Utflyttningen av unga kvinnor från skogslänen är enligt samstämmiga bedömningar ett av de största hoten mot en positiv glesbygdsutveckling. Ett särdrag på den kvinnliga arbetsmarknaden i skogslänen är att den är mer begränsad än i andra regioner. Det här är en viktig orsak till att så många unga kvinnor väljer att flytta från landsbygden. Vi förtroendevalda kvinnor från skogslänen fick, inte ett brev, men ett ''fax'' från en ung kvinna från vår region. Vi vill i en motion förmedla hennes tankar och önskemål till riksdagen.
Att vara ung i dag innebär mycket. Livet är fyllt av förväntningar och förhoppningar men också av krav och en hel del ''måsten''. För oss tjejer som växer upp i skogslänen är frågorna om framtiden många.
Jag, Vicki, en 17-årig tjej, har växt upp, bott och fått min grundläggande utbildning i ett av våra skogslän, i ett samhälle som i stort sett har levt av skogen och andra naturresurser. Detta har skapat arbetstillfällen, gett människor möjlighet till bra bostäder, utbildning på hemmaplan. Vi har också fått möjligheter att utvecklas som människor samtidigt som vi har haft vacker natur att vistas i på vår fritid.
Men vad kommer framtiden att erbjuda mig som en tjej i glesbygd? Jag har mina egna visioner. Vill ni som förtroendevalda hjälpa mig och mina vänner att skapa möjligheter så att vi kan bo och verka i den del av landet som våra föräldrar har valt och som även vi vill välja för vår framtid?
Utbildning
I dag har de flesta ungdomarna möjlighet att komma in på gymnasiet efter grundskolan. Jag tycker att det är viktigt att kommunerna fortsätter att bygga ut gymnasieskolan. Men också att man noga planerar vilka gymnasieutbildningar som behövs, inte enbart på en enstaka ort utan i ett större geografiskt område. Vår utbildning är ju ändå grunden för arbetslivet.
Efter gymnasiet skulle jag gärna fortsätta studera vidare på någon högskola. De flesta högskolorna i skogslänen är små eller mellanstora. Trots detta är det viktigt att våra högskolor kan ge oss utbildningar, så att vi kan få jobb i våra hemkommuner, när vi är färdiga med studierna. En välplanerad utbildning på nära håll lockar oss ungdomar att studera på hemmaplan och ger då mer kunskaper på alla nivåer. Våra högskolor skall också ha lika hög kvalitet på sin undervisning som högskolorna i resten av landet. Därför tycker jag att de också skall ha resurser för forskning.
Många av våra högskolor har prövat distansutbildning. Det är ett bra alternativ speciellt för oss ungdomar, men även för våra föräldrar som vill studera. Vi kan då bo, studera och t.o.m. sköta hemmet samtidigt. Det skulle bli mycket billigare. Det finns säkert behov av ännu mer distansutbildning, med hjälpmedel som t.ex. interaktiv TV- utbildning. Den är särskilt lämpad för vuxna, som på grund av arbete, ekonomi och familj inte på heltid kan studera på en annan ort.
Många av oss måste ändå söka till utbildningar på andra orter längre bort från hemorten. Då är det viktigt att vi vet att det finns arbete och en levande bygd att komma till när vi studerat färdigt. Det kommer säkert att behövas olika åtgärder för att locka oss hem.
Tänk om jag måste göra ett uppehåll i studierna! Tänk om jag blir för gammal att gå i gymnasieskolan! Tänk om jag inte får behörighet att söka in på högskolan! Ja, då måste den kommunala vuxenutbildningen finnas kvar, annars blir jag helt låst. Jag får annars varken fortsatt utbildning eller ett arbete.
Arbete
Tyvärr har många unga kvinnor redan lämnat mina hemtrakter. En del på grund av utbildning på annan ort, en del på grund av arbetslöshet. I våra trakter har det oftast varit de manliga arbetsplatserna som har dominerat, t.o.m. de flesta arbetsmarknadspolitiska åtgärder har varit inriktade för det manliga arbetet.
Men under de senaste åren har faktiskt utvecklingsfonden tillsammans med kommunen startat särskilda utbildningar och kurser för kvinnor. Det har gjort att vi i mitt län har flera kvinnor som startat egna företag. Men nu verkar det som om det är slut med detta eftersom den borgerliga regeringen nu har föreslagit att utvecklingsfonderna skall få mycket mindre pengar att röra sig med. Det är synd eftersom det hos oss gäller att hitta nya sätt att skapa arbetsplatser.
Många av de unga tjejerna som har flyttat härifrån har gjort det eftersom de inte har fått ett arbete som det går att försörja sig på. De arbeten som finns här för tjejer är oftast deltid och en deltidslön kan man inte klara att försörja sig på. Jag tycker att det är jätteviktigt att de arbeten som finns ger möjlighet till att arbeta heltid om man vill det.
En stor del av de kvinnor som jag känner arbetar inom vård och omsorg. Nu föreslår den borgerliga regeringen en nedskärning av statsbidragen till kommuner och landsting och det finns en stor oro bland kvinnorna här i glesbygden. Försvinner de sista kvinnoarbetsplatserna? Här hos oss betyder arbeten inom kommuner och landsting oerhört mycket. Många av oss arbetar där och genom att barnomsorgen och äldreomsorgen fungerar kan vi också få ett arbete.
Vad har en ungdom att komma hem till, om det inte finns arbete, och om du får ett arbete finns det ingen barnomsorg, äldreomsorg eller sjukvård på nära håll?
Om jag och mina vänner ska stanna kvar här så måste det finnas flera arbetsplatser, olika typer av arbete att välja på. Varför inte flytta några statliga verk, fackförbund eller folkrörelser till skogslänen. Det börjar bli trångt i storstäderna. De nya telekommunikationerna gör det möjligt att arbeta med många nya och gamla arbetsuppgifter även i våra län.
Om vi får ett arbete och vill flytta tillbaka till hemorten är flyttkostnaderna ett hinder. Då skulle det vara bra att få ett återflyttningsbidrag. De som får flyttningsbidrag i dag flyttar som regel åt andra hållet, från landsbygd till större orter. Jag vill att bestämmelserna blir sådana att jag, när jag får ett arbete på min hemort, kan få flyttningsbidrag, även om jag har ett arbete på den ort jag flyttar från. Det skulle innebära att fler unga kvinnor kan lockas att flytta tillbaka till hembygden även om de har ett arbete på annat håll.
Kommunikationer
För oss är det viktigt med kommunikationer. Det är långt mellan skolorna, det är långt till arbetet, det är långt mellan orterna och det är långt till regioncentra.
Bilen är ett måste i våra trakter. Därför hoppas jag att teoridelen för körkort införs i gymnasieutbildningen. Jag har hört att det finns försöksverksamhet som ger arbetslösa kvinnor möjlighet att ta körkort med hjälp av AMU. Detta måste vara bra för alla kvinnor i glesbygd.
Men de allmänna kommunikationerna bussar, tåg och flyg bör förbättras. Det skulle också vara bra för vårt näringsliv. Det är också viktigt att telekommunikationerna byggs ut.
Bostäder
För att kunna leva, studera och arbeta måste man ha en bra bostad. Vi kanske inte har direkt bostadsbrist, men ofta finns det inte mindre bostäder, hyres- eller bostadsrätter för oss yngre eller de äldre som inte orkar ha ett eget hus. Som ung har jag inte råd att köpa, därför vill jag att kommuner planerar fler bostäder som är anpassade till olika generationer.
Kultur och fritid
I våra trakter har vi gamla kulturtraditioner. Tyvärr har det ofta blivit den manliga kulturen och fritiden som har fått stöd, bandyplan, jaktskyttebanor osv. Jag har inget mot bandy, jakt och fiske, de är en del av kultur i skogslänen, men vi tjejer behöver också utveckla vår kultur och fritid. Som ett exempel vill jag ta hästsporten. Jag har själv deltagit i ridning och fått betala en terminsavgift på 600 kronor.
Studiecirklar och andra föreningsaktiviteter har alltid varit grunden för vår verksamhet och detta stöd kommer vi behöva även i framtiden. Därför kommer en nedskärning av statsbidragen inom detta område att slå hårt mot oss ungdomar i glesbygden.
EG och kvinnorna i skogslänen
Hur blir det när vi kommer med i EG?
Det får inte bli så att bara de som bor i tillväxtregionerna, får fördelar av ett medlemskap eller de som är välutbildade, språkkunniga och fria att välja om de vill flytta inom EG.
Jag vill inte att vi i glesbygden bara ska få nackdelar av ett medlemskap; vi som bor i bygder där de flesta arbetar med vård, omsorg och utbildning. Vi måste i Sverige se till att vi har råd med en gemensam sektor, lika stor som i dag. Vi måste själva få bestämma över våra skatter.
Vi kvinnor i glesbygden är beroende av en regering som för regionernas talan och en aktiv regionalpolitik. Därför är det viktigt, att vår regering och riksdag får föra en egen regionalpolitik även inom EG.
När vi ska folkomrösta om EG-medlemskapet måste vi få lära oss mer om och diskutera kvinnorna och regionalpolitiken.
Sammanfattning av Vickis krav
Vi anser att Vicki har berättigade krav och önskemål. Vill vi att unga flickor skall leva och bo i glesbygd och på landsbygd och då måste vi också vara beredda att ge dem förutsättningar för detta. Därför ställer vi upp för Vicki och hennes medsystrar och sammanfattar önskemålen på följande sätt:Kommunerna måste ges ekonomiska möjligheter att bygga ut den treåriga gymnasieskolan. Högskolorna i skogslänen måste byggas ut, både till omfattning och med resurser för forskning. Distansutbildningen är viktig i glesbygden. Staten måste stimulera en utbyggnad.Den kommunala vuxenutbildningen är viktig för att ge alla som behöver det en behörighet till att studera vid högskolan eller för att skaffa sig en gymnasiekompetens.Ett återflyttningsbidrag skulle stimulera kvinnor att flytta tillbaka till sina hembygder. Inför ett sådant. Utvecklingsfonderna betyder mycket för skogslänen och kvinnorna. Därför måste de ha ekonomiska förutsättningar att även fortsättningsvis stödja kvinnor i glesbygd.Den som vill ha heltidsarbete måste ges den möjligheten när arbetstillfällen finns. Lagstifta om deltidsanställdas rätt till heltidsarbete i sådana fall.Den offentliga sektorn betyder mycket för kvinnornas möjligheter till arbete. Vi motsätter oss den borgerliga regeringens nedskärning i den offentliga sektorn.Utbyggda kommunikationer, både kollektivtrafik och telekommunikationer, är viktigt för kvinnorna i skogslänen.Kvinnorna måste ges möjligheter till körkortsutbildning. Denna kan ges i gymnasieskolan men också inom arbetsmarknadsutbildningens ram. Stimulera byggande av hyres- och bostadsrätter på landsbygden.Kvinnors behov av kultur och fritid måste respekteras i hela landet. Detta måste stimuleras t.ex. med hjälp av statliga bidrag för anläggningar som gynnar kvinnors kultur och fritid. Se till att en rättmätig del av de satsningar som görs på kulturområdet kommer kvinnorna till del.Folkbildningen betyder mycket för kvinnorna i skogslänen. Anslagen till folkbildningen får inte skäras ner på det sätt som den borgerliga regeringen föreslår. Detta förslag måste avvisas.Det är viktigt att EG-debatten också handlar om regionerna och kvinnorna. Se till att kvinnorna får sin del av de resurser som ställs till förfogande inför folkomröstningen.
Avslutning
Kvinnornas insats på arbetsmarknaden är en av förutsättningarna för fullföljande av den ekonomiska politiken. För ett fullt kapacitetsutnyttjande krävs att kvinnornas tillgång till arbete, kultur, fritid m.m. blir likvärdig i hela landet. För en god regional utveckling är kvinnors kompetens och särskilda erfarenheter nödvändiga inslag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten av att bygga ut gymnasieskolan till tre år,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att de små och medelstora högskolorna måste byggas ut både till omfattning och beträffande resurser till forskning,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om distansutbildning,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunal vuxenutbildning,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att återflyttningsbidrag skall införas,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvecklingsfondernas betydelse för stöd till kvinnor i glesbygd,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av lagstiftning om deltidsanställdas rätt till förtur till heltidsarbete,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betydelsen av utbyggd kollektivtrafik och telekommunikationer i skogslänen,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om körkortsutbildning,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kvinnors rättmätiga del av statliga satsningar på kultur- och fritidsområdet,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betydelsen av fortsatt satsning på folkbildningen,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av resurser för information till kvinnor i bl.a. glesbygd inför folkomröstningen rörande EG-anslutning.1
Stockholm den 24 januari 1992 Inger Hestvik (s) Iréne Vestlund (s) Margareta Winberg (s) Berit Andnor (s) Kristina Svensson (s) Lisbeth Staaf-Igelström (s) Monica Öhman (s) Ewa Hedkvist Petersen (s) Britta Sundin (s) Elvy Söderström (s) Sinikka Bohlin (s) Sigrid Bolkéus (s) Ulrica Messing (s) Lena Boström (s) Carin Lundberg (s)
1 Yrkande 12 hänvisat till KU