Sölvesborgs kommun har tidigare gjort framställan om att tillfälligt få bli inplacerad i stödområde. Situationen för närvarande i Sölvesborgs kommun är att 10,1 % av befolkningen står utanför den ordinarie arbetsmarknaden, vilket motsvaras av 1 000 personer. Tyvärr ligger det också varsel på ett antal ytterligare, människor som kan bli arbetslösa om det vill sig illa.
Sölvesborgs kommun är en av Sveriges småföretagstätaste kommuner. Det finns ca 1 600 registrerade företag i kommunen på ett invånarantal av 16 000.
Företagen har i nuvarande läge en ganska defensiv roll. Det skulle behövas någon psykologiskt viktig händelse, t.ex. att staten tillfälligtvis gav ett positivt besked om att inplacera kommunen i stödområdet. Nämnas bör att Ronneby och Olofströms kommuner är inplacerade i stödområde. Sölvesborgs kommun har under de senaste åren haft en sämre situation ur sysselsättningssynpunkt än övriga kommuner i Blekinge, så när som på Ronneby. All erfarenhet talar för att om en kommun blir inplacerad i stödområde ökar intresset från företag att etablera sig. Detta märks inte minst av den ökande ström av företag som är intresserade av att etablera sig i Ronneby och Olofströms kommuner.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att tillfälligt inplacera Sölvesborgs kommun i stödområdet för regionala utvecklingsinsatser.
Stockholm den 23 januari 1992 Christer Skoog (s) Hans Gustafsson (s) Yvonne Sandberg-Fries (s) Jan Björkman (s)