I slutet av november meddelade företaget Böhler- Uddeholms styrelse att man hade för avsikt att minska arbetsstyrkan på Hagfors Järnverk med ca 500 anställda. Fullföljs de planer som därefter har presenterats blir minskningen tyvärr ännu större -- ca 600 anställda. Den aktuella siffran som man nu förhandlar om är den första delen på 350 anställda. Detta händer enbart ett halvår efter att det österrikiska statliga stålföretaget köpte Uddeholm- Tooling, med löften om både fortsatt drift och ersättningssysselsättning vid eventuella förändringar. Vi måste få hjälp av regeringen för att följa upp dessa utfästelser.
Viljan att leva upp till de utfästelser man gjorde tidigare under året ser inte ut att vara särskilt stor. Efter dessa mycket negativa beslut har tyvärr andra företag också meddelat nedläggningar eller att man kommer att flytta verksamheten från orten, däribland Primus-Sivert som avskedar Storas skogskontor och Vägverkets verksamhet.
Sammanlagt innebär enbart dessa tre åtgärder en ytterligare minskning med ca 50 arbetstillfällen. Hagfors är redan i dagsläget hårt drabbat av tidigare förändringar, som lett till stora sysselsättningsminskningar. Möjligheterna att pendla till orter med bra arbetsmarknad saknas. Detta har lett till att befolkningen har minskat från 21 000 invånare år 1960 till 16 000 invånare 1991. Detta är bland de största minskningarna i landet.
En uppflyttning till stödområde 1 är nödvändigt med anledning av den negativa utveckling som pågår.
Hagfors--Munkfors-området har en arbetsmarknad med stark dominans på den privata sidan av Uddeholm-Tooling. Det är viktiga exportindustrier. Exportvärdet var 1990 ca 3 miljarder kronor. Trots detta har järnvägen lagts ner och vägarna är av dålig standard. Det borde egentligen vara helt naturligt att man satsade ordentligt på bra kommunikationer, till så viktiga industriorter där de verkliga behoven finns, om industrin skall överleva.
Snabba åtgärder måste sättas in för att förbättra transportmöjligheterna. Stora satsningar måste till både på väg 62 och 240. Frågan om att lägga nytt järnvägsspår med normalbredd mellan Hagfors och Deje bör återigen prövas. I dag ser det nästan omöjligt ut att rädda Hagfors som industriort, men det får inte vara så i framtiden. Utöver vad företaget kan göra, det kravet skall givetvis ställas, och länsmyndigheterna, måste vi få kraftfulla statliga insatser. Om inte särskilda insatser kommer till stånd riskerar vi att få en fortsatt ökad negativ utveckling, som närmar sig utplåning av både sysselsättning och värdefull industri på sikt. Viktiga etableringar av tjänsteföretag har kommit till stånd. Vi behöver stöd för att denna utveckling skall fortsätta och om möjligt öka.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Hagfors kommun flyttas upp till stödområde 1,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att upprustning av väg 62 genom Klarälvdalen får högsta prioritet,1
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att återigen pröva frågan om normalspårvidd på NKlJ-banan,1
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den reguljära flygtrafiken Hagfors--Stockholm får ett särskilt stöd,1
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att särskilda medel avsätts för att skapa ny sysselsättning och lindra problemen, särskilt för de personer som kan komma att friställas.
Stockholm den 23 januari 1992 Bo Finnkvist (s) Magnus Persson (s) Kristina Svensson (s) Jarl Lander (s) Lisbeth Staaf-Igelström (s)
1 Yrkandena 2--4 hänvisade till TU