I budgetpropositionen anges att med glesbygd avses stora sammanhängande områden med gles bebyggelse och långa avstånd till sysselsättning eller service, samt skärgårdar och liknande områden. Det har ankommit på respektive länsstyrelse att avgöra vilka områden i länet som är att betrakta som glesbygd. Regeringen anser nu att länsstyrelserna i många fall definierat begreppet glesbygd alltför vidsträckt och gett stöd till tätortsnära landsbygd och centralorter. Man slår därför fast att länsstyrelserna helt bör avstå från att ge glesbygdsstöd till kommunernas tätorter eller orter av liknande typ. På samma sätt bör projektmedlen i ökad utsträckning tillkomma den rena glesbygden. Det kan bli aktuellt att minst hälften av projektmedlen skall avse glesbygdsinsatser.
För Kalmar län är glesbygdsstödet det enda tillgängliga regionalpolitiska åtgärdsmedlet. Länet uppvisar på en mängd områden såsom befolkningsutveckling, åldersstruktur, näringsgrensstruktur, inkomstnivå, utbildningsnivå, andel FoU-satsning m.m. mycket ogynnsamma statistiska data i förhållande till andra län. Arbetslösheten i länets nordligaste kommuner är för närvarande ca 5 % och med utfallande varsel framöver är det för dessa kommuner sannolikt, att den öppna arbetslösheten redan till sommaren uppnår 7 %. Mot bakgrund av länets situation har tilldelningen av resurser för regionalpolitiska åtgärder under många år varit snål.
Länet har vid fördelningen av glesbygdsstöd uteslutit samtliga tätorter med mer än 2 000 innevånare. Ytterligare reducering har skett av de större tätorternas närmaste glesbygd. Definitionerna bygger i princip på en diskussion i proposition 1981/82:113.
Kalmar län har för närvarande 88 tätorter jämnt spridda över länets yta. Om regeringens definition skulle gälla återstår för länet en mycket liten yta som glesbygd. Dessa områden rymmer endast några få procent av länets befolkning. Med ett sådant betraktelsesätt skulle Kalmar län i huvudsak sakna glesbygd. Detta överensstämmer varken med befolkningens eller vår uppfattning om länets förhållanden. I själva verket råder en stor överensstämmelse vad gäller levnadsbetingelser och service mellan den rena glesbygden och de små tätorterna. Antalet företag som erhåller glesbygdsstöd uppgår för närvarande till ca 90 per år. De livskraftiga projekten kommer i regel från de mindre tätorterna. En uteslutning av möjligheten till glesbygdsstöd till företag i dessa tätorter kommer att innebära en kvalitativ försämring av tillgängliga projekt. Samtidigt innebär stöd till små företag i länets mindre tätorter ett väsentligt bidrag även för den rena glesbygdens befolkning.
Med tanke på länets utsatta situation bör glesbygdsstödet till Kalmar län inte minska. Det får också anses rimligt att man även i fortsättningen lokalt får rätt att definiera begreppet glesbygd enligt tidigare riktlinjer.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om glesbygdsstödet.
Stockholm den 27 januari 1992 Lena Öhrsvik (s) Stig Alemyr (s) Birger Rosqvist (s) Bengt Kronblad (s)