Örebro län har under den senaste 20-årsperioden utsatts för en omfattande och kraftfull strukturomvandling. Denna snabba omvandling har under de senaste åren förstärkts av försvarsindustrins omvandling, alltför dominerande tung industrisektor och nedåtgående konjunkturläge.
Strukturomvandling och övriga faktorer har medfört att antalet varsel om uppsägning varit oerhört omfattande inom praktiskt taget samtliga branscher inom länet. Detta påvisas i aktuell arbetsmarknadsstatistik som för Örebro län visar att antal personer relaterat till befolkningen som varslats om uppsägning under 1991 är bland de allra högsta i landet.
Länet har en koncentration av tung verkstads-, process- och gruvindustri i länets norra, västra och södra del. Efter analyser och olika framskrivningar kan man påvisa att detta sammanhängande område har ett stort behov av förändring, förnyelse och reindustrialisering. Området har döpts till ''halvmånebältet''.
Gemensamt för de i bältet ingående kommunerna är beroendet av industrisektorn -- både ur aspekten beroende av en bransch och beroendet av ett företag. Denna ensidiga branschsammansättning är frapperande.
Området, speciellt dess norra och västra delar, har haft strukturproblem sedan början av 70-talet. Detta har medfört att Örebro län haft bland Sveriges sämsta befolkningsutveckling under den senaste 20-årsperioden.
Den näringsstruktur som finns i länets centrala och tätbefolkade delar kan inte av egen kraft generera sådan förnyelse och utökat antal arbetstillfällen att detta uppväger ''halvmånebältets'' negativa utveckling.
Man kan ej heller räkna med att den offentliga sektorns förnyelse skall medföra ökade sysselsättningstillfällen, utan det kommer totalt sett att innebära att antalet sysselsatta kommer att minska också inom denna sektor.
Den strukturella kris som drabbat hela länet speglas i situationen på arbetsmarknaden. Den är utomordentligt besvärlig och arbetslöshetsantalet ligger betydligt högre än det genomsnittliga i riket för de allra flesta kommunerna. För närvarande redovisar Ljusnarsbergs kommun de högsta arbetslöshetstalen i landet.
Det behövs i hela länet kraftfulla åtgärder både i det kortsiktiga och i det långsiktiga perspektivet för att komma till rätta med länets problem. I det korta perspektivet behövs utvidgade arbetsmarknadspolitiska insatser med mera flexibilitet i användningen av dessa medel.
En tidigareläggning av de under mitten av 90-talet planerade vägutbyggnader vars projektering är så långt framskriden att de redan nu skulle kunna sättas igång skulle till vissa delar kunna lösa den svåra arbetsmarknadssituationen som länet för närvarande befinner sig i.
I det längre perspektivet behövs en genomtänkt strukturell politik som angriper de grundläggande problemen och ger förutsättningar för en förnyelse och reindustrialisering.
Nya stabila näringsstrukturer kan inte uppstå utan att en gynnsam miljö har skapats för näringslivsutvecklingen. De viktigaste insatserna i en sådan strukturell politik är att skapa och stimulera kompetensuppbyggnad genom en förstärkning av utbildningsväsendet, förbättringar av kommunikationer, genom ökade infrastrukturinvesteringar samt utveckling och förstärkning av de regionalpolitiska medlen.
Kravet på utbildningspolitiken kan delas upp i två delar. En del som vänder sig med förnyad och förbättrad kompetens till de som drabbas av strukturförändringen. Däri kan inrymmas att ökade arbetsmarknadsmedel ställs till förfogande för utbildning, komvuxutbildning samt decentraliserad högskoleutbildning. En andra del skulle kunna omfatta högskoleutbildningen. Högskolan i Örebro skulle kunna bli ett centrum genom en breddning och mera kvalificerad teknisk utbildning.
Örebro län som befolkningsmässigt är Sveriges mittpunkt där vägar och järnvägar korsar varandra skulle kunna utvecklas till ett betydelsefullt transportcentrum för hela landet, med en satsning på utbyggnad av de Europa- och riksvägar som går genom länet. Utbyggnad av tågtrafiken på Mälarbanan och snabbtågförbindelse för persontrafik och terminal för godstransport på järnväg skulle kunna bidra till en för länet positiv framtidsutveckling.
I Örebro län finns landets enda anläggning för destruktion av avfall, SAKAB, med en satsning på utveckling av miljöteknik och forskning på omhändertagande av avfall till att kunna bli en betydelsefull industriråvara. En utveckling med SAKAB som bas i samarbete med högskolan i Örebro och tekniska industrier i länet skulle kunna utveckla länet till ett miljötekniskt utvecklingscentrum.
En regionalpolitisk satsning på inplacering i fasta och mera lämpliga stödområden av kommunerna i halvmånesområdet skulle kunna bidra till att underlätta för nya framtidsutvecklade industrier att förlägga sin verksamhet till länet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regionalpolitiska insatser för såväl det kortare som det längre perspektivet i Örebro län.
Stockholm den 24 januari 1992 Håkan Strömberg (s) Sture Ericson (s) Maud Björnemalm (s) Hans Karlsson (s) Inger Lundberg (s)