Kalix kommun är en relativt liten kommun i östra Norrbotten. Vid utgången av 1990 hade kommunen drygt 19 000 invånare. Vid samma tid fanns cirka 9 000 arbetstillfällen i Kalix, varav 2 300 i industrin. Massa- och pappersindustrin utgör den största industribranschen med ca 830 anställda.
Den 10 oktober 1991 beslutade ASSIs koncernstyrelse att en av de två pappersmaskinerna vid ASSI Karlsborg skall läggas ned. Därigenom försvinner direkt ca 315 arbetstillfällen vid fabriken.
Samtidigt beslutade ESSELTE Dymo att säga upp samtliga 54 anställda vid enheten i Töre utanför Kalix, verksamheten skall flyttas till Småland.
I dagsläget är dessutom ca 25 % av byggarbetskåren arbetslösa.
För närvarande är drygt 6 % av den arbetsföra befolkningen mellan 16 och 64 år arbetslösa, till detta kommer en stor andel i arbetsmarknadspolitiska åtgärder.
En ökning av arbetslösheten leder ofelbart till problem på arbetsmarknaden och därmed relaterade sociala och ekonomiska problem för berörda.
Mot denna bakgrund har länsstyrelsen tillsammans med Kalix kommun, länsarbetsnämnden, utvecklingsfonden, vägverket och televerket gjort en inventering över vilka insatser som skulle kunna göras i Kalix kommun.
För att möta de stora problemen i Kalix och vid en sammanvägning av alla enskilda förslag har länsstyrelsen ansett att extraordinära insatser erfordras motsvarande ca 300 milj.kr. i extra medelstilldelning.
Härav ca 200 milj.kr. för en tvåårsperiod för i första hand arbetsmarknadspolitiska insatser av vilka 30 milj.kr. bör avsättas för s.k. otraditionella projekt. För att möta nedläggningarnas konsekvenser måste arbetsförmedlingen i Kalix förstärkas med en särskild personalstyrka under en tvåårsperiod. Kostnaden härför har av länsarbetsnämnden beräknats till mellan 6 och 7 milj.kr.
För förutsättningsskapande åtgärder har medelsbehovet bedömts till ca 100 milj.kr. för en treårsperiod exklusive de utgifter som kan följa av förändringar av tillämpningen av regionalpolitiska stödformer.
För att stimulera en utveckling av näringslivet föreslås vissa förändringar i tillämpningen av regelsystemet beträffande regionalpolitiska stödformer.
Lokaliseringsbidrag -- Gränsen för lokaliseringsbidrag uppgår idag till 35 %. Om synnerliga skäl föreligger kan bidrag medges med 50 % i det enskilda fallet. Beslut fattas då av NUTEK eller regeringen. Länsstyrelsen har föreslagit att regeringen, med anledning av förhållandena i Kalix, beslutar om generösa kriterier enligt vilka bidrag med upp till 50 % kan ges i det enskilda fallet.
Kommunen tillsammans med länsstyrelsen har både skriftligen och muntligen informerat olika företrädare för regeringen vid flera tillfällen under senhösten om situationen i Kalix men även om vilka behov av insatser som behövs för att möta denna svåra situation. Vidare har en enig lekmannastyrelse i december 1991 ställt sig bakom en hemställan som länsstyrelsen tillställt regeringen, där både kommunens situation och behovet av insatser beskrivits utförligare.
Nu brådskar det och därför är det av högsta vikt att regeringen snabbt sätter in erforderliga resurser.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att arbetsmarknadspolitiska insatser görs i Kalix kommun,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att näringslivsbefrämjande åtgärder görs i Kalix kommun,
3. att riksdagen begär att regeringen medger en generös bedömning vad gäller lokaliseringsbidrag.
Stockholm den 23 januari 1992 Monica Öhman (s) Sten-Ove Sundström (s) Bruno Poromaa (s) Åke Selberg (s) Leif Marklund (s) Ewa Hedkvist Petersen (s)