Regionalpolitiken har påtagligt påverkat möjligheterna till arbete och boende i de sju skogslänen. Regionalpolitiken är också ett demokratiskt instrument. Det ger människor och företag möjligheter att påverka sin framtid.
I SAF-högerns och nyliberalismens spår följer nu att marknadslösningar skall tillämpas inom allt fler områden. Det gäller både infrastrukturen och att ''flytta'' skogsindustrin till södra Sverige. Det senare ett resonemang från produktivitetsdelegationen. Också EG har blivit argument för att inte fortsätta att satsa på Norrland.
Det finns därför skäl att nu mobilisera för att både värna och utveckla regionalpolitiken i vårt land. Det är inte ytperspektivet med illa genomtänkta åsikter som skall forma Sveriges framtid. Det är i stället djupperspektivet med insikter om olikheterna i avstånd och geografi, som utgår förutsättningar för Sverige.
Produktivitetsdelegationens delrapport ''Infrastruktur och produktivitet'' har föranlett landshövdingarna i de fyra nordligaste länen att skriva en skarp motartikel i Svenska Dagbladet (8/12-91). Vi delar landshövdingarnas kritik och instämmer i behovet av information om den norrländska industrins stora betydelse för Sverige.
Internationellt är storstadskoncentrationen vid sidan av miljöförstöringen en stor hotbild. Koncentrationen leder till överexploatering av mark och boende, sociala problem och kriminalitet. Det finns ingen anledning att vi i Sverige skall driva fram problem genom ökad storstadskoncentration. Det finns inget folkligt stöd för en sådan utveckling. Och människan och livet är faktiskt större än marknaden.
Genom de här hoten mot skogslänen och den regionala utvecklingen har demokratins betydelse ytterligare förstärkts. Politik är inte fult, utan fint. Politik är demokrati och ger människor möjligheter att påverka sin framtid. Marknadslösningar, nedmontering av regionalpolitik och politik för infrastrukturen ger maktlöshet. Om inte regering och riksdag förmår styra de grundläggande förutsättningarna för arbete och boende, kan demokratin mista sin tilltro hos människorna. Detta får inte ske.
Regionalpolitikens huvudmål -- regional balans -- håller fortfarande och måste med kraft drivas under 90-talet. Europasamarbetet får heller inte innebära att Sverige släpper sina regionalpolitiska ambitioner. Regional mångfald skall både respekteras och utvecklas i Europapolitiken. Det är inte marknadens utan folkens Europa som skall byggas.
Regional statistik
I tidigare motioner har vi påvisat behovet av bättre beslutsunderlag och resultatuppföljning. För att åstadkomma detta behöver regional statistik utvecklas och sammanställas i nationalräkenskaperna. I Europasamarbetet kommer sannolikt kravet på regional statistik. Det gäller att belysa inkomster, sysselsättning, arbetslöshet, infrastruktur m.m.
För att utveckla regional statistik behövs sannolikt ett särskilt anslag för området regionalpolitik. SCB påpekar i sina framställningar att sådana särskilda anslag saknas. På grund av den stora vikt som knyts till mätbara fakta behövs regional statistik.
Utlokalisering av tjänsteföretag
De senaste årens satsningar på ny teknik och på utbyggd infrastruktur har positivt påverkat möjligheterna att utlokalisera tjänsteföretag till skogslänen. Flera goda exempel på utlokaliserade tjänsteföretag finns att framhålla från den föregående mandatperioden.
De goda erfarenheterna finns inom områdena personalomsättning, lokalkostnader och personalens boende och service. Här ger skogslänen som regel bättre förutsättningar.
Vi har tidigare motionerat om att regeringen kan ta upp en diskussion om utlokaliseringar med försäkringsbolagen. Dessa bolag har en väl utbyggd datorverksamhet och det finns inga hinder att utlokalisera driften av datorverksamheten till lämpliga orter i skogslänen.
Utlokalisering av statlig verksamhet
De uppföljningar som gjorts av de statliga utlokaliseringarna på 1970-talet visar att verksamheten gynnades. Därmed kombinerades myndigheternas verksamhetsmål med de regionalpolitiska ambitionerna.
Nu har data- och telekommunikationerna påtagligt förbättrat möjligheterna för statliga utlokaliseringar. En mycket viktig lokaliseringsfaktor är också utbyggnaden av högskolan.
Det är nu viktigt att riksdagens beslut om regionalpolitisk prövning tillämpas när nya myndigheter tillkommer. Vi utgår från att regeringen gör en sådan prioritering inför tillkomsten av folkhälsoinstitutet och att det lokaliseras till lämplig ort i Norrland.
För en utveckling eller samordning av verksamheter på turismens område bör Östersund komma ifråga som lokaliseringsort.
Samordnad offentlig service
Helt i onödan har statlig och kommunal service dragits in i utsatta orter i glesbygden. Detta har skett på grund av att varje myndighet prövat sitt verksamhetsunderlag. Nu finns goda exempel (det första i Fränsta i Västernorrland) som visar att om flera myndigheter samlokaliserar sina verksamheter kan servicen bevaras. Ett annat exempel är samlokaliseringen mellan tull och polis i Idre. Här kan förbättringar i ekonomin kombineras med bättre service.
Det är nu dags att forma en generell politik för samordnad service i glesbygden.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regionalpolitiken.
Stockholm den 22 januari 1992 Bo Holmberg (s) Ewa Hedkvist-Petersen (s) Georg Andersson (s) Nils-Olof Gustafsson (s) Axel Andersson (s) Leo Persson (s) Bo Finnkvist (s)