Fyrstad är centrum i en näringsgeografisk enhet som består av de norra delarna av såväl Göteborgs och Bohuslän som Älvsborgs län. I början av l970-talet inledde kommunerna Trollhättan, Uddevalla, Vänersborg och Lysekil ett positivt samarbete över länsgränsen genom bildandet av Regionkommittén för Fyrstad.
Kommunerna Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla utgjorde i den tidigare gällande s k ortsklassificeringen tillsammans ett primärt centrum. Med detta beslut bekräftade riksdagen behovet av samverkan över länsgränsen för att ge en god service till invånarna i de norra delarna av de två länen.
Befolkningsutvecklingen i Fyrstadområdet har under l980-talet varit nära genomsnittet för landet. De fem Dalslandskommunerna har dock haft en negativ befolkningsutveckling och har liksom norra delen av Bohuslän drabbats av flera nedläggningar av industriföretag.
De senaste 10 åren har industrin i regionen genomgått kraftiga strukturförändringar. Många stora företag har lagt ner verksamheten eller minskat på antalet anställda. Detta har delvis kompenserats genom nyetablering av företag.
Den senaste tidens utveckling inger stark oro. Regeringens bostadspolitik och nedskärningar av kommunernas ekonomi leder tillsammans med lågkonjunkturen till en kraftig ökning av arbetslösheten i regionen.
Det krävs därför kraftfulla åtgärder både för att nu häva den höga arbetslösheten och för att stärka regionens möjligheter till utveckling i framtiden. I andra motioner har vi socialdemokrater lämnat förslag till satsningar främst inom bygg- och utbildningssektorerna. Enligt vår mening behöver Fyrstadsregionen en rad satsningar på främst utbildning/forskning och kommunikationer.
Bygg ut högskolan
Regionens högskola har under den korta tid den verkat haft en positiv utveckling och ger i dag utbildningar av mycket hög kvalitet. Men högskolan är fortfarande landets minsta och måste byggas ut för att tillgodose de ökade behoven i regionen.
Inför nästa budgetår borde därför omfördelningar ske så att Lif-anslaget kan ökas och linjer med 30 antagningsplatser för fritidspedagoger kan inrättas.
Vid kommande utbyggnad av högskoleutbildningen i landet borde avsevärda resurser tillföras Högskolan i Trollhättan/Uddevalla liksom de övriga små högskolorna. En sådan utbyggnad skulle vara i enlighet med den socialdemokratiska partimotionen, hösten l991, där det framförts att förtur skall ges åt de mindre och medelstora högskolorna. Likaså framhålles i motionen vikten av att satsa forskningsresurser på dessa högskolor.
Anslaget till Högskolan i Trollhättan/Uddevalla för utbildning och lokaler uppgår till ca 33 milj.kr. Av de regionala högskolorna är det dessutom endast Skövde och Karlskrona/Ronneby som har anslag understigande 50 milj.kr. De tre minsta högskolornas särställning bör därför beaktas vid framtida utbyggnad av högskolan. Att lyfta även dessa skolor till en någorlunda rimlig storlek kräver således inga stora insatser.
Bland de framtida idéerna på högskolan kan nämnas ett tredje fördjupningsår på ingenjörslinjerna, Yrkespedagogiskt centrum, Nyföretagarcentrum Fyrstad, och en YTH ''på hjul'' som skulle kunna tillgodose behov även i ytterområdena av högskolans geografiska ansvarsområde.
Bygg ut kommunikationerna
I en gemensam västsvensk motion har vi socialdemokrater föreslagit resurser för utveckling av miljövänliga kommunikationer i Västsverige. Kommunikationerna till och från Fyrstad måste ges samma standard som för andra jämförbara regioner. För att kunna förbättra tågförbindelserna till Stockholm är det viktigt att utveckla linjen Uddevalla--Herrljunga. Pendeltågstrafiken mot Göteborg måste ges en betydande kapacitetsökning och tillgodose behoven i båda länen.
Nybyggnad och standardhöjningar måste ske på delar av såväl Europaväg 6 som riksväg 45. Kommunikationerna inom Fyrstadsområdet måste förbättras främst genom en utbyggd kollektivtrafik. Riksvägen mellan Trollhättan/ Vänersborg och Uddevalla måste ges ökad standard. För att tillgodose behovet av flygförbindelser måste flygplatsfrågan få en långsiktig lösning.
För boende i Dalsland och norra Bohuslän är det viktigt med såväl bra vägar som utbyggd järnväg för att ha tillgång till servicen i Fyrstads centrum. De undermåliga vägarna i glesbygden måste ges betydande upprustningar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om satsningar för utveckling av Fyrstadsområdet.
Stockholm den 24 januari 1992 Ingvar Johnsson (s) Lennart Nilsson (s) Britt Bohlin (s) Lisbet Calner (s) Sverre Palm (s)