Arbetslösheten inom byggsektorn är mycket besvärande. I den byggboom som rått har det byggts för mycket. I dag finns det för mycket kontorsytor, affärsytor och industrilokaler. Situationen har förvärrats av fastighets- och finanskrisen. Till detta kommer nerdragningar och dålig framförhållning inom den offentliga sektorn och en besvärande lågkonjunktur.
Under den boom som byggbranschen upplevt har byggsektorn blivit för stor. Den måste anpassas till en lägre nivå. Om det är möjligt är det viktigt att nedskärningar får ske under ordnade former. För stor utslagning innebär dyrbara förluster av kunskap och yrkesskicklighet. Den ryckighet som branschen fått leva med under många år måste motverkas.
Nu krävs en långsiktig byggpolitik som gör att marknadens aktörer känner trygghet inför framtiden. En enmansutredning som behandlar det framtida byggandet och dess finansering pågår. Den utredningen är mycket viktig för branschen.
Jag vill redan nu peka på en möjlig väg att ordna sysselsättning för byggnadsarbetarna under den närmaste framtiden. Det finns en sektor där särskilt underhållssidan är eftersatt. Det gäller skolor och kommunala fastigheter.
Den utredning som tillsätts bör särskilt analysera möjligheten att föra över resurser från t.ex. arbetslöshetsförsäkringen till underhållsarbeten.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att motverka arbetslösheten inom byggsektorn genom att stimulera kommunerna till att starta ett nödvändigt underhållsprogram av skolfastigheter m.m.
Stockholm den 27 januari 1992 Carl Olov Persson (kds)