Våren 1989 beslutade riksdagen införa en arbetsmiljöavgift i stabiliseringspolitiskt syfte. Folkpartiet liberalerna motsatte sig åtgärden eftersom den försämrade företagens internationella konkurrenskraft och försenade angelägna åtgärder för bättre arbetsmiljö och rehabilitering av anställda.
Hittills vunna erfarenheter har besannat dessa farhågor. Inom företagen direkt tillgängliga medel för arbetsmiljösatsningar har nu tvångsfonderats för flera år framåt vilket slår mot sysselsättningen och därmed också mot våra långsiktiga möjligheter att klara arbetsmiljö- och rehabiliteringsfrågorna.
Utöver detta har de allra minsta företagen drabbats. I praktiken har hittillsvarande utbetalningar visat att förslaget innebär en gigantisk överföring av medel från de allra minsta -- ofta nyetablerade företag -- till större företag. Helt i strid med ambitionen att underlätta tillkomsten och uppbyggnaden av nya företag och arbetsplatser.
Att inte överhuvud taget medge bidrag till företag med mindre än två anställda, vilka tvingats betala avgifter till fonden, framstår vid sidan av detta som helt rättsvidrigt. Även något större företag, med två eller några flera anställda, har i dagens läge svårt att tillgodogöra sig bidrag från fonden. Dessa företag har ofta besvärligt nog att uppnå sådan lönsamhet att de kan klara lagstiftade bestämmelser. Situationen har självfallet inte förbättrats genom arbetsmiljöavgiften. Åtgärder enligt Arbetslivsfondens krav kan man ofta inte få fram medel till.
Trots att antalet företag med upp till fem anställda är stort, och följaktligen en betydande del av arbetskraften främst inom privata sektorn består av anställda i dessa företag, blir bidragssumman till dessa företag som grupp närmast försumbar.
Åtgärder bör därför omgående vidtas för att tillförsäkra de minsta företagen en rimlig del av arbetsmiljömedlen. Kan detta inte ske bör inbetalade avgifter återbetalas till dessa företag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Arbetslivsfondens medelstilldelning.
Stockholm den 27 januari 1992 Kjell Johansson (fp)