Den stora utmaningen under det närmaste årtiondet blir att möta växande krav på dynamik och mångfald utan att ge avkall på grundtrygghet och välfärd för alla. De kollektiva lösningarna kommer under sådana förhållanden att i många fall ha spelat ut sin roll. Det personligt unika måste ges större plats utan att man därför ger avkall på solidaritet och jämlikhetssträvanden.
Utrymme måste exempelvis skapas att lösa barnomsorg och äldrevård mer individuellt än idag. Det egna sparandet måste stimuleras och eget företagande främjas.
Själva grundvalen för ett sådant förhållningssätt och ett sådant politiskt handlande är respekten för människors lika värde.
Skåne -- region med goda förutsättningar
Utvecklingstendenserna nationellt och internationellt påverkar i högsta grad en region som Skåne. Skåne framstår samtidigt i många hänseenden som en gynnad region med goda förutsättningar att möta 1990-talets och 2000-talets utveckling.
Närheten till kontinenten innebär extra starka internationella impulser. Förändringarna i Tyskland, Polen, Baltikum och övriga f.d. Sovjetunionen öppnar portar både till nya marknader och turistmål. Skåne har på motsvarande sätt öppnats för befolkningen runt södra Östersjön. Förutsättningar finns för att utveckla ett nytt ''Hansa- samarbete'' eller annat regionalt samarbete runt södra Östersjön.
Sunds- och östersjöförbindelserna
Färjetrafiken och andra förbindelser med kontinenten är redan under stark utbyggnad. Verksamheten som sådan ger upphov till nya arbetstillfällen och kontakter. Samtidigt förbättras exportförutsättningarna för skånska företag. Turistutbytet underlättas. Inte bara tillverkande företag utan också byggföretag och tjänsteföretag drar därmed nytta av utbyggda sunds- och östersjöförbindelser.
En fast förbindelse över Öresund ändrar i princip inte på dessa förhållanden. Den gynnar i första hand närkontakten mellan Malmö och Köpenhamn. Framför allt för den tunga trafiken till kontinenten blir omvägen över Danmark för lång för att landsvägen skall bli konkurrenskraftig. I varje fall gäller det så länge det inte finns någon fast förbindelse mellan Danmark och Tyskland annat än via Jylland.
När det gäller Öresund är behovet störst av en fast järnvägsförbindelse, som av miljöskäl och ekonomiska skäl enligt vår uppfattning bör byggas som en järnvägstunnel. Tunnel kommer också på ett annat sätt än hittills att ge Kastrup förbindelse med det svenska järnvägsnätet. Det kan indirekt Sturup få nytta av genom ökad charter- och frakttrafik.
Nätet av färjeförbindelser behöver förstärkas med bl.a. en permanent förbindelse Simrishamn--Bornholm.
Kraftig strukturomvandling
Skånskt näringsliv har fortfarande stark tonvikt på ''mogna'' branscher, bl.a. livsmedelsindustri, byggmaterielindustri, kemisk industri och verkstadsindustri. Det betyder att man kan förutse en extra kraftig strukturomvandling i Skåne, särskilt som också jordbruket är utsatt för en sådan. Förhållandet märks i första hand under lågkonjunkturer.
En delvis ny näringsstruktur måste framför allt ta sikte på mer högteknologi, utnyttjande av ny bioteknik och etablering av fler tjänsteföretag. Utvecklingen kan påskyndas genom bättre samarbete mellan näringslivets organisationer, kommuner och forskningscentra i både Sverige och Danmark.
Förhållandena i jordbruket påverkas inte minst av avregleringen. Den påverkar också i högsta grad livsmedelsindustrin.
Tack vare goda naturliga förutsättningar och stark konkurrenskraft i övrigt bör det skånska jordbruket ändå klara sig bra. Närheten till stora marknader blir allt viktigare även för jordbruket. Livsmedelsindustrin i Skåne bör ha goda förutsättningar att konkurrera även på en stor europamarknad.
Korta avstånd
De korta geografiska avstånden i Skåne innebär allmänt en viktig konkurrensfördel. Landskapet kan redan i stor utsträckning betraktas som en enda arbetsmarknad. Naturskönt boende både vid kusten och i inlandet skapar goda möjligheter till fortsatt utveckling över hela landskapet.
Takten i utvecklingen på olika orter är dock ofta beroende av förbättrade väg-, buss- och järnvägsförbindelser. Speciellt gäller det de östra och norra delarna av landskapet. Kommunal och annan service behöver i många fall också decentraliseras. Samarbetet behöver utvecklas över kommun-, landstings- och länsgränserna. Inte minst i planeringssammanhang behöver Skåne oftare ses som en enhet.
Goda utbildningsmöjligheter
Utbildningsmöjligheterna i Skåne är goda men resurserna ojämnt fördelade.
Samarbetet är delvis dåligt t.o.m. mellan Lund och Malmö. Det får bl.a. till följd att en oproportionerligt stor del av dem som får sin utbildning i Lund lämnar den egna regionen för i första hand Stockholm. Många skånekommuner har anmärkningsvärt liten andel högutbildade i arbetskraften, något som påverkar både inkomstnivån och utvecklingsmöjligheterna.
En medveten skånesatsning på utvecklingsföretag bör förhållandevis fort kunna ändra på det förhållandet. Nya utbildningsresurser på högskolenivå behöver i första hand tillföras Malmö och Kristianstad. Många orter i Skåne utgör också naturliga platser för lokalisering av utvecklingscentrum för bioteknik, bioenergi m.m.
Sammanhållen region
Skåne utgör en naturligt sammanhållen region både näringsmässigt och kulturellt. Det finns en stark skånsk identitet. Det ger Skåne extra styrka i tävlan med andra motsvarande regioner i Sverige och Norden.
I gamla spår...
Valet för Skånes del står i ovanligt hög grad mellan att försöka vidareutveckla den existerande näringsverksamheten och strukturen och att medvetet skapa förutsättningar för att ta tillvara nya utvecklingsbetingelser.
Småföretagsamheten har medvetet eller omedvetet fått stå tillbaka för större företag. Få insatser har gjorts för att locka flera av dem som lämnar universitetet i Lund att stanna i regionen. Tjänste- och serviceverksamhet med anknytning till tillverkningsindustrin har ökat i omfattning. Exempel är reklambyråer och maskinservice. Annan privat tjänsteverksamhet liksom statlig verksamhet har utvecklats svagt. Förutom sysselsättningseffekter har det fört med sig att Malmö och Skåne minskat i betydelse som beslutscentrum i landet.
...eller i nya
Gamla industrier måste ersättas med nya teknikindustrier, tjänsteverksamhet, turism m.m. Kommunerna, näringslivets organisationer och högskolorna måste ta på sig en mer aktiv roll för att få till stånd ny näringsverksamhet.
Den sysselsättningsmässigt viktigaste förändringen blir under sådana betingelser att servicenäringarna ökar i betydelse. Turismen har förutsättningar för ett uppsving i hela landskapet.
Omställningsmöjligheterna inom jordbruket är goda när de naturliga förutsättningarna för jordbruk är så bra som i Skåne. Ökad inriktning är naturlig på råvaruproduktion för industrin, energiproduktion m.m. Med ökad användning av etanol som bilbränsle kan en etanolfabrik byggas i regionen.
Fritidsjordbruk kan väntas bli fortsatt populärt. Samtidigt får man räkna med att företagen drivs mindre intensivt än hittills, ofta kanske bara med hästar eller betesdjur.
Uppsving för inre Skåne
Med en mindre storföretagsbetonad, mer kunskapsbetonad och mer tjänsteinriktad näringsverksamhet i regionen har de inre delarna av regionen goda förutsättningar för ett uppsving. Den i relativa tal snabba befolkningsökningen i flera av kommunerna längs länsgränsen har i så fall förutsättningar att fortsätta. Orter som Hörby, Sjöbo och Klippan bör ha betydande dragkraft på mindre industrier tack vare bl.a. lägre markpriser och korta avstånd till de större tätorterna. Men framför allt bör sådana orter attrahera som bostadsorter.
Utbyggnaden av högskoleväsendet har också möjligheter att få andra spridningseffekter. T.ex. Svalöv och Hammenhög är naturliga platser för utvecklingscentra för bioteknik. Treåriga yrkeslinjer på gymnasieskolan kommer också att betyda mycket för många skånska kommuner.
Småorternas utvecklingsmöjligheter förstärks ytterligare om möjligheterna ökar att driva vårdverksamhet m.m. som kooperativ, genom föreningsverksamhet och i andra privata former. Också kulturella aktiviteter behöver stimuleras. Med ett nytt länsparlament som huvudman för teaterverksamheten i länet finns förutsättningar att ge hela Skåne möjligheter till teater. Detsamma gäller museiverksamheten.
Framför allt måste dock den lokala kulturen främjas. Våra folkhögskolor har förutsättningar att fungera som centra för hembygdsarbete, frivillig studieverksamhet och föreningsaktiviteter.
För att Skånes goda förutsättningar skall kunna tas tillvara krävs olika åtgärder av vilka vi särskilt vill framhålla följande:Länsparlament i Skåne.Gemensam sjukvårdsorganisation för hela Skåne.Mer av vården i privata former t.ex. kooperativ.Drift av bl.a. bibliotek och idrottsplatser i föreningsregi.Tågtunnel från Malmö till Köpenhamn.Permanent färjelinje Simrishamn-- Bornholm.Dubbelspår på hela Västkustbanan och dragning av banan förbi Landskrona.Elektrifiering av banan Malmö--Ystad--Simrishamn och dragning av banan förbi Sturup.Regionaltåg som komplement till Pågatågen.Utbyggd länstrafik med bussar till kommuncentra i det inre av Skåne.Övergång till etanoldrivna bussar i Malmö, Helsingborg, Lund, Kristianstad och Ängelholm.Utbyggnad av högskoleutbildning även i Malmö och Kristianstad. Forskningscentra för bioteknik i t.ex. Svalöv och Hammenhög.Nya företagsbyar typ Ideon i Helsingborg, Hässleholm och Kristianstad.Utbyggda treåriga yrkeslinjer på länets gymnasier.Omvandling av Malmö stadsteater till en regional teater för Skåne med utbyggd ambulerande teater.Utbyggd länsmuseiorganisation. Inrättande av konsthögskola i Malmö--Lund-området. Omvandling av folkhögskolorna till centra för frivillig studieverksamhet, hembygdsarbete m.m.Satsning på Helsingborgs symfoniorkester.Regional börs.Utökat samarbete universitet--näringsliv.Utbyggt Hansa- samarbete runt södra Östersjön.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av åtgärder för att ta tillvara utvecklingsmöjligheterna i Skåne.
Stockholm den 24 januari 1992 Ulla Tillander (c) Bertil Fiskesjö (c) Ingbritt Irhammar (c)