För att trygga alla människors rätt till arbete, bostad, social service och kultur oavsett var i vårt land man bor krävs en politik som förmår att skapa balans såväl mellan landets olika delar som inom de olika regionerna.
Riksdagen och regeringen har det övergripande ansvaret för detta, men de regionala instanserna, speciellt då länsstyrelserna, skall ha betydande frihet att inom de ramar som fastställts av riksdagen och regeringen utforma de konkreta regionalpolitiska insatserna inom den egna regionen.
I Östergötland råder sedan flera decennier en stor regional obalans. Befolkningen i södra länsdelen har minskat starkt, med c:a 30 % sedan 1950-talet. Utvecklingstendenserna tyder på fortsatt koncentration till centrala Östergötland och avfolkning av de små kommunerna i söder. Finspång i länets norra del har också haft en negativ befolkningsutveckling under de senaste 20 åren.
Under senare tid har företagsnedläggningar med betydande friställningar i bl.a. Finspång, Valdemarsvik, Ödeshög och Kinda kommuner förmörkat problembilden samtidigt som även kommuner utanför det prioriterade området allvarligt drabbats. Vi har i tidigare motioner påtalat behovet av att förstärka insatserna i den södra länsdelen, men att också bredda insatserna till kommuner utanför det prioriterade området. Mot bakgrund av senare tids oroande utveckling ter sig detta än mer angeläget än tidigare.
Hittills till länsstyrelsen inkomna eller aviserade anspråk på projektmedel och kontakter med näringslivet indikerar ett behov av projekt- och glesbygdsstödmedel som kraftigt kommer att överstiga tillgången. Innevarande budgetår kommer således med stor sannolikhet att resultera i en uppdämning av behov till budgetåret 1992/93.
För budgetåret 1990/91 påvisade vi att de små kommunerna i södra delen av länet dvs. Ödeshög, Boxholm, Ydre, Kinda, Åtvidaberg och Valdemarsvik samt Finspång i norra länsdelen hade bland de allra sämsta värdena för olika kriterier på sysselsättnings- och befolkningsutvecklingen bland de kommuner som ingår i det s.k. sydostlandet, vilket då särskilt hade utpekats som problemområde i den regionalpolitiska utredningen.
Dessa jämförelser ger enligt vår mening vid handen att utfallet vid fördelningen av riksanslaget inte varit rättvist för Östergötlands vidkommande -- möjligen beroende på att utvecklingen i problemkommunerna har skymts av expansionen i länets centrala del. För att i någon mån kunna tillgodose de ökande behoven, så måste länsanslaget omfördelas så att anslaget för länsstyrelsen i Östergötland räknas upp med 4 milj.kr. utöver regeringens förslag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en omfördelning av länsanslaget till förmån för länsstyrelsen i Östergötland.
Stockholm den 24 januari 1992 Inge Carlsson (s) Maj-Inger Klingvall (s) Berit Löfstedt (s) Ingvar Björk (s) Viola Furubjelke (s) Sonia Karlsson (s) Lars Stjernkvist (s)