Under våren 1990 antogs av riksdagen proposition 1989/90:76 om regionalpolitik för 90-talet. Det innebar en förändring av stödområdesindelningen, stödområdena A, B och C blev stödområde 1 och 2. Av beslutet framgår att Älvsbyn ej får någon permanent placering i stödområde 1.
Riksdagen har visserligen ansett det rimligt att regeringen vid behandling av angelägna projekt inom Älvsbyns kommun tillämpar högre stödprocent än vad som är brukligt inom stödområde 2. Men denna skrivning är ej tillräcklig. Älvsbyn har sin plats i stödområde 1.
Mot bakgrund av kommunens specifika närings- och arbetsmarknadsmässiga situation samt geografiska läge med länets, sett proportionellt, största utpendling, har Älvsbyn sin naturliga tillhörighet med inlandet dvs. stödområde 1 (dvs. som Arjeplog, Arvidsjaur, Jokkmokk och Gällivare).
Länsstyrelsen i Norrbotten har i sitt yttrande till Rek 87 uttryckt, att vid en sammanslagning av stödområde A och B förutsätts att Arvidsjaur och Älvsbyn ingår i det sammanslagna området. Samma uppfattning finns i Norrbottens landstings yttrande.
Enligt alla redovisningar vad gäller befolknings- och sysselsättningsaspekter som arbetslöshet är det klart motiverat att Älvsbyn bör placeras i stödområde 1.
Älvsbyns inplacering till stödområde 1 har tidigare varit föremål för riksdagsmotioner. Det borde vara naturligt att Älvsbyn nu som kommun flyttas till stödområde 1. Älvsbyn skulle således då omfattas av de förmåner som följer av att vara inplacerad i stödområde 1.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inplacering av Älvsbyns kommun i stödområde 1.
Stockholm den 17 januari 1992 Leif Marklund (s) Åke Selberg (s) Bruno Poromaa (s) Ewa Hedkvist Petersen (s)