I regeringsförklaringen uttalades att en sänkning av socialavgifterna kommer att vidgas till en större del av Norrlands inland. I budgetpropositionen har den geografiska omfattningen av socialavgiftsnedsättningen utökats. Det är en bra åtgärd som till en del undanröjer orättvisor mellan inlandskommuner som gränsar intill varandra.
Trots denna förbättring kvarstår en del orättvisor. Visserligen uppstår alltid gränsdragningsproblem när lättnader av ekonomisk karaktär ges till vissa områden. Det finns emellertid anledning att betrakta vissa regioner som en enhet. Det gäller Jämtlands län som är det enda län som i sin helhet ligger i inlandet och till stora delar i fjällområdet.
För att verkligen skapa likvärdiga förutsättningar i länet bör hela länet omfattas av stödområde ett med undantag av Östersunds tätort.
Utanför Östersunds tätort utgör Jämtlands län en enhetlig region med ungefär samma förutsättningar. Hela länet är således behäftat med samma svagheter som är utmärkande för ett glesbygdslän i Norrlands inland.
Åre och Bräcke kommuner omfattas av den utökade nedsättningen av socialavgifter. Det är däremot inte samma verksamheter som får del av nedsättningen som i grannkommunerna som tillhör stödområde ett. Det är främst turism och tjänsteföretag som gynnas medan tillverkningsindustrin inte åtnjuter någon nedsättning.
I Åre är det i huvudsak turism som är basnäringen medan Bräcke försöker åstadkomma arbetstillfällen inom bl.a. tillverkningsindustri i småföretag. Båda kommunerna har en svag industriutveckling och saknar större lönsamma tillverkningsindustrier.
Både i Åre och Bräcke behövs ett mera differentierat näringsliv för att på sikt åstadkomma en stabilare arbetsmarknad. Samma regler bör därför gälla för sänkta socialavgifter i dessa kommuner som i grannkommunerna. I första hand är det tillverkningsindustrin som bör föras till de verksamheter som omfattas av nedsättningen.
En annan konkurrenssnedvridning som utgör ännu ett argument för att hela länet borde vara i stödområde ett uppstår i Östersunds kommun. De glesbygder som tillhör Östersunds kommun hör inte till något stödområde men har samma förhållanden som de kommuner som gränsar intill. Dessa kommuner tillhör stödområde ett och åtnjuter nedsättning av socialavgifter och är även berättigade till lokaliseringsstöd vid investeringar och andra stödformer.
Konkurrenssituationen blir helt snedvriden för ett företag, t.ex. det sågverk, som ligger på gränsen till grannkommunen. Detta företag skall konkurrera med ett sågverk som har tillgång till alla de stöd som tillfaller stödområde ett.
Det är inte rimligt att det inom samma län skall uppkomma sådana situationer. Åtgärder bör vidtas för att skapa likvärdiga konkurrensförhållanden i Jämtlands län. Detta bör ske inom de befintliga ekonomiska ramarna. Det bör även undersökas om det är möjligt att med hjälp av länsanslaget göra omfördelningar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stödområdesindelningen i Jämtlands län.
Stockholm den 27 januari 1992 Ingrid Hemmingsson (m)