Östergötland har en unik tillgång i sina kust- och skärgårdsområden. Skärgården är en angelägenhet för hela länet, inte bara för skärgårdskommunerna. Närheten till skärgården med allt vad den har att erbjuda av naturupplevelser och rekreation är en tillgång också för de större kommunerna Norrköping och Linköping.
En levande skärgård är viktigt både av regionalpolitiska och säkerhetspolitiska skäl. Det kan bara åstadkommas om man på olika sätt underlättar för människor att permanent bo och arbeta där. Valdemarsviks kommun omfattades tidigare av särskilda stödåtgärder i enlighet med dåvarande stödområdesindelning. Ett viktigt instrument för att upprätthålla sysselsättningen i skärgården och övrig glesbygd i länet är glesbygdstödet som ingår i det s.k. länsanslaget. Av totalt 1 000 milj.kr. som regeringen anslagit för regionala utvecklingsinsatser (D2.-anslaget) 1992/93 har 9,75 milj.kr. fördelats till Östergötlands län. Med hänsyn till de stora behov som föreligger i vårt län på grund av många småkommuner med sviktande befolkningsutveckling och stor arbetslöshet samt stora skärgårdsområden anser vi att Östergötland bör tilldelas en större andel, beräknad till 13 milj.kr. av det totala D2.-anslaget.
Villkor för året-runt-boende i skärgården
Allt fler skärgårdshemman övergår i utbors ägo och permanentboende omvandlas till fritidsboende. Den stora efterfrågan på sommarhus innebär att marknadspriserna pressas upp till helt orimliga summor. Det omöjliggör för många ortsbor och andra som tänkt sig permanentboende att köpa fastigheten. Den som äger och verkar på sin skärgårdsfastighet utan avsikt att sälja får också vidkännas utvecklingen genom mångdubbelt högre taxeringsvärde än vad som åsätts motsvarande fastighet belägen i inlandet. Fastighetsskatten som grundas på taxeringsvärdet kan bli så hög att man tvingas sälja.
Riksdagen bör ge regeringen till känna att det bör undersökas om fastighetsskatten för dem som bor permanent i attraktiva skärgårdsområden i stället kan grundas på något annat mera ''rimligt'' värde.
Skärgårdstransporter
I riksdagens beslut om trafikpolitiken inför 90-talet fastställdes fem trafikpolitiska mål. I ett av dessa sägs att ''Infrastrukturen och kommunikationerna har en närmast historisk roll som redskap för regionalpolitiken. Även fortsättningsvis bör transportsystemen utformas så att det bidrar till att åstadkomma en balanserad befolkningsutvecklingsutveckling och tillgång till arbete, service och en god miljö i alla delar av landet.''
För en levande skärgård har detta särskilt stor relevans. Väl fungerande transporter har en avgörande betydelse för öbornas möjligheter att bo kvar och finna sin utkomst i skärgården.
För den som bor på en ö utan bro- eller färjeförbindelse kan transporterna vara både besvärliga och kostsamma. För att underlätta härvidlag kan kommuner och länsstyrelse med stöd av glesbygdsförordningens paragraf 37 utge transportstöd för vissa transporter. Detta får dock enligt samma förordnings paragraf 40 utbetalas bara i ett ''inledningsskede'' i högst tre år. Sådant transportstöd infördes 1980 av Östgötaskärgården. Stödet visade sig fylla ett stort behov och var till stor nytta för näringarna på öarna. Behovet kvarstod naturligtvis också efter tre år och länsstyrelsen i Östergötland såg sig därför tvungen att använda sig av andra vägar för att ändå tillgodose de stora behov som transportstödet fyller.
Denna treårsregel motverkar länsstyrelsens viktiga arbete för en levande skärgård och missgynnar skärgårdsborna. Därför bör glesbygdsförordningen ändras så att statligt transportstöd kan utgå utan denna begränsning. Det kan också ses utifrån ett rättviseperspektiv. Den öbo som har en fast färjeförbindelse eller en bro till sin ö har ju därigenom fått ett permanent statligt stöd för sina transporter. Också för att utjämna dessa skillnader bör transportstöd kunna utgå utan tidsbegränsning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna behovet av att fördelningen inom D
2-anslaget justeras så att Östergötland tilldelas 13 milj.kr. för regionala utvecklingsinsatser,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att undersöka annan lämplig beräkningsgrund för fastighetsskatten på fastigheter i attraktiva skärgårdsområden än taxeringsvärdet i syfte att skatten bättre skall anpassas till fastighetens bruksvärde,1
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behov av att ändra glesbygdsförordningen så att statligt bidrag kan utgå till transportstöd i skärgården utan den begränsande treårsregeln.
Stockholm 23 januari 1991 Viola Furubjelke (s) Maj-Inger Klingvall (s) Berit Löfstedt (s) Inge Carlsson (s) Sonia Karlsson (s) Ingvar Björk (s) Lars Stjernkvist (s)
1 Yrkande 2 hänvisat till SkU