Det vill till att mycket positivt händer i länet och landet under de närmaste två, tre åren.
Det är för detta, det korta perspektivet, vi motionärer nu ber riksdag och regering att lyssna. I ett längre perspektiv ser vi framtiden ljus. Regeringens många positiva åtgärder för ökad ekonomisk tillväxt -- framför allt genom ökad företagsamhet -- kommer att gynna Värmland liksom andra län i vårt land. Men -- när det gäller att överleva i det korta perspektivet.
Staten åderlåter Värmland
Vi har här specificerat vad som väntar i varsel och uppsägningar inom försvarssektorn i Värmland. Vi har nämnt att arbetslösheten i länet redan är cirka fyra procent. Endast sex län har det värre. Vi tror att vi dessvärre placerar oss ännu sämre detta år.
Staten har på sin civila sida inte varit nådig mot Värmland under senaste åren. Postverket minskar, Televerket minskar, Vägverket flyttar till storstaden Götborg, tullen likaså.
Inga böner hos myndighetschefer och statsråd har hjälpt. Värmland och Karlstad har åderlåtits av staten.
Fälldin och Bohman hjälpte Värmland
Låt oss påminna om att Värmland fick mycken hjälp av dåvarande regeringar under lågkonjunkturer 1976--82. Senare regering har istället öst ut miljardbelopp på andra håll -- till exempel Uddevalla-, Malmö- samt Bergslagspaket. Men inget ''paket'' till Värmland.
Visserligen tillhör östra Värmland Bergslagen, men för de värmländska bergslagskommunerna blev det inte många kronor från den då sittande regeringen.
Orsak och verkan i Årjäng
Istället fick Värmland sin rundliga del av den låt-gå- politik som lett till bland annat rekordhög inflation och därav följande rekordarbetslöshet.
En av de kommuner som plötsligt drabbats av hög arbetslöshet är Årjäng. Där finns industrier i bilbranschen som inte förmår konkurrera med utlandet därför att vårt kostnadsläge är för högt. I flera andra kommuner i Värmland är det urusla konjunkturer i stål- och verkstadsindustri samt massaprisernas bottenläge och byggbranschens häftigt uppflammande kris som vållat arbetslöshet över det vanliga.
Landsbygdsproblem
Det finns få lediga platser att söka för dem som mister jobben. Samtidigt bör den dåliga ekonomin i jord- och skogsbruket uppmärksammas av regering och riksdag. I Värmland är omställningsersättningen en tillfällig räddning för många bönder. Men -- hur få avsättning för den nya ''grödan''?
Vi vill i detta sammanhang föreslå regeringen att omgående komma med förslag till riksdagen om återinförande av den så kallade kvittningsrätten. Genom den skatteminskning som uppstår vid förlustavdrag i jordbruksrörelser, har Värmland hittills fått behålla det mesta av det öppna kulturlandskapet som svenska folket numera betraktar som omistligt.
Kvittningsrätten gav många arbetstillfällen på landsbygden, bland annat genom förutsättningar för turistnäringen. I Värmland har turismen stor betydelse för sysselsättningen.
Byggarbetslösheten kan snabbt minskas
Ett snabbt återinförande av kvittningsrätten mellan olika förvärvskällor skulle alldeles säkert minska på byggarbetslösheten som för närvarande uppgår till cirka 20 procent i Värmland. I och med att reparationsavdragen försvann för mangårdsbyggnader, tillsammans med kvittningsrätten (i den så kallade skattereformen) har större delen av reparations- och upprustningsverksamheten i enskilt ägda fastigheter upphört.
Får fastighetsägaren göra avdrag i deklarationen får hon/han råd att anlita byggbranschens folk. Det är ett för staten billigt sätt att öka sysselsättningen.
Gör Värmland till turistprojekt!
Vi nämnde turismen som en angelägen näring. Nedgången i branschen är emellertid svårbemästrad om inte priserna kan pressas ned i hotell- och restaurangbranschen samt i övrigt där Sverigeturismen i dag framstår som dyrbar. Riksdagsbeslutet om sänkningen av momsen från 25 till 18 procent var förvisso en angelägen åtgärd. Men den torde vara otillräcklig för att locka fler utländska turister till Sverige.
Landshövdingen i Värmlands län och Värmlands turistråd har i fjol höstas hemställt hos regeringen att Värmlands län tillfälligt befrias från moms på turisttjänster för utländska besökare.
Vi motionärer ser detta som ett angeläget förslag som vi ställer oss bakom. Låt den värmländska turistnäringen få svara för ett pilotprojekt som bör kunna avläsas efter ett par år. Vi tror bestämt att det kommer att visa sig lönsamt för alla parter.
Det är nu Värmland behöver hjälp
Det är nu Värmland behöver hjälp från staten. Om ett par år då Sverige kommit in på den nya vägen kommer Värmland -- om satsningar görs nu -- att gå för egen maskin. Vi räknar nu med betydande satsningar i infrastruktur som tidigare också nya regeringen utlovat.
Sålunda är det av nöden att Värmland snabbt får en ny regional flygplats sedan nuvarande dömts ut av miljöskäl.
Eftersom nuvarande flygplats är statlig finner vi det naturligt att staten ikläder sig det ekonomiska huvudansvaret för nybygget på 250--300 miljoner kronor.
Vi vill samtidigt vädja till regeringen att snabbast möjligt handlägga flygplatsärendet för Värmland. Det är redan försenat ett par år. För närvarande sker reguljärtrafiken på dispens.
Flyg, tåg, vägar och sjöfart
Det behöver inte sägas eller skrivas att kommunikationerna är viktiga för orters och läns utveckling. Utan en ny flygplats kan vi börja avveckla Värmland och be staten om flytthjälp till invånarna.
Men -- naturligtvis måste vi också ha goda järnvägskommunikationer liksom ett gott vägnät, det vill säga bättre än i dag.
Inte sedan den borgerliga regeringsmajoritetens tid 1976--82 har Värmland fått riktigt rejält med pengar till vägbyggen. Det behövs mer till Värmland i vägbyggnadsanslag än det som ges i budgetpropostionen 1992/93. Bland annat behövs betydande vägsatsningar för bland annat skogs- och industritransporterna i Värmland.
Dessa vägar måste bli bättre!
Väg E 18 är en länk som kommer att inrymmas i ett nationellt gemensamt vägnät. E 18 är Värmlands pulsåder med stor betydelse för såväl lokal och regional som nationell och internationell trafik i östvästlig riktning. Men E 18 är ännu inte en verklig Europaväg. Bygg den färdig nu!
Andra viktiga transportleder i länet är väg 61 och väg 45 genom Fryksdalen. Väg 61 med sin knytning till den högt prioriterade riksväg 2 i Norge är inte minst viktig för den nationella och internationella trafiken och väg 45 som en del i den kommande inlandsriksvägen.
Väg 62 genom Klarälvsdalen är vissa delar i mycket dåligt skick. Det medför att berörda industriers relativa konkurrenskraft försämras.
Det är angeläget att också resterande investeringsbehov på väg 62 tillgodoses. Detta gäller även för väg 63, som är en viktig transportled mellan Bergslagen och Västsverige och för väg 64, den viktiga nord-sydliga väglänken i östra Värmland.
I ett skogs- och glesbygdslän som Värmland är det tertiära vägnätet av mycket stor betydelse. Standarden är dock låg och bärigheten motsvarar inte dagens krav.
Det finns anledning erinra om det avtal som träffades för en del år sedan mellan å ena sidan skogsindustrin och åkerierna och å andra sidan regeringen som lovade att höja bärigheten enligt framställda krav. Detta som en förutsättning för att få höja skatten på motordrivmedel med mera.
Skatten höjdes. Nu är det hög tid att förverkliga löftet!
Snabbtåg för Värmland
För att inte denna riksdagsmotion skall bli allt för lång vill vi nu hänvisa till dels andra motioner som vi väcker med anledning av budgetpropositionen, dels till den skrivelse som länsstyrelsen i Värmland avsände till regeringen den 28 oktober 1991. I den skrivelsen görs en rad framställningar som vi motionärer ställer oss bakom.
Behoven av upprustning i järnvägsnätet i och till Värmland, specificeras i skrivelsen. Vi skall här särskilt framhålla nödvändigheten av att den så kallade Svealandsbanan också sträcker sig till den västra delen av Svealand.
Det får inte bli så att höghastighetstågen viker av vid Värmlandsgränsen utan fortsätter till Kristinehamn (vars snabbtågförbindelser blir särskilt värdefulla om restiden till Stockholm kan nedbringas mot två timmar) och vidare till Karlstad--Kil--Arvika--Charlottenberg--Oslo.
I en riksdagsmotion tillsammans med partikollegor runt Vänern beskriver vi den stora betydelse som Vänersjöfarten har för bland annat Värmland. En övergång från landsvägstill sjötransporter är också angelägen ur miljösynpunkt.
Högskolan mycket viktig
I en motion om högskolan i Karlstad föreslår vi några angelägna utbildningsprojekt samt ökade forskningsresurser. Vi moderater ser högskolan och all annan nyttig utbildning som en av Värmlands viktigaste resurser. Utbildningsanslagen bör fördelas så att Värmland genom utökning av högskolan kan flytta fram sina positioner som ett lockande utvecklingslän för industrier.
I ytterligare en gemensam motion föreslår vi att Kristinehamns och Storfors kommuner inplaceras i regionalpolitiskt stödområde 2.
Samtidigt vill vi framhålla nödvändigheten av att jordbruket i Värmland inte hamnar i sämre läge vad gäller det så kallade Norrlandsstödet. Vi ser det som särskilt angeläget att värmländskt jordbruk finns med i denna form av regionalt statligt stöd med tanke på ett förestående svenskt medlemskap i EG, den europeiska gemenskapen.
Företagens renässans -- i Värmland
Självfallet förutsätter vi att Värmland bedöms på ett rättvist sätt när beredskapsmedel och anslag för regionala utvecklingsinsatser fördelas på länen. Vi vill också framhålla behovet av riskkapital till små och medelstora företag samt ökade rådgivningsinsatser för företagare. Det är, som det heter i regeringsdeklarationen, ''av största vikt... att små- och nyföretagandet får en renässans. Det är i detta företag som de nya företagen och de nya jobben finns. Det är nyföretagandet som måste bli ekonomins spjutspets mot framtiden.''
Vi motionärer vill placera Värmland och dess invånare mitt i detta dynamiska utvecklingsarbete. Och vi vill inte tappa tempo i denna inledning. För den skull behöver regeringen liksom riksdagen snabbt överväga vilka insatser som omedelbart skall göras i Värmland.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av åtgärder för att åstadkomma det omvandlingstryck som behövs för att snabbt få en positiv utveckling i Värmlands län.
Stockholm den 27 januari 1992 Göthe Knutson (m) Gullan Lindblad (m)