Med den stora andelen sysselsatta inom jord- och skogsbruk, liten industrisektor och stor förvaltning har Gotlands län en unik ställning i landet. Det gör det svårt att hitta rimliga jämförelsetal vid tilldelning av bl.a. regionalpolitiskt stöd.
Jordbrukets betydelse
I inget län förutom Gotland har fler sin utkomst i jordoch skogsbruk än inom industrin. Det gör arbetsmarknadseffekterna vid omstruktureringar mindre tydliga. När på andra håll hela verksamheter läggs ner vid ett tillfälle och många ställs utan arbete på samma gång faller arbetstillfällena inom jordbruket bort ett eller några i taget men i en jämn ström. Det ger inga stora rubriker men är i längden lika förödande för ett län.
Vi står nu också inför hotet av en avveckling av en av våra livsmedelsindustrier, Roma sockerbruk, vilket ytterligare komplicerar situationen.
Den redan tidigare pågående strukturomvandlingen inom jordbruket har påskyndats av jordbruksomställningen, vilkens effekter kommer att påverka gotländsk arbetsmarknad i än högre grad framöver. Sysselsättningen inom jordbruksnäring och livsmedelsindustri måste tryggas.
Industriutveckling
Elektronik, gummi- och livsmedelsindustri, som är etablerade i länet, är alla exempel på näringar där utvecklingsarbete pågår och där det är viktigt att hålla jämna steg med framstegen i andra länder. Industrin måste få förutsättningar för detta viktiga arbete.
Hela industrisektorn är på Gotland mindre än i övriga län och behöver därför utvecklas. Den avveckling av högstprisskydd och Gotlandstillägg som regeringen föreslår skulle i stället motverka detta syfte, vilket vi tar upp i en särskild motion.
Överhuvudtaget är bekväma och praktiska transporter av både människor och gods till rimliga priser en nödvändighet om sysselsättningen inte skall hotas.
Tjänster
Tjänstesektorn har utvecklats på Gotland på senare år men riskerar att stagnera. De fördelar olika infrastrukturella insatser under 80-talet medförde behöver följas upp i takt med att utvecklingen går vidare. Vi tänker då inte bara på teknisk utveckling utan även på de ändrade politiska förutsättningarna i vår omvärld med bl.a. nya grannländer. Gotland kan i det sammanhanget bli en bas för den samlade kunskap om länder och företeelser runt Östersjön som nu blivit mer både tillgänglig och intressant.
Turismen
I hela landet har turismen sviktat de senaste åren. För Gotland blir detta särskilt märkbart då turismen är en av basnäringarna. Den pågående utredningen om Gotlandstrafiken har där stor betydelse men även möjligheten för löntagare i vanliga inkomstgrupper att överhuvudtaget resa på semester. Åtgärder som minskar inkomsterna för hushåll, särskilt med låg inkomst, får därför negativa effekter på Gotlandsturismen.
Infrastrukturella satsningar
I olika dokument och uttalanden från den borgerliga regeringen talas mycket om infrastrukturella insatser. Utfallet av dessa insatser har dock hittills varit magert för Gotlands del. Vi anser att medel som satsas i landet men av olika skäl, t.ex. bristen på järnväg och genomfartsvägar, inte kommer Gotland till del måste uppvägas av andra satsningar. Vi vill i sammanhanget även peka på det blygsamma utbud av högskoleutbildning vi idag har och påminna om att Gotland fortfarande är det enda svenska län som saknar egen högskola.
Offentliga sektorn
Gotland uppvisar också en stor andel sysselsatta inom den offentliga sektorn. Omstruktureringarna inom försvaret har fått och kommer att få ytterligare effekter på den gotländska arbetsmarknaden även om inga regementsnedläggningar är aktuella.
Med den politik som regeringen visar att den vill föra kan vi riskera stora neddragningar inom den offentliga sektorn. Arbetsuppgifterna finns i många fall kvar men vi kan inte räkna med att privata intressen skall ta regionalpolitiska hänsyn på det sätt som statsmakterna har haft möjlighet till. Vi tänker bl.a. på utlokaliseringar av statlig verksamhet.
Tipstjänst till Gotland
Bland mycket lyckade utlokaliseringar kan nämnas Penninglotteriet som nu är väl etablerat i Visby. När olika verk och myndigheter har flyttats ut i landet har man strävat efter att förlägga verksamheter med likartad eller angränsande inriktning på samma ort. Det är en i huvudsak bra princip vid utlokaliseringar. I konsekvens därmed anser vi att det nu är dags att även flytta över Tipstjänst AB till Gotland.
Kommunal ekonomi
Gotlands kommun är den klart största arbetsgivaren på ön. Om de förslag som framlagts av regeringen och den regionalpolitiska utredningen genomfördes skulle kommunen förlora närmare 200 miljoner kronor. Detta motsvarar nästan 1000 kommunanställda. Vi utgår från att en sådan utveckling inte kan tillåtas men vill peka på de effekter dessa förslag kan få.
Läget på arbetsmarknaden
När denna motion skrivs är den öppna arbetslösheten 1075 personer och har ökat med 50% den senaste månaden. Nästan 430 arbetslösa personer är efter någon form av insatser färdiga för arbetsmarknaden och drygt 140 kommer efter snart avslutad utbildning, militärtjänstgöring eller liknande att efterfråga arbeten. Därutöver är 666 personer arbetslösa på deltid. Som regering och riksdag torde vara medvetna om är vår arbetsmarknad begränsad och möjligheterna till dagpendling över kommungränsen obefintliga. Risken är mycket stor att situationen har förvärrats ytterligare innan motionen behandlas. Ändå hör Gotland till de län där de arbetsmarknadspolitiska medlen utnyttjats med både snabbhet och fantasi.
Den andra chansen
De neddragningar på vuxenutbildningens område som föreslås i budgetpropositionen förvärrar naturligtvis situationen ytterligare liksom den osäkerhet som kännetecknar byggnadssektorn till följd av genomförda, föreslagna eller uteblivna åtgärder från regering och riksdag.
Löneläget
Det finns även skäl att påminna om att Gotland har landets troligen lägsta medelinkomst. 1990 var den 98 600 kr. jämfört med 122 600 kr. för riket i dess helhet.
Kort- och långsiktiga insatser
Sammanfattningsvis finns det starka skäl att regeringen ägnar särskild möda åt att finna lämpliga åtgärder för att bevara och förbättra möjligheterna till utkomst på Gotland. 1985 tillsatte den dåvarande socialdemokratiska regeringen en utredning som fick namnet Avstamp Gotland. Med de ändrade förhållanden som nu råder finns anledning att ånyo göra en sådan genomlysning av länets möjligheter och problem. En sådan utredning bör kunna behandla även kortsiktiga förslag och insatser men ha sin huvudsakliga inriktning på långsiktiga åtgärder.
Då situationen på arbetsmarknaden idag är akut som ovan redovisats bör det därför även ankomma på regeringen att på lämpligt vis kompensera Gotlands län genom särskilda regionalpolitiska insatser i ett kortare perspektiv. En sådan insats kan vara att göra Gotland till ett tillfälligt stödområde. Detta bör ges regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en ny Gotlandsutredning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om särskilda regionalpolitiska insatser för Gotlands län.
Stockholm den 27 januari 1992 Ulla Pettersson (s) Bengt Kronblad (s) Eva Johansson (s)