Många invandrare i Sverige har en god utbildning och en internationell erfarenhet som är en tillgång för svenskt näringsliv. Ett flertal av högskoleutbildade invandrare finns redan på olika befattningar. Många finns inom utbildningsområdet men några har av arbetsmarknadsskäl inte fått möjlighet att använda sina kunskaper i rätt miljö.
Idag finns ingen enkel väg att få tillgång till dessa människors kunskaper och erfarenheter. De finns i olika system och funktioner och kan vara svåra att nå via enhetliga kanaler. Samtidigt är både små och stora företag på väg in i en markerad internationaliserad marknadssituation som ställer krav på språkkunskaper, kontakter och kulturkunnande som inte är lättköpt eller lättillgängligt.
Därför verkar det logiskt att skapa vägar för företagen att kunna tillgodogöra sig den kompetens som finns i landet. Denna speciella kompetens skulle kunna vara tillgänglig för t.ex. kortare insatser som mässbesök, upphandlingar, internationella projekt, marknadsföringsinsatser eller för längre affärsuppdrag.
Det finns uppenbart en säker ekonomi genom att använda dessa resurser, däremot är kanalerna för att tillgodogöra sig den ofta speciella kompetens som finns hos högutbildade invandrare svagt utvecklad i Sverige. Det behövs klara riktlinjer för ansvar och ekonomisering av en ''internationell kompetenspool'' som dessa invandrare utgör.
I Västerbotten har länsarbetsnämnden tillsammans med universitetets kontaktenhet Unikum arbetat för att skapa kontaktvägar mellan högskoleutbildade invandrare och företagen. Man har genomfört en kartläggning av kompetensen som finns i länet. Konceptet för detta arbete har utarbetats tillsammans med invandrare och företagsorganisationer. Syftet med denna verksamhet har varit att vara en länk mellan de högutbildade invandrarna och företagen.
Från Västerbottensarbetet kan noteras att av tretusen adresser har 505 ansett sig ha högskolekompetens. Av dessa har 49 procent arbete inom sitt utbildningsområde. Andra arbetar endast delvis eller inte alls inom sitt utbildningsområde. De som äger sådan kompetens att de kan vara en resurs för företagen ska erbjudas vara med i en pool som lätt kan nås av företagen.
Under 1991 har länsarbetsnämnden finansierat projektet. Kostnaderna för att slutföra och marknadsföra en sådan pool tycks falla utanför respektive myndighets kompetens. Det är därför viktigt att ge besluts- och anslagskompetens för fullföljande av denna typ av projekt, inte bara i Västerbotten utan över hela landet.
Det pool-koncept som tagits fram har uppenbara fördelar för att tillgodogöra sig de resurser som finns i form av språkkunskaper, kulturkompetens och den internationella ''kontaktkompetens'' som invandrare har utöver den befintliga kompetensen inom deras respektive utbildningsområde.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om klara riktlinjer för besluts- och anslagskompetens för att utnyttja högutbildade invandrare i pool-projekt.
Stockholm den 27 januari 1992 Ingvar Svensson (kds) Stefan Attefall (kds) Liisa Rulander (kds)