Sysselsättningsläget i Örebro län är ett av de sämsta i landet och vissa kommuner i länet leder arbetslöshetsligan och det är inte bra, särskilt när det -- som jag ser det -- skulle finnas goda förutsättningar för ett blomstrande län.
Men för att komma dit måste man få tillfällig hjälp från statsmakterna.
Grunden för det dåliga sysselsättningsläget är en omfattande och kraftfull strukturomvandling som pågår inom länets industrisektor. Den djupa strukturkrisen har förstärkts av:försvarsindustrins omvandling industrisektorernas ensidighetkonjunkturläget
Strukturomvandlingen har medfört att antalet varsel varit bland de högsta i landet sedan augusti 1990.
Exempel på större varsel är:Ovako, Hällefors ca 450 personerSwedish Ordnance, Karlskoga ca 800 personerAvesta, Degerfors ca 150 personerEsab, Laxå ca 250 personerPLM, Hammar, Askersund ca 250 personerVieille Montagne, Askersund ca 120 personer
Strukturkrisen i länet med åtföljande varsel har medfört att länets arbetsmarknadssituation är djupt oroväckande.
Arbetslöshetsstatistiken visar att den öppna arbetslösheten är klart högre i länet än rikets genomsnitt.
Ungdomarnas arbetssituation har snabbt försämrats i länet, och i Ljusnarsberg står 34 % utanför den ordinarie arbetsmarknaden.
Den offentliga sektorns relativa stagnation innebär också att arbetsmarknaden för många kvinnor sviktar. Man kan tala varmt för förändring av kvinno- och mansdominerade yrken, men hittills är det ett faktum att kvinnor finns i denna sektor. En pressad offentlig sektor inverkar också på rekryteringsmöjligheterna för manlig personal eftersom normalhushållet behöver två inkomster för att överleva.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär att Ljusnarsbergs och Hällefors kommuner inplaceras i stödområde 1,
2. att riksdagen hos regeringen begär att Karlskoga och Degerfors kommuner inplaceras i stödområde 2,
3. att riksdagen hos regeringen begär att Askersunds och Laxå kommuner temporärt placeras i stödområde 2.
Stockholm den 20 januari 1992 Karl-Erik Persson (v)