Ett initiativ från regeringens och riksdagens sida i form av särskilda åtgärder är nu högst nödvändigt. Tidigare har riksdagen tagit beslut vad gäller bl.a. Norrlands inland.
Erfarenheterna från dessa specialsatsningar bör tillvaratas i utformandet av vissa specifika åtgärder till gagn för en arbetsskapande politik för Värmland.
Länet har idag en kraftigt ökande arbetslöshet. Arbetstillfällena inom basnäringarna skogs- och stålindustrin har under de senaste decennierna minskat kraftigt.
Effekterna av de senaste decenniernas lågkonjunkturer har satt sina tydliga spår i länet.
Det finns möjligheter till investeringar som skulle skapa arbetstillfällen omedelbart och vara investeringar för framtiden. Därmed skulle dessa insatser betraktas som långsiktiga strukturella åtgärder och kunna finansieras över en längre tidslängd än ett budgetår.
Jag vill här peka på några områden som borde ingå i ett långsiktigt investeringspaket för länet.Inom kommunikationsområdena järnvägar, vägar och telenät finns stora möjligheter till reparations- och nyinvesteringsarbeten.Utvecklingen av Vänersjöfarten med hamnbyggnation och rationell drift måste nu ges en verklig substans och inte stanna vid ett evigt utredande. Det finns konkreta förslag att ta fasta på. Ur miljösynvinkel är detta också ett angeläget utvecklingsområde vad gäller transportpolitik.Utbyggnaden av högskolan i Karlstad måste kraftigt prioriteras. Vänsterpartiet föreslår i annan motion ett extra anslag om 10 miljoner kronor till förstärkande åtgärder för forskningen vid högskolan i länet. Inför nästa års forskningspolitiska proposition skall högskolan vara bland de högskolor och universitet som har fasta forskningsresurser. Värmland borde tilldelas medel för högre teknisk utbildning. Karlstad måste prövas som lokaliseringsort för den nya tekniska högskola som vänsterpartiet föreslår inrättas i Sverige.Av de ytterligare 4 000 årsstudieplatser som vänsterpartiet föreslår till dimensioneringsökning av högskolan så bör högskolan i Karlstad tilldelas 100--200 platser. Lejonparten av dessa platser torde läggas på fristående kurser.En översyn för ökat utbud och förbättrad samverkan bör göras vad gäller gymnasieskolans och Komvuxutbildningar i länet. Regeringens förslag om stora nedskärningar på Komvux- anslaget är ytterst allvarligt för länet. Värmland behöver en genomsnittligt högre utbildningsnivå än idag och därför behöver Komvux snarast byggas ut.I annan motion till riksdagen föreslår vi från vänsterpartiets sida att den så kallade turistmomsen tas bort. Detta är naturligtvis till gagn för länets turistanläggningar. Utöver denna positiva åtgärd bör en utveckling av nuvarande utbud göras. Detta kan ske dels genom en ökad samordning av det samlade utbudet och ett ökat samarbete med t.ex. näringsidkare inom transportbranschen. Dels kan fortbildningsinsatser av arbetande inom turistbranschen vara ett verksamt sätt att utveckla näringen.Vidare bör i ett samlat grepp för särskilda åtgärder för länet prövas utlokalisering av statligt verk eller myndighet. Jag anser att den nya servicemyndighet som planeras för högskolans del med fördel kan lokaliseras till Värmland.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för Värmland.
Stockholm den 24 januari 1992 Björn Samuelson (v)